Αυξάνονται οι θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ – Έρχονται νέες σχολές

Αυξάνονται οι θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ – Έρχονται νέες σχολές

8 Απριλίου 2019

Με καλούς οιωνούς θα πάνε φέτος προς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές της Γ Λυκείου Οι θέσεις στα πανεπιστήμια θα είναι αυξημένες συγκριτικά με πέρυσι σι μαθητές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα πλήθος νέων τμημάτων και επιπλέον από φέτος όλες σι σχολές θα είναι πανεπιστημιακές, καθώς τα ΤΕΙ έσβησαν από τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Με το πολυνομοσχέδιο 300 σελίδων που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τσ υπουργείο Παιδείας ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τις τελευταίες συνενώσεις των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια οι οποίες αφορούν άμεσα τους μαθητές που φοιτούν στη Γ Λυκείου αλλά και τους υπόλοιπους μαθητές του λυκείου αφού οριστικοποιούνται οι αλλαγές στο νέο εξεταστικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020.

Ξεκινώντας από τους μαθητές της Γ Λυκείου τα ευχάριστα νέα είναι η αύξηση του αριθμού των εισακτέων όπως προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου Ο υπουργός δεν αποκάλυψε τον αριθμό αλλά σε κάθε περίπτωση οι θέσεις που θα διατεθούν φέτος στα πανεπιστήμια θα είναι πάνω από 75.000 Πέρυσι οι θέσεις εισακτέων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν 74.692 ενώ για το 201 7 ήταν 70.726.

Άρα από πέρυσι ήδη η αύξηση ανερχόταν σε 3.966 θέσεις και φέτος θα έχουμε νέα αύξηση. Τα παιδιά που φοιτούν στην τελευταία τάξη του λυκείου πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι όσον αφορά τα τμήματα φέτος οι επιλογές τους θα είναι διευρυμένες, διότι θα υπάρχουν πολλά καινούργια τμήματα και μάλιστα με νέο επιστημονικό αντικείμενο.

Νέα Νομική στην Πάτρα

Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν σωστές επιλογές όταν θα έρθει η ώρα να συμπληρώσουν
το μηχανογραφικό τους δελτίο τον Ιούλιο Ευνοημένοι θα είναι και όσοι ενδιαφέρονται για τις Νομικές Σχολές καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ιδρυθεί και νέα σχολή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί σήμερα καθώς εντάσσεται στο πολυνομοσχέδιο.

Ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά για το αν το τμήμα θα λειτουργήσει από τη φετινή χρονιά. Όσον αφορά στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ανακοινώνει σήμερα το υπουργείο Παιδείας έχει ένα πλήθος διατάξεων οι οποίες αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με κυρίαρχες αυτές που αφορούν στις καταργήσεις ΤΕΙ και στο νέο εξεταστικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

1. Το ΤΕΙ Κρήτης καταργείται και βαφτίζεται Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης με πέντε σχολές οι οποίες θα λειτουργούν από φέτος α) Επιστημών Υγείας με έδρα
το Ηράκλειο β) Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας με έδρα τον Αγιο Νικόλαο γ) Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Ηράκλειο δ) Μηχανικών με έδρα το Ηράκλειο ε) Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών με έδρα το Ρέθυμνο.

2. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα ιδρυθούν τρεις νέες σχολές Νομικών Επιστημών Γεωπονικών Επιστημών και Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας.

3. Το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας έπειτα από πολλές αντιδράσεις τελικά θα διαμελισθεί και ορισμένες από τις σχολές θα ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ σι υπόλοιπες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

4. Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επίσης θα ιδρυθούν νέες σχολές όπως Γεωπονίας Καλαμάτα Επιστημών Υγείας Τρίπολη και Μηχανικών Πάτρα οι οποίες θα λειτουργήσουν από φέτος

5. Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Πελοποννήσου ΤΕΙ Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα καταργείται και εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ο εξοπλισμός τα εργαστήρια τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των τμημάτων και σχολών του ΤΕΙ μεταφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα και σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

6. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συγκροτείται από τα Τμήματα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας και Πολιτικών Δημόσιας Υγείας

7. Από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ΔΠΘ κατατέμνεται στα νέα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Επιστήμης

8. Το σχέδιο περιέχει επίσης ρυθμίσεις για την επαγγελματική αναγνώριση πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία για τα ερευνητικά κέντρα κ.ά.

Πηγή: ethnos.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<