Η εικόνα στην αγορά του λαδιού – Καμία κινητικότητα (πίνακας)

Η εικόνα στην αγορά του λαδιού – Καμία κινητικότητα (πίνακας)

30 Δεκεμβρίου 2019

H απραξία στην αγορά της Κρήτης είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της περιόδου που δεν αποτελεί…εξαίρεση από το φετινό κανόνα.

Μιλάμε για μια από τις πλέον δύσκολες ελαιοκομικές περιόδους για τους αγρότες στην Κρήτη, αφού η χαμηλή ποιότητα σε συνδυασμό με τις ασθένειες του δάκου, του γλοιοσπόριου, αλλά και τις κακές καιρικές συνθήκες, έφεραν την απραξία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Αυτό που ζητούν οι αγρότες, όπως έχει γραφτεί επανειλημμένως είναι να ληφθούν μέτρα στήριξης, τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα. Ένας στρατηγικός σχεδιασμός που θα αποτελέσει το εργαλείο και το στήριγμα για να βγει από το τέλμα ο ελαιοπαραγωγικός τομέας.

Υπολογίζεται μάλιστα από τους εκπροσώπους των αγροτών ότι η παραγωγή φέτος στην Κρήτη είναι 40%-50% μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Κάτι που σημαίνει ότι η οικονομική ζημιά μπορεί να φτάσει ως και τα 150 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως μπορεί να δει κανείς και στον πίνακα που δημοσιεύει το ΣΕΔΗΚ δεν υπάρχει κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον…

Την ίδια ώρα οι διεθνείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για το ελαιόλαδο στο νησί, ειδικά από τη στιγμή που αυτό αποτελεί ένα προϊόν θελκτικό προς αγορά τη φετινή περίοδο, έχει οδηγήσει την τιμή στα τάρταρα. Σε ότι αφορά την παραγωγή παγκοσμίως, αυτή αναμένεται να κυμανθεί στους 3.144.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC).

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση σε ποσοστό -2,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος συγκομιδής (2018/2019) που ανήλθε στους 3.217.500 τόνους.

Οι χώρες μέλη του IOC, για το έτος συγκομιδής 2019/2020, αναμένεται να έχουν συνολική παραγωγή 2.942.500 τόνων, η οποία θα αντιπροσωπεύει το 93,6% της παγκόσμιας παραγωγής και θα είναι μειωμένη κατά 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να έχουν μια παραγωγή της τάξης των 2.011.000 τόνων, δηλαδή μειωμένη, κατά 11,1%, σε σχέση με πέρσι. Οι υπόλοιπες χώρες εκτιμάται ότι θα παράξουν συνολικά 931.500 τόνους, παρουσιάζοντας φέτος μια αύξηση κατά 155.500 τόνους, δηλαδή 20% περισσότερο ελαιόλαδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας.

Το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές και εξαγωγές) εκτιμάται ότι υπερβεί τους 950.000 τόνους. Όσον αφορά την παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου, το Συμβούλιο εκτιμά ότι θα μπορούσε να φθάσει τους 3.094.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας.

 

Ανδρέας Κριτσωτάκης

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<