Μείωση πάνω από 200 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος των αδύναμων νοικοκυριών

Μείωση πάνω από 200 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος των αδύναμων νοικοκυριών

12 Φεβρουαρίου 2018 0 σχόλια

Παρεμβάσεις ετοιμάζεται να κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργιος Σταθάκης, με σκοπό να στηρίξει εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς που αφορούν την ενέργεια στα σπίτια τους.

Όπως ο ίδιος αναφέρει σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών θα  υπάρχει ελάφρυνση του λογαριασμού ρεύματος πάνω από 200 ευρώ το τετράμηνο.

 Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει:

«Έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας. Πρόσφατα παρουσιάσαμε το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που προβλέπει έκπτωση μέχρι και 70% για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα. Ταυτόχρονα δημιουργήσαμε ειδικό λογαριασμό στον ΔΕΔΔΗΕ για την επανασύνδεση του ρεύματος όσων δικαιούχων του νέου ΚΟΤ έχουν βρεθεί εκτός δικτύου, λόγω οφειλών. Με πρωτοβουλία των κατά τόπους δημάρχων θα συσταθούν ειδικές επιτροπές που θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα των πολιτών, θα εγκρίνουν την εξόφληση μέρους ή και του συνόλου της οφειλής, ανάλογα με το ύψος της και θα δίνουν εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε επανασύνδεση.

Παράλληλα αλλάξαμε τον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ στους λογαριασμούς, ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο υπέρογκων χρεώσεων για «τσιμπημένες» καταναλώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες, όσων επιδιώκουν να θερμανθούν με συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος.

Ας δούμε το παράδειγμα ενός νοικοκυριού δύο ανέργων με δύο παιδιά, με ιδιόκτητη κατοικία αντικειμενικής αξίας 145.000 ευρώ, που τους έχουν κόψει το ρεύμα για οφειλή 5.000 ευρώ και προηγουμένως είχε καταναλώσεις κοντά στις 1.800 kWh το τετράμηνο. Σε αυτούς θα εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής, θα επανασυνδεθεί το ρεύμα χωρίς κάποια επιβάρυνση και εφεξής θα υπάρχει έκπτωση στην τιμή του ρεύματος περί τα 135 ευρώ, που μαζί με τις απαλλαγές από ρυθμιζόμενες χρεώσεις οδηγούν σε ελάφρυνση του λογαριασμού τετραμήνου πάνω από 200 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις δεν επηρεάζουν μόνο τους φτωχότερους αλλά και το ασθενέστερο τμήμα της μεσαίας τάξης. Ας υποθέσουμε ότι στο παραπάνω παράδειγμα κάποιος από τους ενηλίκους βρίσκει δουλειά και το νοικοκυριό αποκτά μηνιαίο εισόδημα 1.450 ευρώ. Μπορούν και πάλι να αξιοποιήσουν το νέο ΚΟΤ, εξασφαλίζοντας έκπτωση στον ρεύμα περί τα 80 ευρώ και συνολικά στον λογαριασμό λίγο πάνω από 100 ευρώ. Παράλληλα, μπορούν να επωφεληθούν του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» εξασφαλίζοντας για έργα ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους προϋπολογισμού 25.000 ευρώ, επιδότηση 17.500 ευρώ».

Like Us On Facebook

Like Us On Facebook

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

Τα δεδομένα σας ειναι ασφαλήΔεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας