Ρεπορτάζ Voucher Ergasia: Πολλοί γονείς είναι αντίθετοι με το πρόγραμμα «τσάντα στο σχολείο»

Ρεπορτάζ Voucher Ergasia: Πολλοί γονείς είναι αντίθετοι με το πρόγραμμα «τσάντα στο σχολείο»

13 Φεβρουαρίου 2018 0 σχόλια

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το υπουργείο Παιδείας το περίφημο πρόγραμμα «τσάντα στο σχολείο». Θυμίζουμε πως βάσει αυτού οι μαθητές σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν την τσάντα στο σχολείο μία Παρασκευή το μήνα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι μαθητές του σχολείου να αξιοποιούν σωστά τον ελεύθερο χρόνο τους και έστω για μία φορά το μήνα να… αφήνουν το άγχος του διαβάσματος στο σχολείο.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη δράση δεν φαίνεται να έχει συμμάχους τους γονείς, αφού αρκετοί εξ αυτών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Voucher Ergasia, σε πολλά σχολεία της χώρας οι γονείς μαθητών του δημοτικού έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με το πρόγραμμα του σχολείου και μάλιστα έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν τα παιδιά τους σε αυτό.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, θεωρούν πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργείται πρόβλημα στο παιδί σχετικά με το διαχωρισμό του διαβάσματος των μαθημάτων και της ώρας του παιχνιδιού. Μάλιστα, θεωρούν πως το πρόγραμμα του Υπουργείου περνάει στα παιδιά λάθος μήνυμα αναφορικά με το σχολείο και στους μαθητές δημιουργείται η εντύπωση πως το διάβασμα τελικά είναι μία υποχρέωση που περισσότερο τους στερεί χρόνο από το παιχνίδι παρά τους βοηθά.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων έχουν ενημερώσει τους διευθυντές δημοτικών σχολείων ότι τα παιδιά τους δεν θα λάβουν μέρος στη δράση «τσάντα στο σχολείο».

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα άρχισε ουσιαστικά με αφορμή το κείμενο μίας μητέρας σε ιστοσελίδα, η οποία διαμαρτυρόταν για τον τεράστιο φόρτο εργασιών που έχουν τα παιδιά στο σπίτι, με την απάντηση να έρχεται από το 10ο Δημοτικό σχολείο στο Ίλιον, όπου ανακοίνωσε την έναρξη της πρωτοβουλίας των «Happy Fridays», με την ελπίδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλα σχολεία.

θυμίζουμε τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τη «τσάντα στο σχολείο»:

Σας ενημερώνουμε ότι, με τη με αρ. πρωτ. 49/30-11-2017 Πράξη του ΔΣ του ΙΕΠ, η Υπηρεσία μας προβαίνει σε έγκριση της δράσης με θέμα: « Η τσάντα στο σχολείο».

Με τη συγκεκριμένη δράση καθιερώνεται η παραμονή της σχολικής τσάντας των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, στο σχολείο. H τσάντα των μαθητών/τριών παραμένει στο σχολείο την Παρασκευή, πριν από το Σαββατοκύριακο που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα.

Επισημαίνεται, ότι η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου.

Η οργάνωση της μελέτης των μαθητών και των μαθητριών, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται καθημερινά για την υλοποίηση των κατ’ οίκον εργασιών αποτελούν ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τη μάθηση, την ανάπτυξη και τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Το ΥΠΠΕΘ στο πλαίσιο αναβάθμισης της σχολικής ζωής και σύνδεσής της με την κοινωνική πραγματικότητα, εφαρμόζει τη δράση: «Η τσάντα στο σχολείο».

Η δράση υλοποιείται με σεβασμό στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων – παιδιών.

Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών, οδηγώντας σε καλύτερη εξισορρόπηση ανάμεσα στις εργασίες που υλοποιούνται στο σχολείο και στις κατ’ οίκον εργασίες. Σε καμία περίπτωση η υλοποίηση της δράσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μετάθεση των κατ’ οίκον εργασιών που συνήθως ανατίθενται το Σαββατοκύριακο στις άλλες μέρες της εβδομάδας.

Σημειώνεται τέλος ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της μελέτης ή άλλων δημιουργικών εργασιών, τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες δύνανται να υλοποιούν κατ’ οίκον σε ατομική ή και ομαδική βάση, συνδυάζοντας ενίοτε τη διασκέδαση και το συνεργατικό πνεύμα με τη μάθηση. Η δράση απευθύνεται στους μαθητές όλων των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων της χώρας, και
θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του ιδίου έτους και μετέπειτα από την έναρξη κάθε διδακτικού έτους έως την λήξη του ως εξής:

1. Ο Διευθυντής/τρια του Σχολείου συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου με αντικείμενο την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει και ορίζει τα Σαββατοκύριακα που θα υλοποιηθεί η δράση και συντάσσει σχετικό πρακτικό.

3. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, πριν την έναρξη της δράσης, ενημερώνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης τους για την εν λόγω δράση και τις ενδεχόμενες μεταβολές και προσαρμογές που θα προκύψουν στη σχολική καθημερινότητα.

Στη συνέχεια:

1. Ο Διευθυντής/τρια του Σχολείου συντάσσει και διανέμει επιστολή προς τους γονείς των μαθητών του σχολείου του, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τη νέα δράση και τον χρόνο υλοποίησης αυτής.

2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, αποφασίζει για πρακτικά ζητήματα και ιδιαιτερότητες που μπορεί να αναδυθούν όπως, η συνεννόηση μεταξύ των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας για το πρόγραμμα της Δευτέρας, ο έλεγχος εκ μέρους των μαθητριών και των μαθητών του περιεχομένου της σχολικής τσάντας που θα αφήσουν στο σχολείο για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα πάντα με το Ωρολόγιο
Πρόγραμμα του σχολείου.

3. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δύναται να αποφασίσει την εφαρμογή της δράσης και σε περισσότερα του ενός Σαββατοκύριακα τον μήνα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Like Us On Facebook

Like Us On Facebook

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

Τα δεδομένα σας ειναι ασφαλήΔεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας