Συναγερμός στην Κρήτη για το νερό, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ηράκλειο

Συναγερμός στην Κρήτη για το νερό, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ηράκλειο

13 Απριλίου 2018

Με «καρφιά» κατά των προηγούμενων διοικήσεων της ΔΕΥΑΗ ξεκίνησε την ομιλία του ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός κατά την αποψινή ειδική συνεδρίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής κατά την περσινή χρονιά.

Κατά τη συνεδρίαση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή γιατον θάνατο του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δήμαρχο να λέει :»Όραμά μου να μην υπάρχει ντεπόζιτο σε καμία ταράτσα» και να προσθέτει με νόημα «Όσοι θέλουν να μας χτυπήσουν ας το ξανασκεφτουν».

Παράλληλα υποστήριξε πως δεν έχει αθετήσει καμία του υπόσχεση.

«Διαψεύδουμε όσους ποντάρουν στη διάλυσή μας. Είμαστε εδώ και είμαστε ενωμένοι», σημείωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

«To Ηράκλειο αλλάζει! Αλλάζει με έργα ενταγμένα σε έναν συνολικό σχεδιασμό μακράς πνοής, όχι αποσπασματικά. Με παρεμβάσεις τόσο στο κέντρο, όσο και στις γειτονιές και στην περιφέρεια του Δήμου. Αλλάζει η όψη του και ταυτόχρονα αλλάζουν και εκσυγχρονίζονται οι υποδομές του, πολλές από τις οποίες ήταν παραμελημένες» σημείωσε ο κ. Λαμπρινός και συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η Δημοτική Αρχή έχει πολλές φορές αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να διαψεύδει τα προγνωστικά, τις εικασίες ή και τις επιθυμίες όσων προσβλέπουν στην αποτυχία της.

«Σε πείσμα λοιπόν, όσων προβλέπουν κάθε μέρα εδώ και τέσσερα χρόνια την διάλυσή μας, όσων μας συκοφαντούν προσπαθώντας συστηματικά να απαξιώσουν το έργο μας, των αυτόκλητων «αξιολογητών» που δεν αντιλαμβάνονται ότι κι εκείνοι αξιολογούνται για τις πράξεις και τη σοβαρότητα των λεγομένων τους, εμείς είμαστε ακόμα εδώ, είμαστε ενωμένοι και αλλάζουμε προς το καλύτερο την πόλη. Την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Την αποκατάσταση του Κόλπου του Δερματά. Την αποκατάσταση του Καπετανάκειου. Την αγορά οκτώ καινούργιων απορριμματοφόρων και την ανανέωση του στόλου της καθαριότητας. Την παραχώρηση του Μεγάρου Κοθρή από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Ηρακλείου. Τις διακρίσεις της πόλης στον τομέα του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Τις νέες γεωτρήσεις που αδειοδοτήθηκαν καθώς και τα έργα αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου της πόλης κ.ά.

Και θα είμαι εδώ, θα είμαστε εδώ, όταν έρθει η ώρα, για να διεκδικήσουμε τη μοναδική θετική αξιολόγηση που μας ενδιαφέρει: Αυτή των δημοτών».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε όλα τα σημαντικά έργα που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε ξεκίνησαν, είτε δρομολογήθηκαν το προηγούμενο έτος, όπως:

