Μάγεψε η παράσταση για τη Βιάννο (Video, photo)

Μάγεψε η παράσταση για τη Βιάννο (Video, photo)

14 Απριλίου 2019 0 σχόλια

Για άλλη μια φορά το εργαστήρι χορού «Χορόσπιτο» του Βιαννίτη Χοροδιδάσκαλου Γιάννη Πλαγιωτάκη πρωτοπορεί. «Η μάνα μας η Βιάννος«. Μια παράσταση που έφερε μνήμες από το παρελθόν, μια παράσταση που ένωσε όλους τους Βιαννίτες, μια παράσταση που μάγεψε. Αυτή τη φορά το Χορόσπιτο είχε άξιο συμπαραστάτη το Πνευματικό Κέντρο Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης«, καλλιτέχνες και θεσμικούς φορείς από τη Βιάννο.

«Η μάνα μας η Βιάννος» λοιπόν και το voucher ergasia ήταν εκεί. Η παράσταση αφιερωμένη στον Ιστορικό Δήμο Βιάννου, σε κείμενα του Αγησίλαου Αλιγιζάκη γιατρού, πολιτισμολόγου, κατάφερε να κάνει ένα ταξίδι στην παλιά Βιάννο και να αποδώσει φόρο τιμής σε ανθρώπους που τώρα δεν βρίσκονται κοντά μας, αλλά άφησαν το αποτύπωμα τους στο πέρασμα των χρόνων.

Οι βιαννίτικες κοντυλιές, «Ο Πατούχας», ο Στάθης Μάστορας, οι κρητικοί χοροί, το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, ένα βιαννίτικο σουαρέ και η καντάδα της Βιάννου σεργιάνισαν τους θεατές στην παλιά νοσταλγική Βιάννο.

Στην παράσταση συμμετείχαν οι γνωστοί μουσικοί και τραγουδιστές: Βαγγέλης Βαρδάκης (βιολί), Κωστής Αβυσσινός (λαούτο), Νίκος Μαστοράκης (κιθάρα) Γιώργος Ζαχαριουδάκης (πιάνο), Μαρία Λούκα (τραγούδι), Άρης Σφακιανάκης (τενόρος), Δεβόρα Κιαγιαδάκη (σοπράνο), Δημήτρης Παπαματθαιάκης (τραγούδι), Ραφαήλ Δαμουλάκης (μαντολίνο) Μάνθος Δαμουλάκης (λύρα), Γιώργος Νερατζάκης, Σπανάκης Δημήτρης και Μανώλης Σπανάκης (τραγούδι). Ο χοροδιδάσκαλος Νίκος Κουφάκης και 40 χορευτές από το «ΧΟΡΟΣΠΙΤΟ», ενώ η σκηνοθεσία ήταν του Μανόλη Κουκιαδάκη.

Η παράσταση αυτή τεκμηρίωσε με τον καλύτερο τρόπο την ύπαρξη του βιαννίτικου πολιτισμού και της αισθητικής ποιότητας των ανθρώπων της Βιάννου. Οι συντελεστές της αξιοποίησαν με σεβασμό τις πηγές και μαρτυρίες του παρελθόντος και παρουσίασαν με μεγάλη πιστότητα την εποχή της Βιαννίτικης Καντάδας και των μουσικών επιρροών της βιαννίτικης μουσικής.

Πλήθος κόσμου αλλά και επωνύμων παρακολούθησαν την παράσταση. Οι βουλευτές Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης και κ. Νίκος Ηγουμενίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Κώστας Φασουλάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βιάννου κ. Μηνάς Σταυρακάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης, ο υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για το Δήμο Ηρακλείου κ. Γιώργος Μανδαλάκης και κα Μαρία Κασωτάκη, ο εμβληματικός Βιαννίτης βιολάτορας Νίκος Κόμης και πολλοί άλλοι.

Δείτε ακόμη: Το ρεπορτάζ του Voucher Ergasia με video αποσπάσματα από την Παράσταση

Στο τέλος της παράστασης η συγκίνηση αλλά και το χειροκρότημα του κόσμου ήταν έντονο. Ο κ. Πλαγιωτάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της παράστασης καθώς και τον Βιαννίτη Χοροδιδάσκαλο Χριστόφορο Μπριντάκη για τις μαρτυρίες που του μετέφερε για τον τρόπο που χόρευαν τα παλιά τα χρόνια τους χορούς στη Βιάννο. Επίσης ευχαρίστησε για την συλλογή που του έδωσε από το αρχείο της η κα Ρίτα Μάστορα, κόρη του αείμνηστου συνθέτη Στάθη Μάστορα (ο οποίος σκοτώθηκε στο ολοκαύτωμα της Βιάννου από τους Γερμανούς). Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει το Πνευματικό Κέντρο «Περικλής Βλαχάκης» για την πολύτιμη βοήθεια ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Βιαννίτη Καλλιτέχνη Νίκο Κόμη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου «Περικλής Βλαχάκης» κα Μαρία Χρηστάκη η οποία φανερά συγκινημένη μίλησε για τον πολιτισμό, τις αξίες της Βιάννου και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της Παράστασης.

Δείτε το Βίντεο από το τέλος της παράστασης:

Δείτε Φωτογραφίες από την παράσταση:

Πλαγιωτάκης, Αλυγιζάκης, Κουφάκης

Χορευτές Χορόσπιτο

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<