Η απάντηση Λαμπρινού στα όσα είπε ο Ινιωτάκης στο Voucher Ergasia

Η απάντηση Λαμπρινού στα όσα είπε ο Ινιωτάκης στο Voucher Ergasia

13 Ιανουαρίου 2019

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΔΑ, ο Βασίλης Λαμπρινός αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις, ειδικά μετά την παραίτηση του Πέτρου Ινιωτάκη, ενώ απαντά στα όσα δήλωσε ο πρώην πλέον αντιδήμαρχος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Voucher Ergasia.

Αναλυτικά η συνέντευξη Λαμπρινού:

Ας ξεκινήσουμε το θέμα των ημερών κύριε δήμαρχε. Πόσο βαθύ πλήγμα προκάλεσε κατά τη γνώμη σας η αποχώρηση του κ. Ινιωτακη; Θεωρείτε ότι ήταν μη αναστρέψιμη και με έναν τρόπο προδιαγεγραμμένη;

«Ο κ. Ινιωτάκης ήταν επί σειρά ετών βασικός συνεργάτης μου και η αποχώρησή του ασφαλώς και με λυπεί. Αν είχε πάρει τις αποφάσεις του εδώ και καιρό, το γνωρίζει εκείνος, εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό. Πρόκειται σίγουρα για μια δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά, θα μου επιτρέψετε να σας πω κάτι που ισχύει για όλους μας τόσο στην πολιτική, όσο και στη ζωή: Ουδείς αναντικατάστατος».

Θα επιμείνω λίγο ακόμα στο ίδιο θέμα, διότι υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι ο πρώην στενός συνεργάτης σας από πολύ νωρίς ένιωθε άβολα μέσα στην παράταξη, είτε λόγω των θέσεων που έλαβε, που για τον ίδιο μπορεί να μην ήταν ικανοποιητικές, είτε λόγω της θέσης του στην ομάδα, που δεν επιβεβαίωνε τον κεντροβαρή ρόλο που είχε στη «Δύναμη Πολιτών». Θέλω να ρωτήσω αν το αντιληφθήκατε, αν προσπαθήσατε να το διαχειριστείτε και αν εκ των υστέρων θα αλλάζετε κάτι.

«Είναι απόλυτα φυσιολογικό σ’ ένα σχήμα που ενώνει ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και διαφορετικές αντιλήψεις να υπάρξουν διαφωνίες. Αλλά ο κ. Ινιωτάκης, πέρα από τις συζητήσεις και τις όποιες διαφωνίες είχαμε σε επίπεδο καθημερινότητας, όπως αυτές εκφράζονταν στην Εκτελεστική Επιτροπή και τη Δημοτική Ομάδα, δεν μου είπε ποτέ: “Δήμαρχε, σκέφτομαι να αποχωρήσω, επειδή δεν είμαστε μια καλή δημοτική Αρχή, δεν εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας” ή κάτι αντίστοιχο.

Αντιθέτως, αυτό που προέταξε ως βασικό λόγο της παραιτήσεώς του ήταν ένας παλιότερος και γνωστός σε εμένα προβληματισμός, τον οποίο ο ίδιος επανέφερε το περασμένο καλοκαίρι και αφορούσε αποκλειστικά σε ζητήματα στρατηγικής και λειτουργίας της παρατάξεως. Κατά πόσον αυτός αποτελεί επαρκή λόγο για να παραιτηθεί ένας αντιδήμαρχος, πέντε μήνες πριν τις εκλογές και ενώ μόλις τον περασμένο Οκτώβριο είχε δεσμευτεί ότι θα είναι ξανά υποψήφιος με την παράταξη, υπερασπίζοντας δημόσια το όραμά της, και είχε δεχτεί να μετέχει στην επιτροπή αξιολόγησης νέων υποψηφίων, ας το κρίνουν άλλοι”.

Εκτός από τον κ. Ινιωτάκη, υπάρχουν άνθρωποι από το στενό περιβάλλον επιρροής του που παραμένουν στην παράταξη… Θεωρείτε ότι θα παραμείνουν ή σε δεύτερο χρόνο θα αποχωρήσουν; Έχετε συζητήσει μαζί τους;

«Τα πράγματα, κυρία Δαφερμάκη, είναι απλά: Eμείς θα συνεχίσουμε με αυτούς που θέλουν να είναι μαζί μας και παραμένουν αφοσιωμένοι στον κοινό στόχο. Με όσους συμμερίστηκαν ευθύς εξαρχής τις αρχές της “Δύναμης Πολιτών” και τις υπερασπίζονται μέχρι σήμερα, με αυτούς που τις συμμερίστηκαν στην πορεία και εκείνους που θα τις συμμεριστούν από εδώ και εμπρός. Και σας διαβεβαιώ ότι είναι πάρα πολλοί. Σαφώς περισσότεροι από εκείνους με τους οποίους για διάφορους λόγους χώρισαν ή θα χωρίσουν τυχόν οι δρόμοι μας. Και σε θέματα αρχών να είστε βέβαιη ότι ήμασταν, είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ανυποχώρητοι”.

