Αυτές είναι οι κρυφές χρεώσεις των τραπεζών

Αυτές είναι οι κρυφές χρεώσεις των τραπεζών

22 Μαΐου 2019

Άγριες διαθέσεις δείχνουν οι ελληνικές τράπεζες σε όσους επιμένουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες στο κατάστημα, χρεώνοντας αστρονομικές προμήθειες ακόμη για και απλές… εκτυπώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκτύπωση των κινήσεων ενός τραπεζικού λογαριασμού, η οποία μπορεί να φτάσει πολλές δεκάδες ευρώ εάν το διάστημα των κινήσεων εκτείνεται σε περισσότερα έτη.


Στην παρουσίαση του Σχεδίου Μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, η νέα επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής Χριστίνα Θεοφιλίδου παρουσίασε φιλόδοξους στόχους αύξησης των εσόδων από προμήθειες στη Λιανική έως και 60% έως το 2022. Σε διευκρινίσεις που παρείχε, μάλιστα, στους διεθνείς αναλυτές, εξήγησε ότι η αύξηση των προμηθειών έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί τα δύο επόμενα τρίμηνα του έτους. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη χρήση χρεωστικών καρτών και το τέλος που έχει επιβληθεί τον τελευταίο χρόνο στην επανέκδοσή τους -μια υπηρεσία που μέχρι πρότινος προσφερόταν δωρεάν από τις ελληνικές τράπεζες.

Κοινή επιδίωξη όλων είναι σαφώς να ωθήσουν τους πελάτες τους στα εναλλακτικά κανάλια τραπεζικής, όπως είναι το e-banking και το mobile banking -στα οποία και οι τέσσερις τράπεζες έχουν επενδύσει σημαντικά κονδύλια τα τελευταία χρόνια προκειμένου να καταστήσουν τις εφαρμογές τους λειτουργικές και εύχρηστες. Πράγματι, η χρήση των εν λόγω υπηρεσιών είναι απολύτως ανέξοδη για τους πελάτες που ολοένα περισσότερο τις χρησιμοποιούν.

Ένα μοντέλο που εφαρμόζεται ευρέως στο εξωτερικό, αλλά όχι ακόμη στη χώρα μας, είναι η χρέωση των συνήθων συναλλαγών ενός πελάτη εν είδει συνδρομής από την τράπεζα. Ένα παράδειγμα είναι να χρεώνεται η τήρηση αποταμιευτικού λογαριασμού 10 ευρώ ετησίως και στο τέλος αυτό να περιλαμβάνεται συγκεκριμένος αριθμός αναλήψεων, εμβασμάτων, συναλλαγματικών μετατροπών κ.α. Το έδαφος, βέβαια, στη χώρα μας δεν είναι πρόσφορο για μια τέτοια τιμολογιακή προσέγγιση, πρωτίστως λόγω capital controls αλλά και της τεράστιας ρευστότητας που εξακολουθεί να τηρείται εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Το αποτέλεσμα, όμως, είναι οι τράπεζες να στρέφονται σε παράλογες πολλές φορές χρεώσεις, όπως είναι η εκτύπωση των κινήσεων λογαριασμού που προαναφέρθηκε, αλλά και η επανέκδοση χρωστικής κάρτας -ιδίως μάλιστα εάν ο λόγος είναι η λήξη ισχύος της.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<