Άκουσε τα προβλήματα των αγροτών, δεσμεύτηκε για λύσεις (VIDEO)

Άκουσε τα προβλήματα των αγροτών, δεσμεύτηκε για λύσεις (VIDEO)

5 Δεκεμβρίου 2019

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, αυτή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης άκουσε μία προς μία τις τοποθετήσεις όλων των παρευρισκόμενων, Βουλευτών, αγροτικών φορέων, Δημάρχων και επιστημόνων.

Από νωρίς το πρωί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, αλλά και στους γύρω δρόμους τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα. Η σύσκεψη άρχισε περίπου στις 11 το πρωί, με τον κ. Βορίδη να βρίσκεται όπως είναι λογικό στο επίκεντρο της συζήτησης.

Η σύσκεψη κινήθηκε σε δύο άξονες: Στην αποζημίωση των αγροτών, αλλά και στο μελλοντικό σχεδιασμό, ο οποίος πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε.

Το κόστος

Στα 600 εκ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο του κόστους που προκύπτει για την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε σήμερα χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τεράστιες ζημιές πέρυσι το χειμώνα με τις μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Κρήτη και τώρα η κατάρρευση της Thomas Cook στον τουρισμό και η μεγάλη ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή έχουν οδηγήσει σε τεράστιο μέγεθος το σύνολο της οικονομικής ζημιάς.
«Το 2019 κλείνει με σοβαρά και σημαντικά προβλήματα για όλο το νησί. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Χανιά και Ρέθυμνο, τα προβλήματα με τα θερμοκήπια σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Κουντούρα, το ζήτημα της Thomas Cook στο νησί μπορούν σε κόστος να ξεπεράσουν τα 600 εκ. Και για την οικονομία του νησιού είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Αυτό σημαίνει πως η τοπική οικονομία πλήττεται σε όλους τους κλάδους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη τόνισε: «Σύμφωνα με την καταγραφή που κάνουν οι υπηρεσίες μόνο Χανιά και Ρέθυμνο οι ζημιές ξεπερνούν τα 250 εκ. Ευρώ».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προεδρου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και Δημάρχου Ρεθύμνου, του κ. Μαρινάκη, ο οποιος ζήτησε αλλαγές στον ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί όπως είπε χαρακτηριστικά να είναι ο παγετός μέσα στις καταστροφές που αποζημιώνονται, αλλά να μην είναι η θερμοπληξία. Ζήτησε αλλαγές στον εσωτερικό σχεδιασμό του Οργανισμού, την τεχνολογική του αναβάθμιση, αλλά και την αποκέντρωση της δακοκτονίας.

Κάτι που ζήτησε και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομεα ο κ. Χνάρης. Ο αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στο επίσημο αίτημα της Περιφέρειας προς το Υπουργείο, το οποιο περιγράφει όλη την κατάσταση, ενώ έκανε λόγο για την επόμενη μέρα. «Η ελαιοκαλλιέργεια αφορά το 75% του νησιού. Είναι ουσιαστικά μονοκαλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηριχθεί. Να αποκεντρωθεί η δακοκτονία και να ληφθούν μέτρα για την εφαρμόγη της, μέσα και από την αύξηση των κονδυλίων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χνάρης ζήτησε επίσης την καλύτερη στελέχωση των Υπηρεσιών και των θέσεων των τομεαρχώντου προγράμματος δακοκτονίας, επιπλέον μέτρα για την επίβλεψη των εργολάβων ψεκασμών, αλλά και καλύτερα φάρμακα.

Στην ποιότητα των φαρμάκων στάθηκε και ο πρόεδρος των ελαιοπαραγωγών αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποιος είπε μάλιστα πως αν δεν στηριχθούν οι παραγωγοί, τότε τους επόμενους μήνες θα σκάσει «βόμβα» στην τοπική οικονομία. Ο πρωτογενής τομέας – όπως ειπε – στηρίζει την τοπική κοινωνία.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΓΕΩΤΕΕ, ο οποίος σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είναι μια προϋπόθεση ουσιώδης για την επιτυχία των ψεκασμών. Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι οι ερευνητές πρέπει να είναι σε εγρήγορση καθώς ο πρωτογενής τομέας, επηρεάζεται άμεσα από την όποια αλλαγή.

Μετά τις τοποθετήσεις το λόγο πήρε ο Υπουργός που είπε ότι ο ΕΛΓΑ θα καλύψει τις ζημιές από περιβαλλοντικά αίτια, όμως οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν με προσοχή. Ο κ Βορίδης μάλιστα εμφανίστηκε προβληματισμένος καθώς – όπως σημείωσε- υπαρχουν πολλές παράμετροι για να δοθεί μια αποζημίωση πλέον. Επισήμανε τέλος ότι θα γίνει προσπαθεια για να υπαρχει κάλυψη της ζημιάς και από τα πακέτα de minimis, μέσω των αποζημιώσεων δηλαδή της Ε.Ε.

Ο κ. Βορίδης μετά τη σύσκεψη επισκέπτεται τη Μεσαρα και συγκεκριμένα το Τυμπάκι, ενώ από την Κρήτη αναχωρεί το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι την ώρα της σύσκεψης είχαμε έξω από το κτίριο τη συγκέντρωση αγροτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και μάλιστα κάποια στιγμή η κατασταση «ξέφυγε» με συνέπεια την πρόκληση επεισοδίων

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<