Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από τον Μάιο

Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από τον Μάιο

14 Μαρτίου 2019 0 σχόλια

Σε ριζική αλλαγή στον τρόπο υποβολής δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Από τον Μάιο η ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά το νέο σύστημα μεταβιβάσεων ακινήτων, με στόχο να εφαρμόζεται πλήρως τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτό γίνεται, προκειμένου να κλείσουν «παραθυράκια» που υπάρχουν με την υποβολή δηλώσεων σε έγγραφα, και να εντατικοποιηθεί η διαδικασία των διασταυρώσεων και των στοχευμένων ελέγχων.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία γίνεται στις εφορίες που ανήκει το κάθε ακίνητο. Οι ενδιαφερόμενοι αφού υπέγραφαν πρώτα τα συμβόλαια στο γραφείο του συμβολαιογράφου άρχισε ο Γολγοθάς τους για να ολοκληρώσουν την μεταβίβαση. Για ένα εξοχικό που βρίσκεται σε άλλη περιοχή, νομό ή νησί από εκεί όπου ζουν, έψαχνα σε ποια εφορία θα πρέπει να πάνε να τα καταθέσουν και να πληρώσουν τον φόρο μεταβίβασης (ή κληρονομιάς, γονικής παροχής κλπ) ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Έτσι, από φέτος καταργείται, καθώς όλη η διαδικασία της δήλωσης, υπολογισμού και έκδοσης ταυτότητος οφειλής για τον φόρο που πρέπει να πληρωθεί, θα γίνεται επιτόπου στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων θα σημαίνουν και αυστηρότερους και πιο εύκολους ελέγχους. Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 προβλέπονται περισσότεροι από 3.000 έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και το Ε9, αλλά και τον ΕΝΦΙΑ. Από το 2020 ενδεχομένως, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως οι ηλεκτρονικές δηλώσεις μεταβίβασης (θα καταργήσουν και την ανάγκη για δηλώσεις ακινήτων Ε9 που υποχρεωτικά πρέπει να καταθέτουν (εντός αυστηρής διορίας και με την απειλή προστίμου) όλοι όσοι έχουν συναλλαγές σε ακίνητα.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<