Πιο φτηνή η εξαγορά πλασματικών ετών από το 2019 – Οι νέες αλλαγές

Πιο φτηνή η εξαγορά πλασματικών ετών από το 2019 – Οι νέες αλλαγές

18 Οκτωβρίου 2018

Ανακούφιση σε χιλιάδες ασφαλισμένους που βρίσκονται μια…ανάσα πριν τη σύνταξη θα δώσουν τα νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Κι αυτό, γιατί η πολιτική ηγεσία προχωρεί στη μείωση του κόστους εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης που αφορούν το στρατιωτικό, τις σπουδές ή την ανατροφή παιδιών και μπορούν να αναγνωρισθούν από μη μισθωτούς, από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Στη πραγματικότητα η συμπίεση της εξαγοράς πλασματικών ετών επιτυγχάνεται μέσω της ελάφρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών κύριας ασφάλισης, καθώς από 1η Ιανουαρίου οι εισφορές αυτές θα μειωθούν από το 20% στο 13,33% ανακουφίζοντας πάνω από ένα εκατομμύριο μη μισθωτούς αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενους.

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019, το κόστος της εξαγοράς πλασματικών ετών για τους μη μισθωτούς θα μειωθεί, ακολουθώντας τη μείωση του ασφαλίστρου για κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ από το 20% στο 13,33%.

Έτσι, η αγορά πλασματικών θα είναι λιγότερο ασύμφορη, ενώ θα “ανοίξει” ο δρόμος για χιλιάδες συνταξιούχους να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας.

Η ελάφρυνση μπορεί να αποτυπωθεί εύκολα με ένα απλό παράδειγμα. Σήμερα, δικηγόρος με μηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ, εάν προχωρήσει στην εξαγορά θα θα κληθεί να πληρώσει 240 ευρώ για κάθε μήνα επιπλέον ασφάλισης, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 το κόστος θα πέσει σε 159,96 ευρώ το μήνα.

Ο δικηγόρος και ειδικός επί συνταξιοδοτικών θεμάτων Δημήτρης Μουσελίμης δηλώνει στο Voucher Ergasia: “Η επικείμενη μείωση του ποσοστού κράτησης για το κλάδο κύριας σύνταξης από 20% σε 13,30% όπως αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2019 θα επηρεάσει θετικά και το ζήτημα της αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων, καθώς η μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για το κλάδο της κύριας σύνταξης, θα επιφέρει αντίστοιχη μείωση στο κόστος αναγνώρισης πλασματικών ετών. Επίσης, κερδισμένοι θα βγουν και όσοι υποβάλλουν αιτήματα για υπαγωγή σε καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά, καθώς και εκεί αντιστοίχως το ποσοστό της εξαγοράς θα πέσεις στο 13,30%. Είναι μια θετική εξέλιξη που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι αδυνατούσαν έως σήμερα να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος των αναγνωρίσεων και θα έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος”.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<