Ασθένειες – εχθροί αμπελιού αυτή την περίοδο

Ασθένειες – εχθροί αμπελιού αυτή την περίοδο

11 Αυγούστου 2017 0 σχόλια

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή, τηλέφωνο 2810224948.

Ευδεμίδα: Αυξημένη δραστηριότητα σε όψιμες και μεσοπρώιμες περιοχές.
Ωίδιο: Ανάγκη προστασίας κυρίως στα επιτραπέζια.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ :(Lobesia botrana)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις – Οδηγίες :
Στις όψιμες περιοχές εμφανίζεται μεγάλη δραστηριότητα της ευδεμίδας με πυκνές ωοτοκίες.
Συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός στις όψιμες περιοχές στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:
Όψιμες περιοχές Επιτραπέζια : 11 – 12 Αυγούστου Σουλτανίνα – οινάμπελα : 12 – 13 Αυγούστου

Στις μεσοπρώιμες περιοχές εξακολουθεί να καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα που εκδηλώνεται με πυκνές ωοτοκίες. Τα σταφύλια την περίοδο αυτή πρέπει να είναι προστατευμένα λαμβάνοντας υπόψη τα μεσοδιαστήματα των ψεκασμών και το χρόνο συγκομιδής.
Υπενθυμίζεται ότι οι προσβολές την περίοδο αυτή συνδέονται με σήψεις στα σταφύλια (όξινη σήψη, βοτρύτης) και θα πρέπει το φάρμακο να πηγαίνει σε όλα τα σταφύλια και να τα καλύπτει καλά.
ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις – Οδηγίες :
Οι ρώγες πρακτικά προσβάλλονται μέχρι το γυάλισμα ενώ οι άξονες και οι μίσχοι των σταφυλιών σε όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Οδηγίες :
Μετά το γυάλισμα ανάγκη προστασίας έχουν κυρίως τα σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση. Σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνεται συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα.
Φάρμακα :
Χρησιμοποιείτε σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων του αμπελιού. Σε κάθε περίπτωση να διαβάζετε προσεκτικά και να εφαρμόζετε τις οδηγίες της ετικέτας.
Επισημαίνεται ότι πάντα θα πρέπει να ελέγχονται και να τηρούνται αυστηρά τα χρονικά διαστήματα μεταξύ ψεκασμών και συγκομιδής.

Like Us On Facebook

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

Τα δεδομένα σας ειναι ασφαλήΔεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας