Αποκλειστικό – Το σχέδιο του ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση 388 ακινήτων του

Αποκλειστικό – Το σχέδιο του ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση 388 ακινήτων του

10 Οκτωβρίου 2018 0 σχόλια

Ειδικό οκταετές σχέδιο για την αξιοποίηση της… «αραχνιασμένης» ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων προωθούν το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Στο 8ετές κτιριακό πρόγραμμα του ΕΦΚΑ, το οποίο θα περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου ασφάλισης αύριο Πέμπτη προβλέπεται αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, ώστε σημαντικό μέρος των κενών ακινήτων να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση υπηρεσιών του. Βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι αφενός να ζωντανέψει τα ακίνητα που έχει στη φαρέτρα του και αφετέρου να ενισχύσει τα έσοδα του κρατικού κορβανά μειώνοντας παράλληλα τις λειτουργικές δαπάνες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το κτιριακό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2025, ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος του (και πέραν της 8ετίας) είναι η στέγαση του συνόλου των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ αποκλειστικά σε ιδιόκτητα κτίρια. Σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ οι λόγοι που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου είναι οι εξής:

  1. Θα υπάρξει πλήρης γνώση των ιδιόκτητων κτιρίων σε αντίθεση με τα μισθωμένα.
  2. Δραστική μείωση του κόστους για την καταβολή ενοικίων σε 261 μισθωμένα κτίρια
  3. Η λήψη αποφάσεων για οποιοδήποτε θέμα αφορά τα κτίριο από τον ΕΦΚΑ και όχι από τον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή
  4. Θα είναι αποδοτικότερη η χρήση της ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας.
  5. Μείωση του διοικητικού βάρους που συνεπάγεται η μίσθωση, χρήση και απόδοση μισθωμένων κτιρίων Υψηλές απαιτήσεις και προδιαγραφές των κτιρίων του ΕΦΚΑ σε λειτουργικότητα, αντισεισμική προστασία, προβλέψεις για ποιοτική εξυπηρέτηση των ΑμεΑ κλπ. Τα ιδιωτικά ακίνητα που προσφέρονται για ενοικίαση προορίζονται για συνήθεις χρήσεις (κατοικία, κατάστημα, βιοτεχνία κλπ.). Είναι σαφές ότι καμία από αυτές τις χρήσεις δεν ταιριάζει με τη λειτουργικότητα που απαιτείται για τη στέγαση Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Ετσι, απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες διαρρυθμίσεων εκ μέρους των ιδιοκτητών, οι οποίοι κατά κανόνα είναι απρόθυμοι να τις πραγματοποιήσουν ή/και μετακυλούν το κόστος στο ύψος του μισθώματος.

Μείωση των μισθωμάτων κατά 40%

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ήδη εντός του 2017 ο ΕΦΚΑ δρομολόγησε πρόγραμμα για τη μείωση των μισθωμένων κτιρίων και των καταβαλλόμενων μισθωμάτων, μέσω της μετακόμισης υπηρεσιών των π. ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ (οι οποίες στεγάζονταν στην επαρχία κυρίως σε μισθωμένα κτίρια) στα ιδιόκτητα κτίρια του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του π. ΟΑΕΕ, και της απόδοσης μισθωμένων κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον (π.χ. Μάρνη 22 κλπ.). Μάλιστα, η εκτίμηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι ότι τα επόμενα τέσσερα έτη θα προκύψει μείωση των καταβαλλόμενων μισθωμάτων κατά 40%

Μέχρι σήμερα το Δ.Σ του υπερταμείου έχει λάβει 22 αποφάσεις για την μετεγκατάσταση υπηρεσιών του. Οι αποφάσεις οδήγησαν στη στέγαση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ σε 116 ιδιόκτητα κτίρια (ή τμήματα κτιρίων) εμβαδού 133.000 μ2, 13 ήδη μισθωμένα κτίρια (ή τμήματα κτιρίων) εμβαδού 13.500 μ2, 108 νέα μισθωμένα κτίρια (ή τμήματα κτιρίων) εμβαδού 84.000 μ2 και 11 νέα μισθωμένα κτίρια (ή τμήματα κτιρίων) αποκλειστικά για χώρους αρχείων, εμβαδού 38.000 μ2.

Ο ΕΦΚΑ την 01/01/2017 είχε στη διάθεσή του συνολικά: 174 πλήρη κτίρια, οριζόντιες ιδιοκτησίες (δηλαδή τμήματα κτιρίων) σε 130 κτίρια, 56 οικόπεδα και 28 αγροτεμάχια. Η αντικειμενική αξία του συνόλου των ιδιόκτητων κτισμάτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων είναι περίπου 850 εκ. ευρώ, βάσει του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ του 2017, ενώ η μέση παλαιότητα των κτισμάτων του ΕΦΚΑ είναι 47 έτη.

Το 12% των ακινήτων έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα

Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνουν στο Voucher Ergasia ότι ένας σημαντικός αριθμός κτιρίων που βρίσκεται στη κατοχή του υπερταμείου ασφάλισης δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Κι αυτό, γιατί τα κτίρια αυτά, περίπου 35 σε αριθμό, δηλαδή σχεδόν το 12% επί του συνόλου των ακινήτων, έχουν χαρακτηριστεί ως «διατηρητέα» ή/και «Μνημεία». Αυτό συνεπάγεται σημαντικές δυσκολίες στις διαδικασίες επισκευής και αξιοποίησής τους, χωρίς την ανάλογη συνδρομή της Πολιτείας προς αυτόν το σκοπό. Εξάλλου, η δυσκολία αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία του ταμείου, από τα οποία προκύπτει ότι από τα 35 διατηρητέα κτίσματα τα 24 κτίρια είναι κενά, τέσσερα κτίρια είναι εν μέρει χρησιμοποιούμενα και μόλις επτά κτίρια χρησιμοποιούνται πλήρως.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<