Εκτός από τον κ. Ινιωτάκη που αποχώρησε, έπονται και άλλοι. Ο κ. Μαμουλάκης, για παράδειγμα, φαίνεται ότι θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πασπάτης της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, έχουμε και άλλες απώλειες για την παράταξη… Πόσο επιβαρυντική εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι η εξέλιξη αυτή;

«Δεν έπονται, προηγούνται. Τόσο ο κ. Πασπάτης, όσο και ο κ. Μαμουλάκης έχουν εκφράσει την επιθυμία να βρίσκονται σε εθνικό ψηφοδέλτιο πολύ πριν. Και όπως σας είπα, εγώ δεν μπαίνω εμπόδιο στις φιλοδοξίες των συνεργατών μου. Τούτο δεν σημαίνει ότι η απουσία τους δεν συνιστά απώλεια. Επί της ουσίας, πάντως, δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Άρα, η συζήτηση είναι υποθετική. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι αμφότεροι στηρίζουν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη “Δύναμη Πολιτών”, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή όχι σε εθνικό ψηφοδέλτιο».

Δείτε την αποκλειστική συνέντευξη του Πέτρου Ινιωτάκη στο Voucher Ergasia

Στον απόηχο της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε με τη ΝΟΔΕ της Ν.Δ., θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Για παράδειγμα, εάν η Ν.Δ. αποφασίσει να κατεβάσει δικό της υποψήφιο, πόσο επιζήμια μπορεί να είναι αυτή η εξέλιξη για σας;

«Δεν θεωρώ ότι θα είναι επιζήμια οποιαδήποτε κομματική υποψηφιότητα για εμάς. Άλλωστε, όπως έχω αναφέρει κι άλλες φορές, όσο περισσότεροι υποψήφιοι, τόσο το καλύτερο για τους Ηρακλειώτες, που θα έχουν περισσότερες επιλογές, τόσο το καλύτερο για τη δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της “Δύναμης Πολιτών” που ανήκουν σε κόμματα επέδειξαν μια παλικαρίσια στάση μέχρι τώρα, υπό δύσκολες συνθήκες, ξεκαθαρίζοντας πώς σε ό,τι αφορά στον Δήμο, οι κομματικές ταυτότητες δεν έχουν θέση. Και νιώθω ότι οφείλω να τους ευχαριστήσω ξανά για το γεγονός ότι με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και μου δίνουν ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσω».

Τι καινούργιο έχει να μας προτείνει η «Δύναμη Πολιτών» για τον Δήμο Ηρακλείου;

Αν εννοείτε τα σχέδιά μας για το μέλλον, θα σας πω κατ’ αρχήν ότι, με αφορμή την ανάπλαση του «Σταυρού», θεωρούμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει το Ηράκλειο μια πόλη δίχως αυτοκίνητα στο κέντρο. Οι θετικές αντιδράσεις των δημοτών και των καταστηματαρχών στην πεζοδρομημένη Ίδης αυτό μάς δείχνουν.

Για να φτάσουμε εκεί βέβαια, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με λύσεις για τα θέματα στάθμευσης και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και με εναλλακτικούς τρόπους μετακινήσεως, ενδεχομένως και τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς, όπως το τραμ, για το οποίο ήδη έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις.

Κεντρικό έργο του οράματός μας για το αστικό Ηράκλειο στη συνέχεια είναι η ανάδειξη των ενετικών τειχών. Έχουμε σχεδιάσει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου μπορεί να μπει στη ζωή και στην καθημερινότητα των δημοτών και να γίνει ενεργός χώρος πολιτισμού, πολυχώρος πρασίνου και αναψυχής, καθώς και πόλος έλξης για τους επισκέπτες.

Η πρώτη παρέμβαση θα ξεκινήσει άμεσα, περιμένουμε τις εγκρίσεις και για τα επόμενα βήματά μας. Ο σχεδιασμός για την περιφέρεια του Δήμου είναι πολύ ευρύτερος. Η πόλη ξανακέρδισε τη χαμένη της ταυτότητα, είναι καιρός να συμβεί το ίδιο και στην περιφέρεια. Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα αναπτυχθούν στο πρόγραμμά μας. Δουλεύουμε φτιάχνοντας υποδομές, αυτές θα οδηγήσουν το Ηράκλειο στο αύριο που του αξίζει.

