Κρήτη: Αναζητούν εργάτες για το λιομάζωμα με το… τουφέκι

Κρήτη: Αναζητούν εργάτες για το λιομάζωμα με το… τουφέκι

31 Δεκεμβρίου 2019

Η χρονιά βρίσκεται στο τέλος της, με την ελαιοσυγκομιδή να συνεχίζεται μετ’ εμποδίων. Αιτίες δεν είναι άλλες, από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα, την κακή ποιότητα και τη μείωση της παραγωγής, αλλά και το γεγονός πως οι εργάτες είναι… περιζήτητοι.

Ειδικά φέτος οι ελαιοπαραγωγοί δε βρίσκουν εργάτες, καθώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, πάρα πολλοί έχουν φύγει από την Ελλάδα και έχουν αναζητήσει την τύχη τους σε άλλες χώρες.

Έτσι στην ενδοχώρα του νησιού, έχουν μείνει λίγοι αλλοδαποί και πολλά… προβλήματα. Καταρχήν υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί ικανός αριθμός εργατών για να εργαστούν στα λιόφυτα, λόγω της λειψανδρίας.

Όταν κάποιος βρει μερικούς εργάτες, συνήθως δεν μπορεί να τους ασφαλίσει, κυρίως γιατί μιλάμε για αλλοδαπούς «φαντάσματα». Ανθρώπους που έχουν έρθει παράνομα και δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά.

Η νόμιμη εργασία δηλαδή, δεν είναι κάτι εύκολο αφού οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη διαπίστωση του ποινικού παρελθόντος ενός μελλοντικού εργάτη γης, σε συνδυασμό με την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση 100-200€, αλλά και την ταλαιπωρία να μεταβούν στην έδρα του νομού δύο και τρεις φορές, αφήνει πολλούς εργάτες εκτός εργασίας ή τουλάχιστον νόμιμης εργασίας.

Ενώ ένας τρίτος ανασταλτικός παράγοντας είναι πως οι εναπομείναντες αλλοδαποί, έχουν αυξήσει το κασε τους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν, υπέρογκα μεροκάματα, θέλουν φαγητό και τσιγάρα, ενώ κάποιοι επιθυμούν ακόμη και… στέγη!

Το τελευταίο διάστημα, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από συμπολίτες μας από την υπόλοιπη Ελλάδα, απαντώντας σε αγγελίες μέσω facebook, προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κρήτη για να εργαστούν στα λιόφυτα του νησιού.

Την ίδια στιγμή έχει υπάρξει ενδιαφέρον για να καλυφθούν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας, τοπικοί φορείς και Πρωτοβουλίες, όπως το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τους μικρούς ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν προσφέρουν πολλά ημερομίσθια κι έτσι δεν προτιμώνται από τους υπάρχοντες εργάτες…

 

Ανδρέας Κριτσωτάκης

 

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<