Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε ΙΤΕ και ΤΕΙ Κρήτης

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε ΙΤΕ και ΤΕΙ Κρήτης

23 Ιουλίου 2018

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το ΤΕΙ Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την έρευνα και την καινοτομία, Κώστα Φωτάκη.

Τα μνημόνια υπέγραψαν ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, καθηγητής Νίκος Κατσαράκης και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

«Τέτοιες συνεργασίες θα δώσουν νέα δυναμική και προοπτική στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης.» ανέφερε ο πρύτανης του ΤΕΙ Νίκος Κατσαράκης ενώ συμπλήρωσε «Οι συνεργασίες αυτές είναι προς όφελος της κοινωνίας. Η συνεργασία θα αποτελέσει πρότυπο για τον αγροδιατροφικό  τομέα σε όλη τη χώρα»

Ο ίδιος έκανε  ειδική μνεία στην αναβάθμιση του αγροκτήματος του ΤΕΙ, το οποίο θα αναδείξει την τοπική αγροδιατροφή σε πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο. «Η συνεργασία μας με το ΙΤΕ είναι ενεργή και αποδοτική εδώ και πολλά χρόνια και θα αναβαθμιστεί ποιοτικά προς όφελος της Κρήτης», υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης ανέφερε «Η συνεργασία θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία του νησιού. Φέρνει κοντά δυο ιδρύματα αριστείας. Θα προκύψουν ευκαιρίες που θα δώσουν νέα δυναμική στον αγροδιατροφικο τομέα, για την αναγέννηση των αγροτικών σπουδών στο νησί.»

«Η Κρήτη πρέπει να σταθεί πρωτοπόρα και μπροστά στις επερχόμενες εξελίξεις, στη λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που θα φέρει ραγδαίες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. «, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης. Για τις συνενώσεις τμημάτων, ο υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει: «Είναι κρίμα το ΤΕΙ Κρήτης να μείνει έξω απ’ τις βαθιές μεταρρυθμιστικές διεργασίες. » Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη της κυκλικής οικονομίας.

«Είμαστε υποστηρικτές και αρωγοί σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Η έρευνα ενδυναμώνεται από αυτή τη συνεργασία και συγκεκριμενοποιειται.» σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης.

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης σημείωσε «Είναι μια ευτυχής μέρα για την Ελλάδα, την Κρήτη και το Ηράκλειο. Η κρίση δίνει ευκαιρίες για να γίνουμε καλύτεροι. Σήμερα είναι η εποχή της συνεργασίας. Πρέπει να σπάσουμε ταμπού και να αφήσουμε πίσω αντιλήψεις που θέλουν να μας κρατήσουν δέσμιους με το παρελθόν.»

Τα αντικείμενα των δύο μνημονίων συνεργασίας είναι:
Η από κοινού οργάνωση διδακτορικών σπουδών.
Το ΤΕΙ Κρήτης έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο προς αξιολόγηση και έγκριση οργάνωσης διδακτορικών σπουδών στα παρακάτω Τμήματα:
Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ
Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ
Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ
Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕ
Τεχνολόγων Γεωπόνων

Η από κοινού ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δομών στον Αγροδιατροφικό τομέα, με κεντρικό άξονα το Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο. Στόχος είναι το Αγρόκτημα, μια έκταση που ξεπερνά τα 100 στρέμματα, να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αγροδιατροφή στην Κρήτη, τη χώρα και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εκεί σχεδιάζεται να ενταχθούν δράσεις που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από επιδεικτικούς αγρούς και ρομποτικά συστήματα υποστήριξης των καλλιεργειών, βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και δράσεις που σχετίζονται με τη μοριακή βιολογία και τη γενετική.

«Τέτοια μνημόνια θέλουμε. Η ελληνική κοινωνία εξέρχεται πληγωμένη και όρθια από την κρίση. Πρέπει να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα(πρώτη πρόκληση), δεύτερη πρόκληση η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τρίτη η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, επενδύοντας στην γνώση», επισήμανε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής Υπουργός, Κ. Φωτακης.

Και πρόσθεσε:

«Η συνεργασία των δύο ιδρυμάτων είναι προς όφελος της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας.  Διανοίγονται ελπίδες και ευκαιρίες. Πρέπει να υπάρξει ανάσχεση της μονόπλευρης φυγής των νέων στο εξωτερικό. Και οι νέοι να κάνουν κάτι συμβατό με τις σπουδές τους»

Ο κ. Φωτάκης επίσης, στάθηκε στην αξία της καινοτόμου επιχειρηματικότητας

«Υποχρέωση μας να δείξουμε, με δράσεις οριζόντιες, ότι η έρευνα βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία»

Μίλησε για αναβίωση αγροτικών περιοχών στην Κρήτη. Στον Αμπελουζο στη Μεσαρα και στη Σχολή Ασωμάτων στο Ρέθυμνο. Με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία

«Το ΤΕΙ θα παίξει συντονιστικό ρόλο και θα διαχειριστεί τους πόρους. Οι ακαδημαϊκοί να έρθουν και να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με αυτούς τους τομείς. Η Πολιτεία στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες. Να επεκταθεί αυτή η συνέργεια σε όλα τα Ιδρύματα της Κρήτης. Γιατί κανείς δεν περισσεύει», τόνισε με νόημα.

Πηγή: Cretalive.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<