Συνολικά, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η «Δύναμη Πολιτών» ήταν και παραμένει φορέας μιας νέας προσέγγισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρώτα από όλα εμείς την ανεξαρτησία μας, την οποία σήμερα πολλοί την ευαγγελίζονται, την αποδείξαμε και την αποδεικνύουμε κάθε μέρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις πληρώσαμε τίμημα για αυτό, αλλά, αν χρειαζόταν, θα παίρναμε και πάλι ακριβώς τις ίδιες αποφάσεις.

Και πάνω σε αυτό, πρέπει να επισημανθεί επίσης και η ανανέωση που φέραμε και συνεχίζουμε να φέρνουμε στο στελεχιακό δυναμικό της πόλης, δίνοντας τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να προσφέρουν στα κοινά, μακράν και πέραν κομματικών επιλογών.

Δεύτερον, και έχει σημασία να ειπωθεί (διότι πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τούτες τις ημέρες), η παρούσα Δημοτική Αρχή σέβεται απόλυτα τις θεσμικές λειτουργίες του Δήμου Ηρακλείου και τις αρχές του ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται εντός των θεσμοθετημένων οργάνων (Δημοτικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή, Δημοτική Ομάδα, άλλες Επιτροπές του Δήμου), μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ενίοτε και έντονων διαφωνιών.

Επίσης συζητάμε ουσιαστικά και για όλα τα θέματα με τους δημότες, είτε μέσω δημόσιων διαβουλεύσεων είτε στα διαμερισματικά και στα τοπικά συμβούλια είτε ακόμα και στον δρόμο.

Τόσο συχνά, όσο πιθανότατα ουδεμία άλλη δημοτική Αρχή στο παρελθόν. Κάνουμε πράξη τη συμμετοχικότητα, ο εθελοντισμός στον Δήμο Ηρακλείου διαρκώς αναπτύσσεται και παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα, ενεργοποιούμε τους δημότες με κάθε διαθέσιμο τρόπο, ακόμα και με την εφαρμογή για κινητές συσκευές “Δημότης Ηρακλείου”, μέσω της οποίας τους καλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας και να μας ενημερώσουν για κάθε πρόβλημα που συναντούν, αποκαθιστούμε εν γένει τη σχέση εμπιστοσύνη τους με τη δημοτική Αρχή. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, εφόσον το πετύχουμε, αποτελεί παρακαταθήκη σημαντικότερη από οποιοδήποτε έργο.

Το πλήρες και δεκαετές πλάνο παρεμβάσεων στο Ηράκλειο, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) και στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), που προέκυψαν μέσα από εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση, επίσης είναι καινοφανή και ιδιαίτερα σημαντικά εργαλεία για το μέλλον του Δήμου Ηρακλείου».

Θα θέλαμε να έχουμε μια αποτίμηση του έργου σας. Πού κατά την άποψή σας τα πήγατε καλύτερα και πού όχι ικανοποιητικά; Για παράδειγμα, ένα έργο, το οποίο έχει αφήσει μια γεύση πικρίας ως προς τον χρόνο εκτέλεσής του, είναι αυτό της Δικαιοσύνης. Ένας δρόμος 400 μ. είναι δυνατόν να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί;

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο: Δεν πρόκειται απλώς για την ανάπλαση της Δικαιοσύνης, αλλά για την ανάπλαση των πιο εμπορικών και πολυσύχναστων δρόμων του Ηρακλείου. Μια ανάπλαση που, όπως έχει ήδη φανεί, αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο και αναβαθμίζει το κέντρο της πόλης σε όλα τα επίπεδα – εμπορικό, τουριστικό, λειτουργικό.

Η πολυπλοκότητα και οι δυσκολίες του έργου είναι νομίζω αυτονόητες και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτές. Εμείς, παρά τις καθυστερήσεις που πράγματι υπάρχουν και την αναμφίβολη ταλαιπωρία των δημοτών, για την οποία είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως, προχωράμε δίχως να κλείσουν τα μαγαζιά ούτε μια ημέρα και έχοντας ήδη παραδώσει την Ίδης και το μεγαλύτερο κομμάτι της Δικαιοσύνης.

