Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα: Ανοιχτή επιστολή στο Δήμαρχο

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα: Ανοιχτή επιστολή στο Δήμαρχο

16 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Στο Δήμαρχο Βύρωνα κ. Κατωπόδη.

Για την μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τους εμβολιασμούς, την προληπτική ιατρική για τους εργαζομένους του Δήμου Βύρωνα.

κ. Δήμαρχε

Είμαστε υποχρεωμένοι για άλλη μια φορά να επανέλθουμε στο θέμα της μη χορήγησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας -ΜΑΠ- που δικαιούνται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίας και ειδικότητες στο Δήμο, ΦΕΚ 2208Β/2019 – ΚΥΑ 43726/07-06-2019.

Δυστυχώς ζητήματα που θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα και ενώ προβλέπονται και από την νομοθεσία ως υποχρέωση της διοίκησης- εργοδότη, στο Δήμο Βύρωνα είναι διεκδικούμενα από τους εργαζόμενους, με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. Το αναφέρουμε αυτό, μιας και οι παραβάσεις της νομοθεσίας πλέον έχουν γίνει καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων «λάστιχο».

Η μη χορήγηση των Μ.Α.Π. έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε συχνά τραυματισμούς και έκθεση σε επαγγελματικές ασθένειες, και εργαζόμενοι που τα χρησιμοποιούν να δαπανούν χρήματα από τον πενιχρό μισθό τους για την αγορά των Μ.Α.Π.

Εκτός από το σημαντικό γεγονός για εμάς ότι δεν έχουν δοθεί τα Μ.Α.Π. για τα έτη 2018-2019, δεν δίνονται και μέσα προστασίας και σε νεοπροσλιφθέντες εργαζόμενους, όπως γίνεται με τους έξι συμβασιούχους καθαριστές στο κολυμβητήριο που τους δόθηκαν μόνο γάντια και γάλα και όχι όσα προβλέπονται για την προστασία της υγείας τους στην διάρκεια της εργασίας.

Επίσης να αναφέρουμε ότι ενώ προβλέπεται από την ΚΥΑ 43726/07-06-2019 να παρέχεται ένα (1) λίτρο φρέσκο γάλα σε ημερήσια βάση και σε νέες ειδικότητες όπως π.χ Βρεφονιπιοκόμοι, χρήστες Η.Υπολογιστών, επισκέπτες υγείας, δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη, τέσσερεις μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου.

Θέλουμε να επισημάνουμε ακόμη ότι τις επόμενες ήμερες θα καλεστούν να εργαστούν στην υπηρεσία καθαριότητας οι επιτυχόντες με την προκήρυξη 3Κ. Θα εργαστούν χωρίς ΜΑΠ; ή θα πρέπει να τα αγοράσουν οι ίδιοι; ή θα πρέπει ως σωματείο να τους καλέσουμε να μην εργαστούν χωρίς τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία Μ.Α.Π. και να καλέσουμε την Επιθεώρηση Εργασίας. Προς αποφυγή των όσων παραπάνω αναφέραμε απαιτούμε από την δημοτική αρχή να πράξη τα αυτονόητα και άμεσα να δώσει λύση σε αυτά τα ζητήματα.

Κύριε Δήμαρχε

ΔΕΝ είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να συναινέσουμε, να σωπάσουμε μπροστά σε αυτή τη απαράδεκτη κατάσταση και αντεργατική πολιτική. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και αγωνιζόμαστε ενάντια στις αυθαιρεσίες που πλέον είναι συστηματικές.
Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε με όποιο τρόπο κρίνουμε πρόσφορο για να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα.

Τέλος θεωρούμε ότι χρειάζεται να γίνει συνάντηση δημοτικής αρχής, σωματείου, Τεχνικού ασφαλείας, Γιατρού εργασίας για ζητήματα που σχετίζονται με την υγιεινή και ασφάλεια στη διάρκεια της εργασίας. Μεταξύ άλλων να συζητηθούν ώστε να προβλεφτούν κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2020, για τα Μ.Α.Π., τους εμβολιασμούς, την προληπτική ιατρική, την προμήθεια και τοποθέτηση ατομικών φωριαμών για τα μέσα ατομικής προστασίας. Για την συντήρηση των οχημάτων και την αγορά νέων σε αντικατάσταση παλαιών και ιδιαίτερα των κοντέινερ που μεταφέρουν τα απορρίμματα.

Χρειάζεται να εμπεδωθεί μια κουλτούρα που θα καθιστά δημοτική αρχή και εργαζόμενους κοινωνούς σε μια κοινή προσπάθεια, με διακριτές τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς, για την προστασία της υγείας στη διάρκεια της εργασίας.

Έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο, όπου η δημοτική αρχή θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, θα γίνεται εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους εργασίας και οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιούμε τα Μ.Α.Π. στη διάρκεια της εργασίας. Για την προστασία της υγείας μας αλλά και προς αποφυγή μικροβίων που μεταφέρονται στην πόλη και την κοινωνία.

Γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από οικονομικούς δείκτες και αριθμούς.

Οκτώβριος 2019

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<