Εξίσωση της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας και μείωση για τους αντιρρησίες συνείδησης

Εξίσωση της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας και μείωση για τους αντιρρησίες συνείδησης

24 Ιουνίου 2019

Εξισώνεται και μειώνεται η εναλλακτική στρατιωτική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ρήγας.

Αναλυτικά: 

Υπογράφηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Ρήγα, κανονιστικές πράξεις και διατάγματα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προσφάτως ψηφισθέντος ν.4609/2019 αλλά και του ν.4590/2019. Γενικότερα, αφορούν στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), στην προαγωγή των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) – απονομή αποστρατευτικού βαθμού Υπολοχαγού, όπως και στη μείωση της διάρκειας της θητείας όσων εκπληρώνουν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία.

Ειδικότερα, καθορίστηκε η σύσταση του Ειδικού Λογαριασμού της ΕΜΥ για την κάλυψη των εξόδων της σε ανάγκες λειτουργίας, προσωπικού και επενδύσεων, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EUROCONTROL. Πλέον η ΕΜΥ αποκτά,  μέσω του Ειδικού Λογαριασμού, πόρους από τα τέλη διαδρομής και τερματικής περιοχής που θα αποδίδονται μηνιαίως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Πτήσεων. Οι δαπάνες που θα καλύπτονται αφορούν επενδύσεις (ανάπτυξη αγορά, αναβάθμιση και συντήρηση), εκπαίδευση όπως και αποζημιώσεις προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά στους ΕΜΘ, το προεδρικό διάταγμα που εισηγείται ο ΑΝΥΕΘΑ έχει να κάνει με τους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού Υπολοχαγού σε μονιμοποιηθέντες ΕΜΘ. Επομένως, έρχεται να υλοποιήσει τις διατάξεις του ν. 4609/2019, σχετικά με τον αποστρατευτικό βαθμό των ΕΜΘ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται επί τω βελτίω, στη μισθολογική τους εξέλιξη και στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

Τέλος πρόσφατα υπογράφηκε και αναμένεται η δημοσίευση από το Εθνικό Τυπογραφείο, της απόφασης του ΑΝΥΕΘΑ, σχετικά με το χρόνο οριστικής απόλυσης των αντιρρησιών συνείδησης στους δώδεκα μήνες, σε εκτέλεση του άρθρου 23 παρ. 1 του ν.4609/2019, σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται η διάρκεια της θητείας των εκπληρούντων εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία όχι μεγαλύτερη από εκείνη των ενόπλως εκπληρούντων θητεία.

Σημειώνεται πως σε εφαρμογή του  προσφάτως ψηφισθέντος ν.4609/2019 έχουν ήδη υπογραφεί και αναμένεται η δημοσίευση σειρά υπουργικών αποφάσεων οι οποίες αφορούν ρυθμίσεις που προωθούνται με τον εν λόγω νόμο.

Όσον αφορά στη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε ορισμένες κατηγορίες στρατευσίμων οπλιτών (μέλη τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών) αυτή ετέθη άμεσα σε εφαρμογή με τη δημοσίευση των εν λόγω νόμου στις 3 Μαΐου 2019.

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<