• Η Ανάπλαση των οδών Δικαιοσύνης – Ίδης – Καλοκαιρινού ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και εκτός απροόπτου, έως το τέλος του 2018 το μεγαλύτερο κομμάτι της θα έχει παραδοθεί στο κοινό.
• Θα ακολουθήσει η Ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η οποία θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα.
• Η έναρξη των εργασιών συνδυάστηκε με μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και με την παροχή δωρεάν μετακίνησης στους δημότες με τα City Bus, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ και δωρεάν στάθμευσης στο Λιμάνι (σε συνεργασία με τον ΟΛΗ) και Παγκρήτιο Στάδιο. Οι ρυθμίσεις μέχρι στιγμής κρίνονται απολύτως επιτυχείς.
• Η Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη, μετά από ένα δημιουργικό και εποικοδομητικό διάστημα δημόσιας διαβούλευσης για τις χρήσεις του Πάρκου, θα συμβασιοποιηθεί και θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής.
• Επιπλέον, η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή το Πάρκο, έντονη και με αντιπαραθέσεις αλλά σε κάθε περίπτωση χρήσιμη για την πόλη, θα συνεχιστεί, καθώς σκοπεύουμε να ανοίξουμε δημόσια διαβούλευση για τη συνολική διαχείριση των χώρων πρασίνου στο Ηράκλειο.
• Η συντήρηση των Ενετικών Τειχών, στην οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία νέας περιπατητικής διαδρομής έχει δημοπρατηθεί και το ίδιο θα συμβεί τους επόμενους μήνες και με την ποδηλατική διαδρομή.
• Η πρώτη φάση της αποκατάστασης του Κόλπου του Δερματά έχει ολοκληρωθεί, και η δεύτερη, που περιλαμβάνει και την δημιουργία παραλίας μέσω της διαδικασίας της προσάμμωσης, έχει δημοπρατηθεί.
• Η ανακατασκευή – πιστοποίηση 20 παιδικών χαρών έχει συμβασιοποιηθεί και το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίησή της.
• Η αποκατάσταση του Καπετανάκειου προχωρά, και ευελπιστούμε ότι έως το τέλος του 2018 οι μαθητές αυτού του ιστορικού σχολείου, θα έχουν μπει στο καινούργιό τους κτίριο.
• Η επαναλειτουργία του Κουμπέ ως παραδοσιακό καφενείο, για την οποία δώσαμε μάχη και την κερδίσαμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο , είναι θέμα χρόνου, ελπίζουμε ολίγου,
• Το Υπουργείο Πολιτισμού μας παραχώρησε το Μέγαρο Κοθρή για 30 χρόνια και διεκδικούμε χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης και την μετατροπή αυτού του εμβληματικού κτιρίου σε πολυχώρο πολιτισμού και Δημοτική Πινακοθήκη.
• Η παραχώρηση ενός δημοσίου κτιρίου στον Δήμο Ηρακλείου, αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός. Με την ίδια λογική, της αξιοποίησής τους προς όφελος των δημοτών, διεκδικούμε και τα άλλα δημόσια κτίρια στο κέντρο της πόλης και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να τα αποκτήσουμε και αυτά.
• Η δεύτερη φάση κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου προχωρά πλέον με ταχείς ρυθμούς. Μέχρι το τέλος του 2018, εκτός απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί. Μιας και βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο, να προσθέσω πώς όταν αναλάβαμε εμείς, η επιλογή να συνεχιστεί η κατασκευή του ήταν μεν μονόδρομος αλλά δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Με την πρώτη φάση να έχει πολλές εκκρεμότητες και την απένταξη ύψους 11,8 εκατομμυρίων ευρώ να υπάρχει ακόμα ως ενδεχόμενο, χρειάστηκαν πολλές υπερβάσεις και σκληρή δουλειά για να «ξεκολλήσει» το έργο. Σήμερα αισιοδοξούμε βάσιμα ότι σύντομα θα το δούμε επιτέλους ολοκληρωμένο»
Όπως είπε, συνολικά ο τομέας του Πολιτισμού έχει κατά κοινή ομολογία αναβαθμιστεί.

«Με σεβασμό στην ιστορία και στην παράδοση του τόπου μας, δώσαμε ξανά στην πόλη ξεκάθαρη πολιτιστική ταυτότητα, η οποία εκτός των άλλων, αποτελεί και ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά στον τουρισμό.

Πρόκειται για διακρίσεις που επιβεβαιώνουν ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και που σε συνδυασμό με την ανακαίνιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», για την οποία πιέσαμε μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και αποσπάσαμε την δέσμευση του Πρωθυπουργού, καθιστούν φανερό ότι το Ηράκλειο αποκτά πλέον μεγάλη δυναμική και στον τομέα του τουρισμού. Στο χέρι μας είναι να την αξιοποιήσουμε.

