Αποκλειστικό: Έρχεται η διάταξη για τη μη περικοπή των συντάξεων – Ποιοι σώζονται

Αποκλειστικό: Έρχεται η διάταξη για τη μη περικοπή των συντάξεων – Ποιοι σώζονται

4 Δεκεμβρίου 2018

Φρένο στις μειώσεις των συντάξεων που αναμένονταν λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου από 1η Ιανουαρίου 2019 βάζει διάταξη του υπουργείου Εργασίας. Η πολυπόθητη διάταξη αναμένεται σήμερα ή αύριο, ενώ στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η κατάργηση των περικοπών σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και συγκαταβαλλόμενα οικογενειακά επιδόματα να έχει ψηφιστεί έως την επόμενη Τρίτη 11 Δεκέμβρη, πριν δηλαδή την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.  

Περίπου 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι γλιτώνουν το κούρεμα 18% στις συντάξεις τους, το οποίο ουσιαστικά θα έφερνε και νέο ψαλίδι στα ήδη κουτσουρεμένα εισοδήματα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάταξη επισημαίνεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον επανυπολογισμό, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Στη πραγματικότητα το υπουργείο Εργασίας “καταργεί” την λέξη περικοπή από το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ “βαφτίζει” την προσωπική διαφορά “επιπλέον ποσό”.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης τα ποσά που διασώζονται, από τη μη περικοπή των συντάξεων, πρέπει να κυμαίνονται από 35 ευρώ έως και 155 ευρώ το μήνα στο Δημόσιο, ενώ στο πρ. ΙΚΑ ξεκινούν από 24 ευρώ και ενδέχεται να φτάνουν στα 450 ευρώ στο μικτό ποσό – 330 ευρώ στο καθαρό. Έτσι ελεύθερος επαγγελματίας του πρώην ΤΕΒΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2012 με 30ετία και ασφαλίζονταν σε μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.026,4 € και διασώζει 185,4 ευρώ (θα είχε μείωση 18%), ενώ συνταξιούχος υπάλληλος του Δημοσίου ΔΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2008 με 36 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.072,1 € και διασώζει 193 ευρώ (θα είχε μείωση 18%).

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<