Αλλά, το ξέρετε κι εσείς, με τον τρόπο που γίνονται τα δημόσια έργα στην Ελλάδα και με την κείμενη νομοθεσία, είναι σπάνιο μια παρέμβαση τέτοιου βεληνεκούς να τελειώσει εντός χρονοδιαγράμματος. Και επίσης, τα περιθώρια αντίδρασης του Δήμου σε προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι μεγάλα. Άρα, όποιος προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι στην ανάπλαση του «Σταυρού» συμβαίνει κάτι πρωτοφανές, είτε κατέβηκε τώρα από το φεγγάρι είτε απλώς μας κοροϊδεύει.

Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ευθύνες και ότι δεν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ολοκληρωθεί το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δίχως την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα της κατασκευής του.

Από εκεί και πέρα, κυρία Δαφερμάκη, θα σας έλεγα ότι έχουμε καταθέσει σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων μας. Κάναμε άλματα στον πολιτισμό.

Ωστόσο, το Ηράκλειο είναι μια πόλη με πολλά και διαχρονικά προβλήματα, που δεν λύνονται από τη μια ημέρα στην άλλη.

Δείτε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει ετούτες τις ημέρες με το οδόστρωμα: μια βροχή αρκεί για να ανοίξουν λακκούβες παντού, τις οποίες η υπηρεσία δεν προλαβαίνει να κλείσει.

Εμείς, λοιπόν, δεν επικεντρωθήκαμε σε ένα – δυο μεγάλα έργα βιτρίνας, για να κρύψουμε τα υπόλοιπα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αντιθέτως, ασχοληθήκαμε και ασχολούμαστε με όλα τα θέματα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε ένα προς ένα.

Με παρεμβάσεις στα σχολεία, με την πιστοποίηση και την ανακατασκευή των παιδικών χαρών, με ασφαλτοστρώσεις, με ανανέωση του στόλου της Καθαριότητας, με το τεράστιο έργο της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου και με πολλά άλλα μικρά και μεγάλα έργα, επενδύουμε στην απαραίτητη βελτίωση των υποδομών του Ηρακλείου, βάζοντας τις βάσεις, για να πετύχουμε αυτό το οποίο μέχρι σήμερα, παραδέχομαι, δεν έχουμε καταφέρει στον βαθμό που θα θέλαμε: την ορατή και ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσετε, όπως σας είπα ήδη, τι παραλάβαμε ως προς τις υποδομές για την πόλη και να σκεφτείτε ότι όσα καταφέραμε έγιναν μέσα στις σκληρότερες συνθήκες που αντιμετώπισε εδώ και δεκαετίες η χώρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί Δήμοι που κατάφεραν στο ίδιο διάστημα περισσότερα από τον Δήμο Ηρακλείου».

Το έχετε απαντήσει στο παρελθόν, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να ξαναρωτήσω, επειδή το άκουσα να καταγράφεται ως αίσθηση: Θα συμμετέχετε στις εκλογές; Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

«Αυτοί που επιμένουν να διακινούν το συγκεκριμένο σενάριο, το κάνουν με προφανή σκοπιμότητα. Νομίζω σας απάντησα ήδη: Συνεχίζουμε με περισσότερο κέφι και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ! Έχουμε ανακοινώσει ήδη έξι νέους υποψηφίους, θα ανακοινώσουμε σύντομα και άλλους και συγκροτούμε ένα ιδιαίτερα ισχυρό, πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, του οποίου θα έχω την τιμή να ηγηθώ.

Ασφαλώς μας περιμένει ένας δύσκολος και -πολύ φοβάμαι όχι καθαρός- προεκλογικός αγώνας. Αλλά εμείς θα τον δώσουμε με τον δικό μας τρόπο: με αξιοπρέπεια και δίχως να εξυπηρετούμε ή να εξυπηρετήσουμε ποτέ συμφέροντα άλλα από εκείνα των δημοτών.

Ο κόσμος βλέπει τη λάσπη, την ασχήμια, τα ψέματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε μέρα και αντιλαμβάνεται καλά και την αφετηρία τους. Κυρίως αντιλαμβάνεται ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και όταν έρθει η ώρα, θα μας κρίνει όλους: Και εμάς και όσους επιλέγουν ή πρόκειται να επιλέξουν τον συγχρωτισμό με τη συγκεκριμένη χυδαιότητα.

Ας το καταλάβουν, λοιπόν, όσοι εύχονται τη διάλυσή μας και προσβλέπουν σε αυτήν σχεδόν καθημερινά επί τέσσερα και πλέον χρόνια: Θα διαψευστούν εκ νέου πανηγυρικά. Όχι απλώς δεν είμαστε αποδυναμωμένοι, όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν, αντιθέτως, είμαστε πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι από ποτέ.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για εμένα. Είμαι περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ να διεκδικήσω μια δεύτερη θητεία, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το πολύ σημαντικό έργο που έχουμε ξεκινήσει».

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<