ΚΕΠΚΑ: Μεγάλες διαφορές στις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΚΕΠΚΑ: Μεγάλες διαφορές στις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

21 Δεκεμβρίου 2018

Μεγάλες διαφορές ανάλογα με το σημείο πώλησης παρουσιάζουν οι τιμές των εδεσμάτων για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ένα γιορτινό γεύμα, για το οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς, να στοιχίζει περίπου 124% περισσότερο από ό,τι το αντίστοιχο με τα φθηνότερα αγαθά.

Κατά συνέπεια, η προσεκτική έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη, όπως επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), το οποίο πραγματοποίησε έρευνα τιμών για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, στις 19-21 Δεκεμβρίου 2018. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε σε διάφορα καταστήματα τροφίμων, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι για οκτώ-δέκα άτομα, που περιλαμβάνει δύο κύρια πιάτα, τέσσερις σαλάτες, δύο γλυκά και πέντε είδη φρούτων, θα στοιχίσει φέτος από 58,38 ευρώ έως 131,08 ευρώ.

«Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη-ανώτερη) διαφέρουν κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι με προϊόντα υψηλών τιμών είναι ακριβότερο κατά 124,55%, σε σχέση με ένα τραπέζι με τα ίδια προϊόντα και στις ίδιες ποσότητες, που όμως αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του φορέα.

Στην αγορά, προειδοποιεί το ΚΕΠΚΑ, υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 17,95 ευρώ το κιλό, κουραμπιέδες 19,95 ευρώ το κιλό και κόκκινο κρασί 33,07 ευρώ το λίτρο). «Δεν χρησιμοποιήσαμε αυτές τις τιμές για το τραπέζι μας και συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα πανάκριβα τρόφιμα» υπογραμμίζει το ΚΕΠΚΑ.

Αντικαθιστώντας τη γαλοπούλα με κόκορα (ελληνικό έθιμο), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει φέτος από 45,98 ευρώ έως 119,84 ευρώ. «Αν επιλέξουμε κόκορα αντί γαλοπούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει έως 21,24% φθηνότερα» σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες (από τις οποίες εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές), το κόστος της εγχώριας γαλοπούλας κυμαίνεται φέτος από τα 6,50 έως τα 7,70 ευρώ/κιλό, του εγχώριου χοιρινού χωρίς κόκαλο, από 3,50 έως 7,90 ευρώ το κιλό, των μελομακάρονων από 5,80 έως 13,80 ευρώ/κιλό και των κουραμπιέδων από 6 έως 14,90 ευρώ/κιλό.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<