Κεραμέως: Η παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση

Κεραμέως: Η παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση

9 Ιουλίου 2019

«Η Παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για τη χώρα, στοχεύουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» ανέφερε η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Παιδείας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό της ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάληψη μιας θέσης «νευραλγικής και καίριας για το παρόν και το μέλλον της χώρας».


Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι οι απόψεις της ΝΔ μπορεί να συγκρούστηκαν με εκείνες της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου, προσέθεσε ωστόσο ότι αυτή η σύγκρουση έγινε με όρους κοσμικότητας και δημοκρατικού διαλόγου.

Χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, η νέα υπουργός Παιδείας ανέφερε πως το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία «εισάγει μια βαθιά τομή με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

«Θέλουμε να πετύχουμε τις ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις γιατί πρόκειται για έναν ευαίσθητο τομέα» τόνισε, προσθέτοντας πως «θα δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως αιφνιδιασμούς».

Κ. Γαβρόγλου: Θα παρακολουθούμε από κοντά με έναν κριτικό και εποικοδομητικό λόγο


«Σήμερα δεν είναι ούτε μέρα απολογισμού, ούτε μέρα να συγκρίνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενδεχομένως το πιο σωστό να είναι η κατάθεση μιας εμπειρίας που μπορεί να αξιοποιηθεί και την οποία αφήνουμε ως παρακαταθήκη τόσο στη νέα κυβέρνηση όσο και στην ελληνική κοινωνία» τόνισε κατά την ομιλία του ο Κώστας Γαβρόγλου και συνεχάρη τη νέα ηγεσία.

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως η θέσπιση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, οι μειωμένες εξετάσεις στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, η νέα Γ’ Λυκείου και η πρόσβαση στα ΑΕΙ με το απολυτήριο Λυκείου, το νέο ακαδημαϊκό χάρτη, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, την ίδρυση των διετών προγραμμάτων για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Δεν υποστηρίζω ότι έγιναν όλα τέλεια, ούτε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις. Είναι, όμως, μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν χρόνιες και επικίνδυνες ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, προσδίδουν μία θετική δυναμική και ανταποκρίνονται σε κοινωνικά αιτήματα» είπε, τονίζοντας πως «εμείς θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά όσα θα γίνονται με έναν κριτικό αλλά εποικοδομητικό λόγο».

Πιστώσεις για 37.000 αναπληρωτές το επόμενο σχολικό έτος

Σύμφωνα με τον Κ. Γαβρόγλου «για το άνοιγμα των σχολείων έχει ολοκληρωθεί η διανομή των διδακτικών βιβλίων στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στα Γυμνάσια, ενώ στα Λύκεια ολοκληρώνεται εντός Ιουλίου.

Έχει επίσης ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός και η εξασφάλιση των πιστώσεων για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται φέτος στις 37.000 και ο συνολικός προϋπολογισμός πιστώσεων αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2019-20 και ανέρχεται στα 550.000.000 €».


Αιχμές για διορισμούς και Έρευνα

Ο Κώστας Γαβρόγλου εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για τη μεταφορά του τομέα Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης «αφού με αυτόν τον τρόπο όχι μόνον εργαλειοποιούνται οι διαδικασίες έρευνας, αλλά μια τέτοια κίνηση έντονου ιδεολογικού συμβολισμού, δεν φαίνεται ότι θα είναι ευνοϊκή για το μέλλον των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, κάτι στο οποίο είχαμε δώσει τεράστια ώθηση».

Για τους μόνιμους διορισμούς, ο Κώστας Γαβρόγλου επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την υλοποίησή τους και κάλεσε τη νέα ηγεσία να τοποθετηθεί. «Σήμερα είναι μία καλή ευκαιρία να ξεκαθαριστεί η πραγματική πρόθεση της Κυβέρνησης σας αν θα προχωρήσετε ή όχι, στους μόνιμους διορισμούς, οι οποίοι είναι απολύτως αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης».

ΠΗΓΗ: alfavita

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<