Γαβρόγλου: «Τα Αρχεία του Κράτους πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλους τους πολίτες»

Γαβρόγλου: «Τα Αρχεία του Κράτους πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλους τους πολίτες»

26 Μαρτίου 2019

Στην ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα «Αρχειακές συλλογές του Υπουργείου Εσωτερικών» ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη της δημιουργίας κουλτούρας αρχείων επισημαίνοντας ότι τα Αρχεία του Κράτους πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλους τους πολίτες «ώστε να ξεφύγουμε από τη λογική του παρελθόντος ότι όποιος έχει στα χέρια του τα αρχεία έχει εξουσία».

Αναφερόμενος στη χρήση των νέων τεχνολογιών επισήμανε τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχονται με την ψηφιοποίηση των αρχείων και τις δυνατότητες που παρέχουν στον χρήστη να τα προσαρμόσει και να τα μετασχηματίσει. «Οι μαζικές ψηφιοποιήσεις -όπως είπε- θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της αποθήκευσης αν και το χαρτί αποδείχθηκε το πιο ανθεκτικό μέσο». Ως προς στα Γενικά Αρχεία του Κράτους ο Υπουργός τόνισε ότι ο ρόλος τους είναι στρατηγικός αφού έχουν την ευθύνη του γενικότερου συντονισμού και της εποπτείας όλων των αρχείων του κράτους και προανήγγειλε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τους.

Τέλος, αναφερόμενος στη χρήση των αρχείων στην εκπαίδευση ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας στα σχολεία δεν πρέπει να είναι μόνο η αφήγηση αλλά και η διερεύνηση των αρχείων.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<