120 δόσεις: Πώς θα υπολογίζονται οι δόσεις και πότε θα αναστέλλονται οι κατασχέσεις

120 δόσεις: Πώς θα υπολογίζονται οι δόσεις και πότε θα αναστέλλονται οι κατασχέσεις

4 Μαΐου 2019

Μέχρι τη Δευτέρα κατατίθεται προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία σε έως 120 δόσεις, με το οικονομικό επιτελείο να κλειδώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες μέσα στο Σαββατοκύριακο ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει ότι ο διακανονισμός των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με το εισόδημα και την οφειλή και δεν θα υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια, όπως αρχικά ζητούσαν οι θεσμοί.

Αναμένεται να φανεί ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των θεσμών και εάν θα γίνουν και ποιες προσαρμογές στο κυβερνητικό σχέδιο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ρύθμιση που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Για τα φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος και της οφειλής με ανώτατο όριο τις 120 δόσεις.

Για τις εταιρείες θα προβλέπονται λιγότερες δόσεις (έως 18 ή 24 δόσεις) ανάλογα με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) και το ύψος της οφειλής.

Με την καταβολή της πρώτης δόσης και εφόσον τηρείται η ρύθμιση δεν θα εκτελούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί, ενώ τα μέτρα θα αίρονται εφόσον η ρύθμιση τηρείται για 30 μήνες.

Για τα φυσικά πρόσωπα και με βάση την κλίμακα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται, ενδεικτικά, ως εξής:

Μέχρι ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ η οφειλή θα μπορεί να ρυθμίζεται σε 120 δόσεις, αλλά θα υπάρχει ελάχιστο όριο μηνιαίας καταβολής 30 ευρώ.
Από εκεί και πέρα θα υπολογίζεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει κάθε οφειλέτης με βάση ένα συντελεστή που θα ξεκινά από 4% και θα ανεβαίνει έως το 40% όσο αυξάνεται το εισόδημα με βάση ειδική κλίμακα. Από την κλίμακα θα προκύπτει η ετήσια δυνατότητα αποπληρωμής, η οποία θα διαιρείται δια 12 για να βγαίνει η μηνιαία δόση.
Με βάση αυτή τη μηνιαία δόση και ανάλογα με την οφειλή θα προκύπτει ο αριθμός των δόσεων.

Φυσικά, εάν με βάση την κλίμακα προκύπτουν περισσότερες από 120 δόσεις, η ρύθμιση θα γίνεται με το ανώτατο όριο των 120 και μεγαλύτερη δόση.

Για παράδειγμα, για οφειλή 1.000 ευρώ ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα έχει 34 δόσεις, αφού θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα την ελάχιστη δόση των 30 ευρώ. Όμως εάν έχει εισόδημα 15.000 ευρώ προκύπτει ετήσια αποπληρωμή 800 ευρώ και μηνιαία δόση 67 ευρώ, οπότε η οφειλή θα εξοφληθεί σε 15 δόσεις. Για την ίδια οφειλή των 1.000 ευρώ και για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ η κλίμακα θα βγάζει 5 δόσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να γίνει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, η οποία παραμένει σε ισχύ.

Αντίστοιχα, για οφειλή 5.000 ευρώ, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα δικαιούται 120 δόσεις των 42 ευρώ, ενώ με εισόδημα 20.000 ευρώ θα προκύπτει ετήσια δυνατότητα αποπληρωμής 1.200 ευρώ και μηνιαία δόση 100 ευρώ, οπότε η ρύθμιση για γίνεται για 50 μήνες. Για την ίδια οφειλή και για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ η ρύθμιση θα γίνεται για 18 μήνες, με μηνιαία δόση των 283 ευρώ (ετήσια αποπληρωμή 3.400 ευρώ).

Για μια οφειλή 10.000 ευρώ, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει 84 ευρώ για 120 μήνες, ενώ εάν το εισόδημα είναι 30.000 ευρώ θα πληρώνει 183 ευρώ για 55 μήνες. Το ίδιο χρέος, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει να το εξοφλήσει σε 35 μήνες, με καταβολές 283 ευρώ το μήνα.


ΠΗΓΗ: money-money.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<