Θέμα voucherergasia.gr: Ετοιμάζουν διαμαρτυρία οι δάσκαλοι για τα ελλιπή μέτρα μετά το άνοιγμα των σχολείων

Θέμα voucherergasia.gr: Ετοιμάζουν διαμαρτυρία οι δάσκαλοι για τα ελλιπή μέτρα μετά το άνοιγμα των σχολείων

12 Ιανουαρίου 2021

Μετά από ένα δίμηνο τηλεκπαίδευσης και αναστολής λειτουργίας των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, είχαμε χθες το άνοιγμα τους.

Η πρώτη μέρα κύλησε ομαλά σε γενικές γραμμές, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως τα προβλήματα λύθηκαν.  Αντίθετα έχουμε πολλά άλυτα ζητήματα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, που εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση.

Το βασικότερο ζήτημα που τέθηκε ευθύς εξαρχής είναι αυτό του ελέγχου των δασκάλων, μέσα από τη διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού.

Και μιλάμε για πολλές εκατοντάδες (ίσως και παραπάνω) δασκάλους που ήρθαν από την υπόλοιπη Ελλάδα, από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στις οποίες είχαν πάει λόγω καραντίνας και εορτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί η πλατφόρμα για τον εμβολιασμο των δασκάλων να εχει ανοίξει, όμως ακόμη δεν εχουν ενημερωθεί οι εκπαιδευτικοί για το πότε θα υποβληθούν στο τεστ! 

Το πρόβλημα αυτό είναι μείζον, αν αναλογιστεί κανείς πως πάνω από χίλιοι δάσκαλοι έχουν επιστρέψει στην Κρήτη, από την υπόλοιπη Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι μπορεί να γίνει αν γίνει πραγματικότητα το σενάριο της διασποράς του ιού, μέσα στη σχολική Κοινότητα, από κάποιον ή κάποιους δασκάλους που μπορεί να είναι θετικοί στον ιό και δεν έχουν εντοπιστεί.

Την ίδια στιγμή τίθενται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα μέτρα που έχουν παρθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας μαθητών, δασκάλων και γονιών.

Όπως επισημαίνουν οι δάσκαλοι, δεν αρκούν τα ανοιχτά παράθυρα στις τάξεις και η διαφοροποίηση στην έλευση και αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία.

Παράλληλα αυτό θέτουν επί τάπητος – χωρίς ακόμη να έχει απαντηθεί – είναι τι θα γίνει με τα κενά που έχουν χιλιάδες μαθητές στην Κρήτη, οι οπoίοι στη διάρκεια της καραντίνας είτε είχαν προβληματική πρόσβαση στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης είτε δεν είχαν καθόλου πρόσβαση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που όπως έχει τονιστεί η τηλεκπαίδευση, όσο καλά κι αν γινόταν μέσω αυτής η διδασκαλία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Με δεδομένα τα παραπάνω ο «Δ. Θεοτοκόπουλος» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση στην οποία προανήγγειλε και παράσταση διαμαρτυρίας:

«H κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας άνοιξαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια.

Τα «διαφημιζόμενα» μέτρα του Υπουργείου Παιδείας για αερισμό των αιθουσών, αποστάσεις, και διαφορετικές είσοδοι και έξοδοι για την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών -όπου μπορεί να εφαρμοστεί – είναι αυτονόητες ενέργειες που πράττουν όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Δυστυχώς, τα σχολεία άνοιξαν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έκλεισαν πριν δύο μήνες. Κατά συνέπεια ένα νέο ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολικών μονάδων θα είναι καταστροφικό πρώτα και κύρια για τα παιδιά. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία τη δική μας και των μαθητών μας.

Για το λόγο αυτό οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» θα πραγματοποιήσουμε:

Παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου και ώρα 14:00, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Παράσταση διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και ώρα 14:00, στο Δήμο Ηρακλείου για τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που άπτονται της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, με :

Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας.

Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία και όχι 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία.

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για τη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, που το επιθυμούν, στον εθνικό εμβολιαστικό σχεδιασμό.

Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Εκπαίδευση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, και άμεσα γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

Κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό εκπαιδευτικών και μαθητών. Προσαρμογή των εκπαιδευτικών αντικειμένων και μαθημάτων για ουσιαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον απαιτηθεί ξανά.

Μείωση της ύλης των μαθημάτων (ας αναλογιστούν το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα, οι μαθητές των μικρών τάξεων) ώστε έπειτα από δύο σχολικά έτη με τεράστια ζητήματα λειτουργίας και με την τηλεκπαίδευση να μην καλύπτει το σύνολο των μαθητών αλλά ούτε και να μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία, να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο επόμενο σχολικό έτος δίχως μαθησιακά κενά και ανισότητες.

Άμεση δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν την εικόνα της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μετά από ένα δίμηνο τηλεκπαίδευσης και αναστολής λειτουργίας των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, είχαμε το άνοιγμα τους. Η πρώτη μέρα κύλησε ομαλά σε γενικές γραμμές, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως τα προβλήματα λύθηκαν.

Τουναντίον, έχουμε πολλά άλυτα ζητήματα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, που εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση.

Το βασικότερο ζήτημα που τέθηκε ευθύς εξαρχής είναι αυτό του ελέγχου των δασκάλων, μέσα από τη διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού.

Ένα αίτημα που είχε γίνει εδώ και μέρες, όμως όπως αναφέρει ο πρόεδρος του «Δ. Θεοτκόπουλου» Γιώργος Μακράκης, δεν έχει γίνει επί της ουσίας πράξη, υπό την έννοια, ότι έχουν γίνει αιτήσεις από τους δασκάλους στη σχετική πλατφόρμα, χωρίς ακόμη να έχουν ειδοποιηθεί για το τεστ.

Το πρόβλημα αυτό είναι μείζον, αν αναλογιστεί κανείς πως πάνω από χίλιοι δάσκαλοι έχουν επιστρέψει στην Κρήτη, από την υπόλοιπη Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι μπορεί να γίνει αν γίνει πραγματικότητα το σενάριο της διασποράς του ιού, μέσα στη σχολική Κοινότητα, από κάποιον ή κάποιους δασκάλους που μπορεί να είναι θετικοί στον ιό και δεν έχουν εντοπιστεί.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<