Η Αριστερή Παρέμβαση – Συσπείρωση Εκπαιδευτικών  Νομού Ηρακλείου για τα σοβαρά προβλήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Η Αριστερή Παρέμβαση – Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Νομού Ηρακλείου για τα σοβαρά προβλήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

4 Σεπτεμβρίου 2019

Η ανακοίνωση της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τα κενά, τα ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και τα ζητήματα των αναπληρωτών.

Παράλληλα, γίνεται κάλεσμα στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης την ΠΕΜΠΤΗ 5/9/19 στις 12.00.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Δύσκολο το τοπίο στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ για μαθητές και εκπαιδευτικούς!
ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΤΩΡΑ όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία!
• Στοιχεία ολιγομελών ΤΜΗΜ. Ομάδων Προσανατολισμού Β΄ και Γ΄ τάξης ΓΕΛ από όλη την Κρήτη:
Από την ΠΔΕ Κρήτης είχαν εγκριθεί 42 τμήματα, ενώ δεν είχαν εγκριθεί 169 (με βάση το νόμο για τα ολιγομελή) τα οποία παραπέμφθηκαν για έγκριση στο Υπουργείο. Από αυτά τα 75 αφορούν σε προτάσεις με συνδιδασκαλία, ενώ τα 94 χωρίς συνδιδασκαλία. Εγκρίθηκαν τελικά 154 με σχετική Υ. Α (3/9/2019) ενώ 15 τμήματα δεν εγκρίθηκαν.
Στοιχεία ολιγομελών σε τομείς και ειδικότητες από όλα τα ΕΠΑΛ Κρήτης:
Από την ΠΔΕ Κρήτης είχαν εγκριθεί αρχικά 21, ενώ δεν είχαν εγκριθεί 85 , τα οποία παραπέμφθηκαν για έγκριση στο Υπουργείο. Τελικά με Υ.Α στις 30/8 εγκρίθηκαν τα 58 και δεν εγκρίθηκαν 27. Από αυτά για το Ηράκλειο δεν έχουν εγκριθεί 8 (3ο, 4ο, 5ο και ΕΠΑΛ Μοιρών)
• ΣΥΝΟΛΟ ΟΛΙΓΟΜΕΛΩΝ που δεν έχουν εγκριθεί: 42 (27 σε ΕΠΑΛ & 15 σε ΓΕΛ)
• ΚΕΝΑ εκπ. που στάλθηκαν από το ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου στο Υπουργείο στις 2/9/2019: Γενική αγωγή 270, Ειδική αγωγή 139. Σύνολο 409.(!) Και …. εκκρεμούν τα κενά για ειδικότητες στο Μουσικό και Καλλιτεχνικό σχολείο που προσεγγίζουν τα 50. ΣΥΝΟΛΟ 459 ΚΕΝΑ
Τα παραπάνω στοιχεία για τα «ολιγομελή» τμήματα αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση που επιφυλάσσει και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για χιλιάδες μαθητές που φοιτούν στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα και για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα σχολεία. Με έγγραφό του το υπουργείο προς τα ΕΠΑΛ επιτρέπει εγγραφές και μετεγγραφές για ελάχιστο διάστημα μόνο στα ήδη εγκεκριμένα τμήματα, απόφαση που ισοδυναμεί με κλείσιμο των λεγόμενων ολιγομελών. Πολλοί μαθητές από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Κρήτης βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και αβεβαιότητας, αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους και να παρακολουθούν την ειδικότητα που επέλεξαν, ή θα αναγκαστούν, είτε να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να διακόψουν το σχολείο. Θυμόμαστε τι έγινε πέρσι με το ΕΠΑΛ Μοιρών….Και ενώ μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκινάει με μηδενικούς μόνιμους διορισμούς, και με την εφαρμογή του (ν.4589/2019) για το προσοντολόγιο στις προσλήψεις των αναπληρωτών, πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων όλη η φετινή προϋπηρεσία και οδηγούνται στην ανεργία συνάδελφοι που δεν είχαν κάνει πέρσι αίτηση. Συνάδελφοι που υπηρετούν 10, 15 και 18 χρόνια την εκπαίδευση εξακολουθούν να …ξεροσταλιάζουν στα σκαλοπάτια της ΔΔΕ, τρέχοντας να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρόσληψης για 5η – 10η -18η ενδεχομένως φορά… Αθλιότητα…
Η αντιεκπαιδευτική πολιτική συνεχίζεται και ενισχύεται
Το μαρτύριο της σταγόνας, πρακτική της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα ξαναζήσουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ως συνέπεια αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων. Τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα, όπως παραπλανητικά ονομάζουν τα τμήματα που δε συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών που το υπουργείο έχει ορίσει, ολοένα αυξάνονται.
