Τι αλλάζει στον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τι αλλάζει στον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

1 Νοεμβρίου 2017

«Σε βάθος 5ετίας κλειστός αριθμός εισακτέων θα υπάρχει μόνο για τις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως ιατρικές, πολυτεχνικές και πιθανότητα νομικές», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για το νέο λύκειο συνεχίζονται και έως το τέλος του έτους, αναμένεται η παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίησή του.

Αναφερόμενος στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο κύριος Γαβρόγλου είπε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με στόχο οι σχολές και τα τμήματα που θα δημιουργηθούν από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, να ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2018. Επίσης, στο υπουργείο Παιδείας, προχωρούν στη νομοθέτηση της διαδικασίας ίδρυσης και στελέχωσης των διετών σπουδών που θα οδηγούν σε πιστοποιημένα διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαικού Πλαισίου Προσόντων.

Στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για τον ενιαίο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, εντάσσονται και τα υπόλοιπα εγχειρήματα που έχουν προκύψει από προτάσεις των ίδιων των Ιδρυμάτων και αφορούν συνεργασίες μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στις επιτροπές αυτές εξετάζονται οι δυνατότητες συνεργειών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και όχι «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ. Στις δε συνέργειες αυτές, διατηρούνται όλες οι θέσεις εργασίας.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες των μικτών επιτροπών από καθηγητές ΤΕΙ και Πολυτεχνικών Σχολών για τον καθορισμό του πλαισίου πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών.

Επίσης, ξεκινά το έργο της και η επιτροπή για τον καθορισμό των διαδικασιών για την οργάνωση αυτοδύναμων διδακτορικών σπουδών από Τμήματα των Τ.Ε.Ι..

Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην νομοθέτηση της διαδικασίας ίδρυσης και στελέχωσης των διετών σπουδών οι οποίες θα παρέχονται δωρεάν με κρατική χρηματοδότηση οδηγώντας σε πιστοποιημένα διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

«Στόχος -είπε ο Υπουργός- είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω της τεχνογνωσίας που παρέχουν τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., κατά προτεραιότητα για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. Χαρακτηριστικό της θετικής ανταπόκρισης για την στήριξη αυτής της νέας δομής είναι το γεγονός ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη λειτουργία διετών σπουδών από πολλά Α.Ε.Ι».

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<