Πανελλήνιες εξετάσεις: Πως θα αφήσετε στην άκρη το άγχος

Πανελλήνιες εξετάσεις: Πως θα αφήσετε στην άκρη το άγχος

21 Μαΐου 2018 0 σχόλια

Ώρα Πανελληνίων εξετάσεων και οι περιπτώσεις των μαθητών που αγχώνονται υπερβολικά, είναι πολλές. Πώς να μην αγχώνονται άλλωστε από τη στιγμή που έχουν αφιερώσει μια ολόκληρη χρονιά, θυσιάζοντας άλλα πράγματα από την προσωπική τους ζωή.

Το Άγχος

Το άγχος είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του στο θέμα των Πανελληνίων με τους μαθητές να ψάχνουν διάφορους τρόπους για να το καταπολεμήσουν, αφού είναι λίγοι που για εκείνους το άγχος είναι δημιουργικό.

Σύμφωνα με τη ψυχολόγο Παπακυργιάκη Χρύσα, μια από τις πιο εύκολες και αποτελεσματικές τεχνικές για τη μείωση του άγχους είναι οι συνειδητές αναπνοές, οι οποίες βασίζονται σε τεχνικές γιόγκα. Χαλαρώνοντας τα χέρια και τους ώμους, συγκεντρωνόμαστε σε κάθε μας αναπνοή. Εισπνέουμε από τη μύτη φουσκώνοντας την κοιλιά και μετά το στήθος με αέρα. Εκπνέουμε πάλι από τη μύτη αργά και φυσικά. Επαναλαμβάνουμε μερικές φορές.

Τεχνικές χαλάρωσης

Καθόμαστε αναπαυτικά, κλείνουμε τα μάτια και σφίγγουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε το δεξί μας χέρι σε γροθιά για 5″. Μετά αφήνουμε όλους τους μυς του χεριού μας να χαλαρώσουν τελείως. Παρατηρούμε τη διαφορά ανάμεσα στην ένταση και τη χαλάρωση. Επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον 2 φορές. Κάνουμε το ίδιο και με το αριστερό μας χέρι. Προχωρούμε διαδοχικά και στα άλλα μέρη του σώματος (τις γάμπες, τους μηρούς, την κοιλιά, το πρόσωπο κτλ.) σφίγγοντας και χαλαρώνοντας, μένοντας πάντα συγκεντρωμένοι στην αναπνοή μας.

Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις αρνητικές σκεψεις και την καταστροφολογία (π.χ. «δεν θα γράψω τίποτα», «δεν ξέρω τίποτα») , γιατί έτσι συχνά προκαλούμε οι ίδιοι άθελά μας το αρνητικό αποτέλεσμα («αυτοεκπληρούμενη προφητεία»). Όταν λοιπόν πιάνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, χρειάζεται να τον σταματάμε λέγοντας μέσα μας «σταμάτα» ή «stop» και να βάζουμε τη λογική μας λέγοντας πόσο έχουμε δουλέψει όλη τη χρονιά κτλ.

Παπακυργιάκη Χρύσα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<