Ποιοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με έξτρα φόρο

Ποιοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με έξτρα φόρο

15 Μαΐου 2018 0 σχόλια

Αντιμέτωποι με έξτρα φόρους κινδυνεύουν να έρθουν, οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών αλλά και εκείνοι που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, αν δεν εμφανίσουν στη φετινή τους δήλωση, τις δαπάνες τους με αποδείξεις.

Από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών που κτίζουν το αφορολόγητο όριο, αλλά όχι από τη συλλογή αποδείξεων, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν δαπάνες αγορές αγαθών ή λήψη παροχής υπηρεσιών ανάλογα με το εισόδημα τους. Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει πέρυσι ανάλογα με το εισόδημά τους προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα: 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μετράνε οι χάρτινες αλλά και οι ηλεκτρονικές αποδείξεις. Σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό τότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν φόρο 22% για το ποσό των αποδείξεων που λείπει.

Σημείο «κλειδί» για να καταφέρουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι αλλά και οι αγρότες, να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ για τα περυσινά εισοδήματα, είναι οι πληρωμές με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα. Χάρις αυτόν τον τρόπο, οι συνταξιούχοι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν αφορολόγητο όριο 8.636-9.550 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Έτσι, στους κωδικούς 049-059 του εντύπου Ε1 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γράψουν το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποίησαν στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid card)), μέσω λογαριασμού πληρωμών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e- banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), κ.λπ.

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

Τα δεδομένα σας ειναι ασφαλήΔεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας