«Πόλεμος» ΠΟΕΔΗΝ-ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα των καρκινοπαθών

«Πόλεμος» ΠΟΕΔΗΝ-ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα των καρκινοπαθών

8 Απριλίου 2019

Εκατέρωθεν ανακοινώσεις αντάλλαξαν ΠΟΕΔΗΝ και ΕΟΠΥΥ για το θέμα που έχει προκύψει με τα φάρμακα καρκινοπαθών από τη Φλώρινα και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ οι καρκινοπαθείς υποχρεώνονται να ταξιδέψουν ως τη Θεσσαλονίκη για να προμηθευθούν ακριβά φάρμακα.

Στη σχετική της ανακοίνωση αναφέρει: «Λόγω έλλειψης φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναπτύξει φαρμακεία σε πολλούς νομούς της χώρας. Υπηρετούν 120 φαρμακοποιοί και η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων. Τα νησιά και άλλοι νομοί της χώρας δεν διαθέτουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έτσι η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται με αποστολές από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Αττική, Θεσσαλονίκη). Η αποστολή των φαρμάκων γίνεται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάθε νομού και από εκεί τα παραλαμβάνουν οι ασθενείς».

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι «υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή των φαρμάκων και για τους ασθενείς είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Καθυστερούν τη θεραπεία τους με μεγάλο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο φορές το μήνα για να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα φάρμακά τους».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους

Οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν έναν «γολγοθά» στην προμήθεια των φαρμάκων υψηλού κόστους, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «καρκινοπαθείς είναι αναγκασμένοι να διανύσουν 500 χιλιόμετρα για να προμηθεύονται τα ογκολογικά φάρμακα» και συμπληρώνει:

«Λόγω έλλειψης φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναπτύξει φαρμακεία σε πολλούς νομούς της χώρας. Υπηρετούν 120 φαρμακοποιοί και η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων. Τα νησιά και άλλοι νομοί της χώρας δεν διαθέτουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έτσι η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται με αποστολές από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Αττική, Θεσσαλονίκη). Η αποστολή των φαρμάκων γίνεται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάθε νομού και από εκεί τα παραλαμβάνουν οι ασθενείς».

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι «υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή των φαρμάκων και για τους ασθενείς είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Καθυστερούν τη θεραπεία τους με μεγάλο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο φορές το μήνα για να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα φάρμακά τους».

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Υγείαςνα δώσει λύση σε αυτήν την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών και προτείνει η χορήγηση να γίνεται από τα νοσοκομεία προσωρινά έως ότου λειτουργήσει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

ΕΟΠΥΥ: “Απρόσκοπτη εξυπηρέτηση ασθενών και συνοδών που προσέρχονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ»

Η απάντηση της διοίκησης του ΕΟΠΠΥ ήταν άμεση. Σε σχετική του ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους που προσέρχονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούνται απρόσκοπτα, καθώς η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται είτε απευθείας, είτε προγραμματισμένα (για επαναλαμβανόμενες συνταγές), κατά μέσο όρο, σε περίπου μία εβδομάδα ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια της θεραπείας».

Σχετικά με το συγκεκριμένο φαρμακείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο αναφέρθηκε η ΠΟΕΔΗΝ, το οποίο βρίσκεται στην Τούμπα, από τον ΕΟΠΥΥ διευκρινίζεται ότι «εξυπηρετεί 350 – 600 ασθενείς καθημερινά, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός είναι κάτοικοι άλλων δήμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν από φαρμακεία του Οργανισμού που λειτουργούν στους τόπους διαμονής τους. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών ή συνοδών τους, τόσο από την Περιφέρεια όσο και όσων διαμένουν στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, στις Υγειονομικές Περιφέρειες Μακεδονίας (3η) και Μακεδονίας-Θράκης (4η) λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του κοινού επτά αυτόνομα φαρμακεία του και 16 σημεία διανομής-αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους. Στην ευρύτερη περιφέρεια, επίσης, λέει ο ΕΟΠΥΥ, λειτουργούν 34 φαρμακεία ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής -κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες- σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<