Η ομιλία του καθηγητή Jose Riello για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Η ομιλία του καθηγητή Jose Riello για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

22 Σεπτεμβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, στο Μικρό Θέατρο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, η ομιλία του επίκουρου καθηγητή του Universidad Autónoma de Madrid Jose Riello για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλου με τίτλο: «Why El Greco matters».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον σύντομο χαιρετισμό του πριν την έναρξη της ομιλίας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Έκθεση σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας με έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα, με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία, και αθρόα προσέλευση επισκεπτών, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, σε επιμέλεια της κυρίας Ιάνθης Ασημακοπούλου, υπήρξε η αφορμή για την αποψινή ομιλία.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, κύριος José Riello, ο οποίος μας κάνει την ιδιαίτερη τιμή να επισκέπτεται το Ηράκλειο για να εκφωνήσει την ομιλία με τίτλο: “Why El Greco matters”, έχοντας, συνάμα, προσφέρει ένα εξαιρετικό κείμενο για τον συλλογικό τόμο που τυπώσαμε ειδικώς για την Έκθεση, έχει στο κέντρο των επιστημονικών ενδιαφερόντων του το έργο του κορυφαίου Κρητικού δημιουργού. Δημοσίευσε πλήθος κειμένων για τον Θεοτοκόπουλο, και υπήρξε επιμελητής της μεγάλης Έκθεσης: “Η Βιβλιοθήκη του Greco”, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Prado της Μαδρίτης, από τις 31 Μαρτίου ως τις 29 Ιουνίου 2014.
Τον συγχαίρουμε για την πολύτιμη συνεισφορά του στην προβολή και μελέτη του Θεοτοκόπουλου στην Ισπανία, τον ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή του στην επιτυχία της Έκθεσης “Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου”».

Ακολούθησε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Riello, ο οποίος ανέλυσε τρεις πρόσφατες εκθέσεις που ήταν αφιερωμένες στον El Greco και μέσω αυτών, την σημασία που εξακολουθεί να έχει μέχρι και σήμερα ο σπουδαίος κρητικός καλλιτέχνης:

Εν πάση περιπτώσει, σε αυτές, ή άλλες μελλοντικές εκθέσεις, ή κατά τις επισκέψεις μας στα μεγάλα μουσεία του κόσμου, μπορούμε να βρούμε ό,τι θέλουμε στα έργα του Γκρέκο: μυστικισμό, ελληνικό ή ισπανικό άρωμα, ρομαντική έμπνευση, μοντέρνα δημιουργικότητα, τρέλα, αρρώστια και ούτω καθ’ εξής… Δεν μπορούμε ωστόσο να λησμονούμε πως ο Γκρέκο λέει: “η ομορφιά αγκαλιάζει τα πάντα”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Υπενθυμίζουμε ότι η Έκθεση σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου», παρουσιάζεται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου.

Ωράριο λειτουργίας, καθημερινές και Σάββατα: 09.00 – 21.00.
Κυριακές: 12.00 – 19.00.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<