Έρχονται 23 εκ. ευρώ για 160 Δήμους – Προχωρά η διαδικασία

Έρχονται 23 εκ. ευρώ για 160 Δήμους – Προχωρά η διαδικασία

7 Σεπτεμβρίου 2020
Αναρτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» που αφορά τους Δήμους
 
Σε συνέχεια της ανακοινωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δείτε  ανάρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου η αναλυτική πρόσκληση και ο Οδηγός Διαχείρισης του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» 2020 – ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ. Στην πρόσκληση αυτή καλούνται οι Δήμοι της χώρας που δεν υπέβαλλαν πρόταση στην Α΄ Πρόσκληση καθώς και
τους Συνδέσμους της αντίστοιχης χωρικής επικράτειας, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους σύμφωνα με τον Οδηγό Διαχείρισης Χρηματοδοτικού Προγράμματος. Η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται με τη συγκεκριμένη πρόσκληση προεκτιμάται σε 23.000.000 € για το έτος 2020, ενώ κάθε Δήμος μπορεί να υποβάλλει έως δύο (2) προτάσεις στο ίδιο Μέτρο. 
 
Οι επιλέξιμες δράσεις μπορούν να αφορούν: 
 • Ολοκληρωμένα έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρωνκαι χώρων πρασίνου
 • Αποκατάσταση /επανάχρηση δημόσιων κτιρίων χαρακτηρισμένωνως διατηρητέα, μνημεία ή έργα τέχνης
 • Αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων και χώρων
  πρασίνου. 
 • Δημιουργία ή αναβάθμιση παιδικών χαρών
 • Βελτίωση και συμπλήρωση υφιστάμενων δικτύων κοινόχρηστων χώρων
  πρασίνου, κυρίως μέσω φυτεύσεων και βελτίωσης των σχετικών υποδομών
 • Αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική αναβάθμιση, διεύρυνση, ανακατασκευή,
  πεζοδρόµων ή και πεζοδροµίων και επιµέρους υποδοµών τους
 • Αναβάθµιση ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική σχολικών κτιρίων και των
  υπαίθριων χώρων αυτών
 • Διαμόρφωση θεσμοθετημένων χώρων στάθμευσης οχημάτων
 • Απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων (π.χ. αμιάντου) από σχολικές
  εγκαταστάσεις και δημόσια κτίρια σε πολεοδομικά ευαίσθητες περιοχές
Στους δυνητικούς δικαιούχους παρέχεται επίσης η δυνατότητα υποβολής προς ένταξη
ήδη συμβασιοποιημένων έργων ή έργων των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία
δημοπράτησης και καλύπτουν τα κριτήρια της επιλεξιμότητας που αναφέρονται αναλυτικά
στον Οδηγό Διαχείρισης του Χρηματοδοτικού Προγράμματος.
  
 

Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή από τις Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 20 Νοεμβρίου
2020, που είναι καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων. Η υποβολή των
προτάσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, από την ιστοσελίδα του Πράσινου
Ταμείου (www.prasinotameio.gr)
 
Τι ελεγε η ανακοίνωση

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε -όπως είχε δεσμευτεί μέσα στο καλοκαίρι- να δοθεί με πρόσκληση «δεύτερη ευκαιρία» συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ.ευρώ,σε 160 Δήμους σε όλη τη χώρα, καθώς κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του Covid-19, ορισμένοι Δήμοι δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του Προγράμματος Αστικής Αναζωογόνησης 2019-2020.

Να σημειωθεί ότι αυτή η δεύτερη ευκαιρία δίδεται καθώς προηγήθηκε συνεννόηση μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Οι 160 Δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για έργα σύνθετων αστικών αναπλάσεων ή παρεμβάσεων στον αστικό χώρο από τις 2 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2020. Η πρόσκληση, ο οδηγός και οι λοιπές τεχνικές λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό τόπο www.prasinotameio.gr με την έναρξη της προθεσμίας της πρόσκλησης, δηλαδή την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν την πρόσκληση δεν έχουν δικαίωμα υποβολής νέας πρότασης οι 172 Δήμοι που έχουν υποβάλει προτάσεις για 197 έργα στην πρώτη φάση του Προγράμματος. Αυτές οι προτάσεις ήδη αξιολογούνται και βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης.

Nέο Πρόγραμμα για τις λιγνιτικές περιοχές στη Δυτική Μακεδονία

Επίσης,το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου κατά την χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε την τρίτη, κατά σειρά, πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση «πράσινων» δράσεων, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στην ιστορία του για την Απολιγνιτοποίηση,

Η πρόσκληση αποσκοπεί στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πιλοτικού προγράμματος κυκλικής διαχείρισης υγρών αποβλήτων στις περιοχές αυτές. Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και όλοι οι Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας.

Ο συνολικός Προϋπολογισμός που διατίθεται με την παρούσα Πρόσκληση ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο προϋπολογισμό της κάθε πρότασης στις 100.000 ευρώ.

Στόχος της είναι η προώθηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου κυκλικής διαχείρισης των αστικών λυμάτων πόλεων και οικισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ώστε η παραγόμενη λυματολάσπη να τυγχάνει επεξεργασίας με σκοπό τη μετατροπή της σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον ανανεώσιμο καύσιμο ή/και σε ωφέλιμο και ασφαλές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον δευτερογενές υλικό».

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<