Κρήτη: Προβλήματα με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για τα επιδόματα ανεργίας – Το θέμα στη Βουλη

Κρήτη: Προβλήματα με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για τα επιδόματα ανεργίας – Το θέμα στη Βουλη

11 Ιανουαρίου 2021

Μεγάλα προβλήματα με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ όσο αφορά τα αιτήματα πολιτών για την ένταξη τους στα επιδόματα ανεργίας, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι καθημερινά ,στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ΕΚΗ:

«Προβληματικό αποδείχτηκε στην πράξη το σύστημα που ακολουθήθηκε εφέτος ,όπου ο κάθε εργαζόμενος έκανε μόνος του την εγγραφή του.

Κενά υπάρχουν τόσο στην ίδια την συμπλήρωση των εγγράφων, όσο και στην ταυτοποίηση των επιπλέων ατομικών ,δεδομένων ενδοϋπηρεσιακός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη εμφάνιση των ενσήμων από την αναστολή των συμβάσεων ,γεγονός που οδηγεί σε αυτόματη απόρριψη της αίτησης.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω να αυξηθεί ο χρόνος ελέγχου έως και 90 ημέρες από 40 ημέρες που ήταν την περσινή χρονιά.

Εύλογο είναι το αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για ενδυνάμωση σε ανθρώπινο δυναμικό, του ΟΑΕΔ ,γιατί η υπηρεσία οφείλει να εξυπηρετεί σε άμεσο χρόνο τις υποθέσεις που διεκπεραιώνει καθώς η επιβίωση ολόκληρων οικογενειών στηρίζεται στην επιβεβλημένη επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης».

Η επιστολή από τα Εργατικά Κέντρα

Πέρα από το ΕΚΗ, επιστολη έστειλαν τόσο τα Εργατικά Κέντρα στην Κρήτη, όσο και στη Ρόδο.

«Σας ζητάμε ως Διοικητικό Συμβούλιο Ο.Α.Ε.Δ να πάρετε απόφαση για δύο, κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίες απορρίπτονται από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.
Αναλυτικά ζητάμε:
1) Να χαρακτηριστούν και φέτος εποχικοί αυτοί που και πέρσι χαρακτηρίστηκαν ως εποχικοί ανεξάρτητα με το αν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν, δεν απέλυσαν το 75% των εργαζομένων. Αυτό έγινε για το λόγο ότι, όπως γνωρίζετε, οι επιχειρήσεις δεν προσέλαβαν το σύνολο των εργαζομένων αλλά ένα μικρό μέρος αυτών. Άρα η ποσόστωση δεν έχει καμία εφαρμογή για φέτος.
2) Επίσης για τους νέους που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά ανεργία. Εκεί όπως και φέτος πρέπει να έχουν 50 ένσημα ως εποχικοί, ο Ο.Α.Ε.Δ τους ζητά παράλληλα να έχουν και 80 ένσημα ως νέοι ασφαλισμένοι, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχτεί λόγω συγκυρίων. Ζητάμε λοιπόν την απόρριψη του αιτήματος του Ο.Α.Ε.Δ. για τα 80 ένσημα και την ένταξη και των νέων ασφαλιζόμενων στα 50 ένσημα.
Με την απόφαση αυτή δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Ο.Α.Ε.Δ διότι οι εργαζόμενοι των παραπάνω κατηγοριών υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Γνωρίζετε και εσείς ότι είναι δίκαιο το αίτημά μας καθώς η υπαιτιότητα δεν είναι των εργαζομένων αλλά δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνηση».

Το θέμα στη Βουλή

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στα αρμόδια Υπουργεία, την επιστολή των πέντε Εργατικών Κέντρων Κρήτης και της Ρόδου, με την οποία ζητούν την αντιμετώπιση προβλημάτων που υφίστανται για την απόδοση του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους και συγκεκριμένα:

α) Να χαρακτηριστούν και φέτος ως εποχικοί όλοι όσοι χαρακτηρίστηκαν πέρυσι ως εποχικοί, ανεξάρτητα με το αν φέτος οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν, δεν απέλυσαν το 75% των εργαζομένων για την χειμερινή περίοδο και
β) Για τους νέους εποχιακά εργαζόμενους που φέτος θα λάβουν πρώτη φορά ταμείο ανεργίας, την ένταξη τους στο ταμείο ανεργίας με τα 50 ένσημα και όχι με τα επιπλέον 80 που ζητά ο ΟΑΕΔ
και ζητάει τις αναγκαίες κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<