Σε 5 δόσεις οι έξτρα εισφορές για 340.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Σε 5 δόσεις οι έξτρα εισφορές για 340.000 ελεύθερους επαγγελματίες

7 Δεκεμβρίου 2018

Σε δόσεις θα κληθούν να αποπληρώσουν τις έξτρα εισφορές του 2017 όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εργάζονται παραλλήλως ως μισθωτοί και έλαβαν χρεωστικό ειδοποιητήριο από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικότερα, τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε πέντε δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι που σηκώνουν σημαντικό βάρος και από τις τρέχουσες υποχρεώσεις προς το υπερταμείο ασφάλισης. Αντιθέτως, όσοι διαπίστωσαν πως έχουν πιστωτικό υπόλοιπο επειδή κατέβαλλαν παραπάνω ποσά, αυτά θα τους επιστραφούν αυτόματα μέσα σε διάστημα δύο μηνών, ενώ σε περίπτωση που πρόκειται για ποσό από 50,01 ευρώ και άνω, μπορεί να παραμείνει στο λογαριασμό τους, προκειμένου να συμψηφιστεί με εισφορές επόμενων μηνών. Ωστόσο, αν πρόκειται για πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ, θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά. Εάν υπάρχουν καθυστερούμενες εισφορές του 2018, αυτές εξοφλούνται από το πιστωτικό υπόλοιπο.

Υπενθυμίζεται ότι για τη πλειονότητα των μη μισθωτών ο συμψηφισμός έχει ολοκληρωθεί από τον Μάιο και εκκρεμούσε η εκκαθάριση για περισσότερους από 340.000 ασφαλισμένους μη μισθωτούς με παράλληλη μισθωτή απασχόληση και για τα μπλοκάκια που ασφαλίζονται ως οιονεί μισθωτοί (αρθ.39 παρ. 9). Πρόκειται κυρίως για μισθωτούς που έχουν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) ή δηλώνουν εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες. 

Εν τω μεταξύ, σε διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, ξεκαθαρίζονται πολλές λεπτομέρειες για την εκκαθάριση των εισφορών στα μπλοκάκια που ασφαλίζονται ως οιονεί μισθωτοί (άρθρο 39 παρ. 9) και στους παραλλήλως απασχολούμενους (μισθωτοί που εργάζονται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες). Ειδικά για τα μπλοκάκια του άρθρου 39. παρ. 9 ξεκαθαρίζεται πως παρά τον επιμερισμό των εισφορών, εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ως εκ τούτου εφαρμόζονται γι αυτούς οι αντίστοιχες προβλέψεις ως προς το ανώτατο και κατώτατο πλαφόν μηνιαίου εισοδήματος.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<