Περικοπή συντάξεων: Ποιοι συνταξιούχοι γλιτώνουν έως 100 ευρώ το μήνα

Περικοπή συντάξεων: Ποιοι συνταξιούχοι γλιτώνουν έως 100 ευρώ το μήνα

5 Δεκεμβρίου 2018 0 σχόλια

Κατάργηση των περικοπών στις παλαιές συντάξεις, κύριες και επικουρικές, αλλά και διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, που δικαιούνται νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι αποχώρησαν την περίοδο 13/5/2016 – 31/12/2018 με διαφορά άνω του 20% ανάμεσα στον παλαιό και τον νέο τρόπο υπολογισμού, φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ταυτόχρονα διατηρούνται οι οικογενειακές παροχές (επίδομα συζύγου, τέκνων) σε όσους είχαν αποχωρήσει πριν τις 13 Μαίου του 2016.

Η διάταξη που διασώζει τις παλαιές συντάξεις αναφέρει πως μετά τον επανυπολογισμό, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον συνταξιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Αναλυτικά, η διάταξη που έλαβε το «πράσινο φως» και από τους Ευρωπαίους εταίρους ορίζει ότι η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει την από 1/1/2019 καταβολή στους συνταξιούχους της προσωπικής διαφοράς μέχρι την πλήρη εξάλειψή της, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων (περίπτωση Β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 4387) καθώς και η διάταξη του νόμου Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου του 2017 που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων με προσωπική διαφορά, έως 18% (παράγραφος 2 του άρθρου 1 του νόμου 4472), αντικαθίσταται ως εξής: “από 1η Ιανουαρίου 2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό … το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων…”.

Στη πραγματικότητα το υπουργείο Εργασίας “καταργεί” την λέξη περικοπή από το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ “βαφτίζει” την προσωπική διαφορά “επιπλέον ποσό”.

Οι παλαιές κύριες συντάξεις μένουν παγωμένες μέχρι να εξισωθούν με τις νέες συντάξεις. Παγωμένες θα μείνουν και οι νέες συντάξεις έως το 2021. Δηλαδή μέχρι και το 2021 όλες οι συντάξεις «κλειδώνουν» στο σημερινό τους ύψος. Από το 2022, οι νέες συντάξεις θα πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται με βάση τη μεταβολή ΑΕΠ και Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Οι παλαιές θα συνεχίσουν να μένουν παγωμένες μέχρι οι νέες να φτάσουν στο επίπεδο των παλαιών. Τότε θα πρέπει να αρχίσουν και οι παλαιές να αυξάνονται.

Παράλληλα η διάταξη ξεκαθαρίζει ότι καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του Ν. 4472 του 2017) που προβλέπουν τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και οικογενειακών επιδομάτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Ευνοοιμένοι από τα νέα δεδομένα είναι και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν εντός της 3ετούς μεταβατικής περιόδου του νόμου Κατρούγκαλου και η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον από το ποσό που θα λάμβαναν με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η ετήσια δαπάνη λόγω της μη περικοπής των συντάξεων εκτιμάται στο ποσό των 2,728 δισ. ευρώ για το 2019, στο ποσό των 2,646 δισ. ευρώ για το 2020, 2,566 δισ. το 2021 και 2,489 δισ. ευρώ το 2022. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν δαπάνες ύψους 232 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του ΕΤΕΑΕΠ το 2019, 225 εκατ. ευρώ το 2020, 218 εκατ. το 2021 και 218 εκατ. το 2022.

Αναλυτικά, πάνω από 100 ευρώ το μήνα μόνο από την κύρια σύνταξή τους, διασώζουν σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης 10 κατηγορίες συνταξιούχων:

-Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) και ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 25 έτη και άνω.

-Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατηγορίας ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 28 έτη και άνω.

-Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατηγορίας ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 30 έτη και άνω.

-Συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και πάνω, είχαν δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).

-Συνταξιούχοι μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν από το ΙΚΑ με το ειδικό καθεστώς για τις μητέρες, έχοντας 30 έτη ασφάλισης και πάνω και αποδοχές που κατατάσσονταν από την 22η κλάση και πάνω (συντάξιμες αποδοχές από 1.800 ευρώ και πάνω).

-Συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης.

-Συνταξιούχοι του Ταμείου Νομικών, δικηγόροι που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.

-Συνταξιούχοι του πρ. ΤΣΑΥ (γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί) που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.

-Συνταξιούχοι του πρ. ΤΣΜΕΔΕ (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κλπ) που αποχώρησαν με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

-Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ).

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<