ΚΕΘΕΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών σε νεαρές ηλικίες

ΚΕΘΕΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών σε νεαρές ηλικίες

25 Ιουνίου 2019

Σε 14.867 ανέρχονται οι εξυπηρετούμενοι για το 2018 από τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ για διάφορες μορφές εξάρτησης, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού. Το 1/3 από τους εξυπηρετούμενους ήταν μέλη του στενού περιβάλλοντος των ανθρώπων με πρόβλημα χρήσης-εξάρτησης.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός νεαρών ενηλίκων με σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης, αλλά και οι εξαρτημένοι από οπιοειδή, άνω των 40 ετών με μακρά πορεία στη χρήση και έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού. Συγχρόνως, 1 στους 5 από όσους ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, από το αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια.

Τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για το 2018 επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά πρόσωπα του προβλήματος της εξάρτησης στην ελληνική κοινωνία.

Την επόμενη διετία το ΚΕΘΕΑ διευρύνει την πρόσβαση σε βοήθεια για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μορφών εξάρτησης και ενισχύει την κοινωνική ένταξη, με νέες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Έχει σχεδιάσει συνολικά 33 νέες μονάδες σε 17 πόλεις της χώρας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τουλάχιστον κατά 5.500 τον αριθμό των ανθρώπων που ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει. Ήδη 18 από αυτές τις μονάδες έχουν λάβει έγκριση και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πέντε από τις μονάδες σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με τη σύμπραξη άλλων φορέων.

Στις νέες μονάδες περιλαμβάνονται Πολυδύναμα Κέντρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης, Κινητές μονάδες που θα εξυπηρετούν περιοχές εκτός του αστικού ιστού, Κέντρα Σωματικής Αποτοξίνωσης, Κέντρα ‘Αμεσης Πρόσβασης για χρήστες στον δρόμο, Μονάδες Διπλής Διάγνωσης, Προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης, Εξειδικευμένη Μονάδα για το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια και Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης και Φιλοξενίας για εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

«Το 2018 το σύνολο των ανθρώπων που υποστηρίχθηκαν από το ΚΕΘΕΑ ήταν κάτι λιγότερο από 15.000. Ο κύριος κορμός αυτών των υπηρεσιών απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών ακολουθώντας μία πολυδιάστατη ψυχοκοινωνική προσέγγιση», επισήμανε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος.

Εκτός από το έργο του στη θεραπεία, το ΚΕΘΕΑ καλύπτει αυξανόμενες ανάγκες στο πεδίο της ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα εξαρτήσεων.

Για την προσπάθεια και τις δράσεις του ΚΕΘΕΑ μίλησε και το μέλος του ΔΣ του οργανισμού,Νίκος Κωνσταντάρας επισήμανε την έλλειψη εθνικού σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά και τόνισε πως «στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης από τον ΚΕΘΕΑ νέες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, 12 πολυδύναμα κέντρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης, 10 κινητές μονάδες, 5 προγράμματα κοινωνικής επανένταξης, 2 κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης, 2 μονάδες άμεσης πρόσβασης με κινητές μονάδες για ενεργούς χρήστες ουσιών, εξειδικευμένες μονάδες για το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια και τα άτομα με διπλή διάγνωση (εξάρτηση και ψυχιατρική διαταραχή)».

Ανάγκη παραμένει, όπως τόνισαν, η ανάπτυξη υπηρεσιών με σταθερή κρατική χρηματοδότηση και η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις εξαρτήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας των εξαρτημένων και των οικογενειών τους.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ζήτησαν, να δοθεί άμεσα το πράσινο φως για την πραγματοποίηση των 50 προσλήψεων θεραπευτών στον Οργανισμό, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρόσφατη ΠΥΣ που αφορά τον τομέα της υγείας. Με τις προσλήψεις αυτές θα καλυφθούν χρονίζοντα κενά στον κύριο κορμό υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ σε διάφορες περιοχές και πεδία υποστήριξης.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<