Παράταση για το επίδομα θέρμανσης λόγω χαμηλής ζήτησης!

Παράταση για το επίδομα θέρμανσης λόγω χαμηλής ζήτησης!

3 Δεκεμβρίου 2019

Κίνδυνο να μείνει τελικά αδιάθετο ένα σημαντικό ποσό από το διαθέσιμο κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης εντοπίζουν στο υπουργείο Οικονομικών και πλέον εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων και μέσα στο 2020.

Η χαμηλή ζήτηση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η απόφαση προβλέπει για φέτος η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2019, προκαλεί ανησυχία ότι χιλιάδες φορολογούμενοι θα μείνουν τελικά χωρίς επίδομα.

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η υποχρεωτική ποσότητα την οποία θα πρέπει να προμηθευτούν οι φορολογούμενοι ώστε να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές οι οποίοι είτε έχουν απόθεμα πετρελαίου από πέρυσι, είτε δεν διαθέτουν προς το παρόν τα απαραίτητα χρήματα ώστε να προμηθευτούν πετρέλαιο και να εισπράξουν το επίδομα. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την απόφαση που έχει εκδοθεί χιλιάδες καταναλωτές δικαιούχοι του επιδόματος κινδυνεύουν να μην μπορούν να το εισπράξουν.

Επίσης, υπάρχουν χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι εξαιτίας των γενικά υψηλών θερμοκρασιών καθυστερούν να προμηθευτούν πετρέλαιο, γεγονός που μπορεί να τους στοιχίσει το επίδομα θέρμανσης. Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση υποβολής των αιτήσεων και για μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν το υπουργείο θα μπορέσει να καλύψει λογιστικά το θέμα, προκειμένου οι αιτήσεις και οι πληρωμές να περάσουν και μέσα στο 2020, καθώς το κονδύλι έχει προκύψει από το πλεόνασμα του 2019. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τελευταία στιγμή, αφού πρώτα υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις και τις πληρωμές του επιδόματος.

Πρόβλημα υπάρχει και με ορισμένα από τα κριτήρια για την έγκριση του επιδόματος στους φορολογούμενους. Για παράδειγμα η προϋπόθεση ο καταναλωτής να μην έχει στην ιδιοκτησία του αυτοκίνητο άνω των 1928 κυβικών εκατοστών, αφήνει εκτός επιδόματος πολλούς πολύτεκνους οι οποίοι έχουν προμηθευτεί μεγαλύτερα αυτοκίνητα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας τους.

Το ίδιο συμβαίνει και για όσους δηλώνουν φιλοξενούμενοι καθώς δεν δικαιούνται να λάβουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης έστω και αν καλύπτουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1/1/2019 αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Δηλαδή:

– Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<