Απόστολος Βακάκης: Τα Jumbo, τα αμύθητα κέρδη και το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Απόστολος Βακάκης: Τα Jumbo, τα αμύθητα κέρδη και το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

1 Μαρτίου 2017

Το Voucher Ergasia γράφει για τη ζωή και την επιχειρηματική δράση του Απόστολου Βακάκη.

Το όνομα του Απόστολου Βακάκη δεν ήταν ευρέως γνωστό. Δεν είναι από τους ανθρώπους που του αρέσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Λίγοι γνώριζαν πως πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της πασίγνωστης αλυσίδας καταστημάτων «Jumbo» που εδρεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Από το απόγευμα της Κυριακής και δη μετά το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην Αθηνών-Λαμίας, ο Βακάκης μπήκε στην επικαιρότητα, στην καθημερινή ειδησεογραφία. Για τον απλό κόσμο έγινε «ο γνωστός Βακάκης που έχει τα Jumbo.

Από την Αίγυπτο στην El Greco

Η ιστορία της οικογένειας Βακάκη αρχίζει από την Αίγυπτο όπου ο Γεώργιος Βακάκης ο πρεσβύτερος ασχολείται με επιχειρήσεις. Το 1962 η πολιτική κρίση στη χώρα φέρνει την οικογένεια στην Ελλάδα και κάπου εκεί αρχίζει να γράφεται το πρώτο κεφάλαιο της αυτοκρατορίας τους. «Οταν το ’62 ήρθαμε στην Ελλάδα πρόσφυγες από την Αλεξάνδρεια, οι γονείς μου δημιούργησαν την El Greco, η οποία λίγα χρόνια αργότερα κυριάρχησε στην ελληνική αγορά. Ολοι θυμούνται τα λούτρινα ζωάκια που είχαν κατακλύσει το εμπόριο. «Ξεκίνησα από «γιος του μπαμπά μου». Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, μου πήρε δύο χρόνια να συνειδητοποιήσω ότι πρέπει να δουλεύω. Η προσαρμογή μου στην επιχείρηση πήρε χρόνο. Το ’81 όμως αναγκαστικά προσαρμόστηκα. Ανέλαβα τη διεύθυνση παραγωγής στο εργοστάσιο της El Greco στη Ζάκυνθο. Εκεί έμεινα τρία χρόνια και απέκτησα σημαντική πείρα για τη μετέπειτα πορεία μου», λέει ο Απόστολος Βακάκης σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αναλαμβάνει την El Greco και ουσιαστικά αρχίζει σιγά-σιγά να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: τη δημιουργία υπερκαταστημάτων παιχνιδιών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Η συνύπαρξη με τον πατέρα μου στην εταιρεία διήρκεσε τρία χρόνια και ήταν ιδιαιτέρως έντονη, αφού βασιζόταν αφενός στην υπερβολική αγάπη και αφετέρου στην ικανότητα ή διορατικότητα, αν θέλετε, του πατέρα μου να εστιάζει την προσοχή του μόνο στο «δάσος» και όχι στα «δέντρα», θα δήλωσε το «αφεντικό» των Jumbo αρκετά χρόνια αργότερα.

Η δημιουργία της αυτοκρατορίας

Το 1986 ιδρύει την πασίγνωστη εταιρία παιχνιδιών Jumbo με έδρα το Μοσχάτο. Τριάντα ένα χρόνια αργότερα η εταιρία έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Μετρά 59 καταστήματα στη χώρα μας, 9 στη Βουλγαρία, 7 στη Ρουμανία, 5 στην Κύπρο, 3 στο Κόσοβο, 2 στην Αλβανία, 2 στα Σκόπια και 1 στη Σερβία.

Τα χρόνια που ακολουθούν βρίσκουν την εταιρεία σταθερά στην κορυφή με κορύφωση το 2004, όταν αναλαμβάνει ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και εμπορίας της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Τα τρία παιδιά και ο διάδοχος

Ο Απόστολος Βακάκης ήταν επί σειρά ετών παντρεμένος με την Εύη Γατίλη, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Τη Χριστίνα, τη Σοφία και τον Γιώργο. Ο 24χρονος Γιώργος Βακάκης ήταν απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, σπούδαζε στο Μαϊάμι της Φλόριντα στην Αμερική, ενώ εργαζόταν ήδη στην εταιρία, καθώς είχε αναλάβει το ηλεκτρονικό εμπόριο της επιχείρησης. Μάλιστα, αυτός ήταν που προχώρησε τη δημιουργία της ιστοσελίδας των Jumbo.

Αυτό το διάβασες; VIDEO: Οι συγκλονιστικές δηλώσεις του τραγικού πατέρα

Κατά καιρούς ο 63χρονος Απόστολος Βακάκης έχει κατηγορηθεί για την ποιότητα των προϊόντων του, τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Κίνα, τα διαφημιστικά του σποτάκια, αλλά και για τις συνθήκες που εργάζονται οι υπάλληλοί του. Ο ίδιος έχει τοποθετηθεί ουκ ολίγες φορές τονίζοντας πως τα Jumbo, παρά την κρίση, δεν έχουν προβεί σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών, ενώ από πέρυσι έχουν γίνει αυξήσεις στους νεοπροσληφθέντες.

Από το απόγευμα της Κυριακής το όνομά του είναι πρώτο θέμα σε όλα τα Μέσα λόγω του συγκλονιστικού τροχαίου δυστυχήματος και την απώλεια τεσσάρων ανθρώπων. Εκ των οποίων ο ένας ήταν ο γιος του Γιώργος, ο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, διάδοχος της εταιρίας.

Λίγα 24ωρα μετά το μοιραίο περιστατικό, η οικογένεια Βακάκη τοποθετήθηκε με επίσημη δήλωσή της. Παράλληλα, ζήτησε από τους υπάλληλους της εταιρίας να μην αναφέρονται στο δυστύχημα που κόστισε το θάνατο του μονάκριβου γιου του.

Αυτό το διάβασες; Δήλωση της οικογένειας Βακάκη για το τροχαίο δυστύχημα

Κάθε ιστορία πλούτου και δόξας έχει και τις «μαύρες» σελίδες της. Είναι η μοίρα, είναι η «κατάρα». Ό,τι και να είναι, το σίγουρο είναι πως ο Απόστολος Βακάκης ζει, πλέον, το δικό του προσωπικό Γολγοθά, όντας και αυτός ένα από τα μοιραία πρόσωπα της ιστορίας που βάφτηκε με αίμα στην άσφαλτο.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<