Ανακοίνωση, με αιχμές, από το ΕΚΑΒ, για το θάνατο του νεογνού στην Τήνο

Ανακοίνωση, με αιχμές, από το ΕΚΑΒ, για το θάνατο του νεογνού στην Τήνο

25 Μαρτίου 2019

Tη δική του εξήγηση για το θάνατο του νεογνού στην Τήνο, έδωσε το ΕΚΑΒ. Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης του, αλλά άφησε αιχμές για την πολεμική αεροπορία.

Υπενθυμίζεται ότι η 37χρονη γυναίκα, που έχασε το παιδί της, είχε επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της, ο οποίος οδήγησε σε πρόωρο τοκετό. Το νεογνό γεννήθηκε με άπνοια και υποτονικότητα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλε το έμπειρο ιατρικό προσωπικό του νησιού, όμως, δεν διέθετε τα κατάλληλα μέσα για να προσφέρει στο νεογέννητο πρόωρο την κατάλληλη περίθαλψη.

Στη συνέχεια ζητήθηκε η συνδρομή του ΕΚΑΒ, αλλά δεν υπήρξε ο κατάλληλος συντονισμός, με αποτέλεσμα το νεογνό να μην κρατηθεί στη ζωή.

Διαβάστε τι απάντησε το ΕΚΑΒ για το θέμα:

“Κατ΄ αρχάς εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του πρόωρου νεογνού που χάθηκε. Πρόκειται για κλήση που λήφθηκε τα μεσάνυχτα της 22ας Μαρτίου για οξύ τοκετό σε γυναίκα πρωτοτόκο 37 ετών, με το κύημα να είναι 23 εβδομάδων που γεννήθηκε με άπνοια, υποτονικότητα και APGAR score 3. Ο τοκετός διενεργήθηκε από ιδιώτη μαιευτήρα στις εγκαταστάσεις του Κ.Υ. Τήνου.

Το ΕΚΑΒ έθεσε άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τις υγειονομικές ιπτάμενες ομάδες τόσο της Σύρου όσο και της Ρόδου και ζήτησε πτητικό μέσο από τις Ε.Δ.

Η τραγική κατάληξη επήλθε παρά τις προσπάθειες πολλών ιατρών και άλλων υγειονομικών υπαλλήλων μεταξύ των οποίων του ιπτάμενου ιατρού και του ιπτάμενου διασώστη του ΕΚΑΒ οι οποίοι συμμετείχαν επί ώρες στην προσπάθεια ανάνηψης.

Προς αποκατάσταση της ακρίβειας της περιγραφής των γεγονότων σας ενημερώνουμε ότι ελικόπτερο προερχόμενο από τη Λήμνο έφθασε στην Τήνο, με υγειονομικό πλήρωμα τους προαναφερόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε αυτό στην Σύρο. Όσον αφορά το διαθέσιμο στην βάση Σύρου από την Αεροπορία Στρατού πτητικό μέσο (ελικόπτερο CHINOOK) είναι γνωστό πως δεν μπορεί να επιχειρήσει (προσγειωθεί) στην Τήνο καθώς και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ιδιαίτερα την νύχτα, λόγω διαστάσεων των ελικοδρομίων. Είναι δε προφανές ότι για τα διαθέσιμα πτητικά μέσα καθώς και για την κατάσταση τους το ΕΚΑΒ βασίζεται στις ΕΔ και δεν δύναται να επηρεάσει καθοριστικά τις προτεραιότητες τους. Ωστόσο είναι γνωστό ότι εξαντλούνται από τις ΕΔ όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες και συχνά μάλιστα υπό ακραίες συνθήκες.

Τέλος διευκρινίζεται ότι ουδέποτε εκπληρώθηκαν οι ιατρικές προϋποθέσεις για την εκτέλεση της εν λόγω αεροδιακομιδής του νεογνού αφού ποτέ δεν σταθεροποιήθηκε (ασταθής ασθενής)”.

Εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΑΒ
ο Πρόεδρος Παναγιώτης Τζανετής

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<