Αποκλειστικό: Πρόταση ΕΦΚΑ για ανταλλαγή ακινήτων με ιδιώτες – Ποιες περιοχές αφορά

Αποκλειστικό: Πρόταση ΕΦΚΑ για ανταλλαγή ακινήτων με ιδιώτες – Ποιες περιοχές αφορά

3 Δεκεμβρίου 2018 0 σχόλια

Τον σκονισμένο «φάκελο» της ακίνητης περιουσίας του έχει ανοίξει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο την άντληση…ζεστού χρήματος, αλλά και την εξοικονόμηση σημαντικών δαπανών. Είναι γωνστό, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα ζήλευε και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στο κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Εργασίας, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας δαπανά σχεδόν 25.000.000 ευρώ για ενοίκια, η αμύθητη, για τα δεδομένα της εποχής, περιουσία του παραμένει εδώ και χρόνια στο…ράφι.

Ωστόσο, πλέον ο ΕΦΚΑ δεν μελετά μόνο την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του σε ιδιόκτητα κτίρια, αλλά προχωρεί και σε άλλες πιο ριζοσπαστικές προτάσεις. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Voucher-Ergasia το μεγαλύτερο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα προωθεί την ανταλλαγή κτιρίων με ιδιώτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στέγασης των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πολύ υψηλά ενοίκια και χωρίς προοπτική απόκτησης ιδιόκτητου κτιρίου (σε σύντομο χρονικό διάστημα). Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν πολλά κενά μεγάλα ακίνητα γραφείων λόγω της κρίσης, και μάλιστα κυρίως από μεγαλοκατασκευαστές. Ο ΕΦΚΑ λοιπόν προτείνει να βγει προκήρυξη για την απόκτηση ακινήτου σε κάποια ή και σε όλες τις περιοχές αυτές με ανταλλαγή αυτών με κάποιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ΙΚΑ (κυρίως οικόπεδο). Τέτοιο ακίνητο μπορεί π.χ. να είναι δύο ή 3 από τα 7 οικοδομικά τετράγωνα της Ν. Ερυθραίας. Στα ακίνητα αυτά μπορούν να κατασκευαστούν αποκλειστικά κατοικίες, βάσει των χρήσεων γης, συνεπώς είναι ακατάλληλα για την κατασκευή κτιρίων για στέγαση Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με την εισήγηση του ταμείου καθένα από αυτά έχει αξία (βάσει του ΕΝΦΙΑ) περίπου 2.500.000 ευρώ.

Τέτοιες περιοχές είναι π.χ.:

-Πειραιάς

-Κηφισιά

-Καλλιθέα

-Γλυφάδα

Με ορκωτούς εκτιμητές οι υπολογισμοί των αξιών των ακινήτων

Σύμφωνα με την πρόταση του ΕΦΚΑ όλοι οι υπολογισμοί των αξιών θα γίνουν από ορκωτούς εκτιμητές, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το εγχείρημα αυτό έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει, αφού πολλοί μεγαλοεργολάβοι, που αυτή τη στιγμή έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγάλα κενά ακίνητα για τα οποία επιβαρύνονται με τεράστιους φόρους, θα σπεύσουν να τα προσφέρουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές προκειμένου να απαλλαγούν από τους φόρους που τα βαρύνουν, να αποκτήσουν ένα αξιόλογο ακίνητο (το οικόπεδο που θα προσφέρουμε) ουσιαστικά δωρεάν για αυτούς (αφού τα κτίρια που έχουν σήμερα δεν τους προσφέρουν τίποτα και δεν μπορούν να τα πουλήσουν).

Ταυτόχρονα και ο ΕΦΚΑ θα ωφεληθεί από μία τέτοια κίνηση αφού τα οικόπεδα π.χ. της Νέας Ερυθραίας αποκλείεται να χτιστούν σύντομα, ενώ ακόμα και αν χτιστούν, δεν θα καλύπτουν ανάγκες στέγασης των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο υπηρεσιακό έγγραφο, ακόμα και αν εκποιηθούν, τα χρήματα που θα λάμβανε ο ΕΦΚΑ δεν θα ήταν αξιόλογα σήμερα λόγω της κρίσης, ενώ αντίθετα το όφελος που θα προκύψει από την ταχεία ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας θα ήταν τεράστιο, αφού για κάθε μήνα ενοικίων που εξοικονομεί εκατοντάδες χιλίάδες ευρώ.

Οι προϋποθέσεις που θα θέσει ο ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με την εισήγηση προς το Δ.Σ το ΕΦΚΑ, προκειμένου η όλη διαδικασία να είναι αδιάβλητη και κανείς να μην μπορεί να ειπωθεί ότι κάποιο οικόπεδο «χαρίστηκε» σε κάποιον εργολάβο, θα μπουν συγκεκριμένα και ξεκάθαρα κριτήρια της επιλογής του ακινήτου:

  1. Ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ ως προς τις προδιαγραφές του ακινήτου: ποσοστό 50%

  2. Ηλικία του ακινήτου (με κλιμάκωση και ως προς τους αντισεισμικούς κανονισμούς): ποσοστό 10%

  3. Ποσοστό πλήρωσης της ανταλλαγής με ακίνητο και όχι με μετρητά: 20%.

  4. Θέση του ακινήτου και εξυπηρέτηση από μέσα σταθερής τροχιάς: Ποσοστό 10%.

  5. Νομιμότητα του ακινήτου και αναλογία τυχόν αυθαίρετων κατασκευών (που φυσικά θα έχουν τακτοποιηθεί) στο συνολικό εμβαδόν: 10%.

 1. Επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ανταλλαγής:

  1. Σε καμία περίπτωση ο ΕΦΚΑ δεν θα πληρώσει χρηματική διαφορά, παρά μόνο θα λάβει.

  2. Επειδή μας ενδιαφέρει η μεγαλύτερη δυνατή «αντιπαροχή» ακινήτων σε μ2 και όχι σε χρήματα (αφού κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο για τον ΕΦΚΑ), η κάλυψη σε ακίνητα θα είναι κριτήριο με βαρύτητα, ενώ θα τίθεται και ελάχιστο τέτοιο ποσοστό, π.χ. 80%.

  3. Τα ακίνητο θα παραδοθεί διαμορφωμένο και έτοιμο προς χρήση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΦΚΑ, εντός συγκεκριμένου σύντομου χρονικού διαστήματος (έτσι αποφεύγουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία περί κατασκευής Δημοσίων Εργων).

  4. Ο εργολάβος θα αναλάβει και τη μεταφορά από το παλιό ακίνητο που στεγάζεται το Υποκ/μα (ώστε να αποφύγουμε επιπλέον καθυστερήσεις με διαγωνισμούς κλπ.)

  5. Το οικόπεδο θα του παραδοθεί συμβολαιογραφικά μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του κτίσματος σε εμάς.

  6. Το σύνολο των εξόδων για την ανταλλαγή θα βαρύνει τον εργολάβο.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<