Και η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την εφαρμογή της Υ.Α. για τις εγγραφές για να εξασφαλίσει την ελεγχόμενη κεντρικά μείωση του αριθμού των τμημάτων των σχολείων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα, την επιπλέον εξοικονόμηση προσωπικού και δαπανών για την εκπαίδευση. Το βασικό αίτημα του κλάδου για την κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που καθορίζουν τον κατώτατο αριθμό των μαθητών στα τμήματα δεν έχει γίνει αποδεκτό και από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Μια νέα διάσταση έρχεται να δώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ η οποία παίρνοντας τη σκυτάλη από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθεί μια σειρά αντιδραστικά μέτρα (αυτονομία της σχολικής μονάδας, νέο Λύκειο, Διευθυντές ενισχυμένων αρμοδιοτήτων, αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση χειραγώγηση, νέες εξετάσεις και ταξικές ανισότητες, ιδιωτικά ΑΕΙ, κ.ά.). Το σχολείο της αγοράς είναι εδώ και συνεχίζει να προωθείται, για να εναρμονίζεται και η παιδεία με την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ. Η μόνιμη εργασία εξακολουθεί να θεωρείται τροχοπέδη για την «ανάπτυξη». Την ίδια στιγμή, με την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια που ψήφισε η κυβέρνηση και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζει, επιδιώκει στα πλαίσια του δόγματος «νόμος και τάξη» να παγώσει τις αντιδράσεις του κινήματος.
Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου για το δημόσιο σχολείο.
• Κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τον κατώτατο αριθμό μαθητών για την λειτουργία των τμημάτων.
• Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ.
• Να μην περικοπεί κανένα τμήμα γενικής ή ομάδας προσανατολισμού σε ΓΕΛ και Γυμνάσια.
• Να μην κλείσει κανένα τμήμα ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ και να μείνουν ανοιχτά για εγγραφές και το Σεπτέμβριο για να μπορούν να τα επιλέγουν οι μαθητές
• 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.
• Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.
• Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
• ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ μονίμων τώρα που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του προσοντολόγιου και του αίσχους της ελαστικής εργασίας!
• Κάλυψη όλων των κενών, με διαφάνεια, σε μία φάση, σε γενική και ειδική αγωγή (Τ. Ε. και παράλληλη στήριξη)
• Ίδρυση οργανικών θέσεων για τα Τμήματα Ένταξης.
• Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και σίτισης των αναπληρωτών.
• Να λειτουργήσει με το ξεκίνημα της χρονιάς η Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία και σε όλα τα σχολεία.
• Όχι στην αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία της.
• Όχι στο Λύκειο των εξεταστικών φραγμών και τα ΕΠΑΛ της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης.
• Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη στα σχολεία με τη λειτουργία τμημάτων υποδοχής όπου φοιτούν προσφυγόπουλα και παιδιά μεταναστών.
• Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό δωδεκάχρονο Σχολείο για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Οι αγώνες του κλάδου θα δώσουν τη λύση!
Απαιτούμε από το υπουργείο να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του κλάδου για τα ολιγομελή, τις εγγραφές και μετεγγραφές των μαθητών, όπως προτείνουν τα σχολεία.
Η ανάπτυξη κινητοποιήσεων με συντονισμό των ΕΛΜΕ, των σχολείων και των συναδέλφων για να πετύχουμε να υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις του κλάδου είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Καλούμε τις ΕΛΜΕ Κρήτης να οργανώσουν άμεσα σύσκεψη και κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και οι συνάδελφοι να συμμετέχουν μαζικά.
Καλούμε την ΟΛΜΕ να οργανώσει την ενιαία απάντηση του κλάδου με συγκεκριμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις με αιχμή τα ολιγομελή , τους διορισμούς και το μισθολογικό.(αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές, στη παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει στην ΠΔΕ Κρήτης την Πέμπτη 5/9/2019 στις 12.00 σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<