Κοινωνικό Μέρισμα: Πολλά τα παράπονα στην Κρήτη για το «ψαλίδι»

Κοινωνικό Μέρισμα: Πολλά τα παράπονα στην Κρήτη για το «ψαλίδι»

19 Δεκεμβρίου 2019

Πολλά είναι τα παράπονα και διάχυτη η απογοήτευση από πάρα πολλούς πολίτες και στην Κρήτη που είδαν μέσα από την πλατφόρμα koinonikomerisma.gr πως δεν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Τα παράπονα και οι καταγγελίες πέφτουν «βροχή» με τους ίδιους να απορούν για αυτό το εκτεταμένο «ψαλίδι». Αρνητική εντύπωση μάλιστα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι έχουν απορριφθεί ακόμη και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ΑμεΑ κτλ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα

Το πρόβλημα αυτό εντοπίστηκε για παράδειγμα στους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet που χρησιμοποίησαν οι δικαιούχοι με προστατευόμενα μέλη ΑμεΑ για να εισέλθουν στην εφαρμογή του κοινωνικού μερίσματος.

Πολλοί υπέβαλαν την αίτηση με τους κωδικούς που διαθέτουν τα ΑμεΑ. Το σύστημα δεν τους αναγνώρισε ως δικαιούχους με αποτέλεσμα να απορρίπτει την αίτησή τους. Όπως διευκρινίζεται από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, για τα  νοικοκυριά που έχουν προστατευόμενα μέλη ΑμεΑ η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από το γονέα που δηλώνει το ΑμεΑ ως προστατευόμενο μέλος με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς που διαθέτει το προστατευόμενο μέλος. Επίσης σημειώνουν ότι θα πρέπει να πληρούνται και τα υπόλοιπα δύο κριτήρια:

  •  Ο γονέας να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα τελευταία 7 χρόνια και
  • Οι καταθέσεις του 2018 να μην υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.

Επίσης πολλές αιτήσεις απορρίφθηκαν γιατί τα ΑμεΑ δεν λαμβάνουν  προνοιακό επίδομα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του μερίσματος.

Άλλη περίπτωση, είναι μονογονεϊκές οικογένειες ή ζευγάρια βραχυχρόνια / μακροχρόνια άνεργοι, που έκαναν παιδί εντός του 2019. Επειδή το σύστημα διαβάζει τις φορολογικές δηλώσεις του 2018, τους «κόβει».

Ενδεχομένως να καλυφθούν και αυτοί με κάποιον τρόπο από το σύστημα (π.χ. να αντληθούν στοιχεία από το Α21 για το φετινό οικογενειακό επίδομα).

Γενικά, πάντως, συστήνεται σε όσους έχουν κάποιο πρόβλημα να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας της ΗΔΙΚΑ. Ήδη, σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις διορθώθηκαν κάποιες τεχνικές αβλεψίες και εντάχθηκαν στο μέρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 253.000 νοικοκυριά  θα λάβουν την ενίσχυση των 700 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑμεΑ και πάνω από 350.000 παιδιά.

Σημειώνεται ότι ως ΑμΕΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<