Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στην Χάλκη (VIDEO)

Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στην Χάλκη (VIDEO)

6 Φεβρουαρίου 2019

Λίγη ώρα μετά την επίσκεψή του στην Αγιά Σοφιά ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου και παρακολούθησε τη θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και τους οδήγησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας.

Μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν ακόμα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις, στις οποίες εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στην Χάλκη: «Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η συγκίνηση που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος. Είχα τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβώ σημαντίκοτατα μνημεία του ελληνισμού, που ανήκουν πια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, μνημεία οικουμενικά. Δεν παραβλέπουμε όμως το γεγονός ότι είναι μνημεία του ελληνισμού, της ελληνικής κοινότητας και μειονότητας εδω στην Κωνσταντινοπουλη που περασε πολλά, κυνηγήθηκε διώχθηκε, ομως δεν εχασε τις ριζες της.

Με την ευκαιρία μου της παρουσίας μου εδώ θα ήθελα να πω ότι πέραν της σημαντικότητας της επισκέψης, είχα τη χαρά να ανακαλύψω ότι η παρουσία όλων ημών εδώ στη Χάλκη δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά αντικείμενο ελπίδας, χαράς, θετικής ανταπόκρισης από τους απλούς Τούρκους πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου που έσπευσαν να μας χαιρετήουν να μας σφίξουν το χέρι, να δείξουν την αγάπη τους. Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι η επαναλειτουργάι της Σχολής δεν θα αποτελέσει μήνυμα διχόνοιας, διχασμού και παρερμηνειών αλλά μήνυμα φιλίας αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς μας.

Θέλω να πιστεύω ότι ήμαστε κοντά στη μέρα όπου σε εκείνες της αίθουσες που με ξεναγήσατε πριν λίγο θα υπάρξουν γέλια από μαθητές και φοιτητές που θα διδάσκονται από άξιους καθηγητές. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο σας. Του θεσμού αυτού ηγείται μια προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και δυναμισμό. Να κάνουμε πραξη αυτό που πιστεύουμε: Ότι ότι οι θρησκείες, η θρησκευτική πίστη είναι αυτή που ενώνουν τους ανθρώπους και δεν τους χωρίζει».

Κατά την υποδοχή στη Χάλκη, υπήρχαν και αρκετοί ομογενείς, ενώ για την κάλυψη της επίσκεψης παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον και από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Yπενθυμίζεται, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<