Νέα δεδομένα για την προστασία καταθέσεων ως €100.000

Νέα δεδομένα για την προστασία καταθέσεων ως €100.000

23 Ιανουαρίου 2016

Σε διαβούλευση έως την 1.2.2015 τέθηκε το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας 2014/49/ΕΕ, η οποία θέτει τους κανόνες και τους όρους προστασίας των καταθέσεων (κάτω των 100.000 ευρώ) στην περίπτωση που κάποια τράπεζα βρεθεί σε δυσμενή θέση και προχωρήσει σε εκκαθάριση.

Το ανώτατο όριο κάλυψης της κατάθεσης για κάθε καταθέτη, ανεξάρτητα από πόσους λογαριασμούς διατηρεί και σε πόσες τράπεζες, είναι 100.000 ευρώ και η αποζημίωση θα δίνεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Ωστόσο το όριο μπορεί να επεκταθεί έως τις 300.000 ευρώ για καταθέσεις στις οποίες

α) πιστώνονται ποσά εντός μηνός από την ημερομηνία που έλαβε χώρα η αντίστοιχη δραστηριότητα και που προέρχονται αποδεδειγμένα από μία η περισσότερες από τις κατωτέρω δραστηριότητες και

β) για χρόνο μέχρι έξι μηνών από την ημέρα πίστωσης κάθε σχετικού ποσού:

Από πώληση ή απαλλοτρίωση ιδιωτικής κατοικίας ή οικοπέδου, για το τίμημα ή την αποζημίωση που καταβάλλεται στον πωλητή που δεν ασχολείται κατ’ επάγγελμα με αγοραπωλησίες ακινήτων ή ιδιοκτήτη.

Από καταβολή εφάπαξ ή και περιοδικών παροχών λόγω συνταξιοδότησης.

Από καταβολή αποζημίωσης λόγω λύσης υπαλληλικής ή εργασιακής σχέσεως απασχόλησης.

Από καταβολή αποζημίωσης στους προσωρινά κρατηθέντες, κρατηθέντες ή καταδικασθέντες, οι οποίοι εν συνεχεία αθωώθηκαν σύμφωνα με τη διάταξη 533 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Από καταβολή αποζημίωσης λόγω αναπηρίας ή λόγω σωματικής βλάβης που προκλήθηκε από αδικοπραξία.

Από καταβολή ασφαλιστικών παροχών είτε από κοινωνική είτε από ιδιωτική ασφάλιση.

Από καταβολή αποζημίωσης σε κληρονόμους λόγω θανάτου του κληρονομουμένου ή από καταβολή ποσών που προκύπτουν λόγω κληρονομικής διαδοχής.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<