Στην μάχη της καθημερινότητας, αναγνωρίζουμε ότι η πόλη αντιμετωπίζει ακόμα πολλά και μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στο πέρασμα των ετών και δεν λύνονται από τη μια ημέρα στην άλλη. Όμως εμείς δεν φοβόμαστε την ευθύνη. Προσπαθούμε να τα επιλύσουμε βραχυπρόθεσμα, εκεί που έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμες και οριστικές λύσεις.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να αδειάσουν μέσα σε μια μέρα οι δεξαμενές και να ακολουθήσει ένα προβληματικό δεκαήμερο, στα τέλη του Μαρτίου. Εκείνες τις δύσκολες ημέρες διαπίστωσα με απογοήτευση ότι ορισμένοι, αντί να αναγνωρίσουν την προσπάθεια της ΔΕΥΑΗ να διαχειριστεί μια δύσκολη περίσταση, επιχείρησαν να την εκμεταλλευτούν προκειμένου να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη. Κάποιοι μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν ότι κοροϊδέψαμε τον κόσμο και οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη.

Και αναρωτιέμαι, άραγε εκείνοι που κυβέρνησαν την πόλη για δώδεκα χρόνια και την άφησαν ανοχύρωτη απέναντι στην λειψυδρία θα ζητήσουν συγγνώμη; Εκείνοι που θεώρησαν ότι Φράγμα Αποσελέμη αποτελεί οριστική λύση για το Ηράκλειο, όταν εμείς ισχυριζόμασταν ότι δεν είναι πανάκεια, θα ζητήσουν συγγνώμη; Αυτοί που μας παρέδωσαν την ΔΕΥΑΗ σε κακή οικονομική κατάσταση, θα ζητήσουν συγγνώμη;

Εμείς ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα μέσα σε τρία χρόνια, ούτε καν μέσα σε μια θητεία. Κάτι τέτοιο, όπως όλοι ξέρουμε, είναι απλώς αδύνατον.

Ωστόσο, από τη στιγμή που καταφέραμε να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά της Επιχείρησης – και χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια για να το πετύχουμε – ξεκινήσαμε αμέσως να θέτουμε τις βάσεις, ώστε στο μέλλον να γίνει πραγματικότητα αυτό που αποτελεί και υπόσχεση αλλά, αν θέλετε, και προσωπικό όραμα. Να φύγουν τα ντεπόζιτα από τις ταράτσες των σπιτιών. Και θέτουμε αυτές τις βάσεις, υλοποιώντας κατά γράμμα το προεκλογικό μας πρόγραμμα:

Δηλαδή:

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στην Κοινωνική Πολιτική, η οποία παραμένει βασική μας προτεραιότητα, μέσα στο 2017:

Η ΠΕΔ Κρήτης αντιμετώπισε το ζήτημα με ψυχραιμία από την πρώτη στιγμή, και έφτασε στην σημερινή λύση με ομοψυχία και καλή συνεργασία, παρά τις κραυγές ορισμένων το κρίσιμο καλοκαίρι του 2016.

Ένα μεγάλο ποσοστό των παραπάνω χρηματοδοτήθηκε, ή χρηματοδοτείται, από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου, παρά το γεγονός ότι τα οικιακά δημοτικά τέλη μειώθηκαν στα επίπεδα του 2014 (και παραμένουν από τα χαμηλότερα στην χώρα), ενώ συνεχίστηκαν και οι μειώσεις σε διάφορες άλλες κατηγορίες τελών.

Αναφέρθηκα ενδεικτικά σε δράσεις, έργα και ενέργειες που έγιναν μέσα στο 2017, μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2018, και όχι σε όσα έχουμε κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα. Τα οποία είναι σαφώς περισσότερα από όσα επιτυγχάνουν, συνήθως, οι δημοτικές αρχές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας τους.

Και δεν αναφέρθηκα, επίσης, σε ακόμη περισσότερα θέματα που θα δείτε στον απολογισμό και σε έργα όπως: Την αποκατάσταση του πρανούς στην Οδό Μνησικλή, την κατασκευή του Ικάριου Γηπέδου στην Νέα Αλικαρνασσό, την τοποθέτηση κούνιας ΑμεΑ στον Καράβολα και της συσκευής αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ στην Ακτή Καρτερού κ.ά.

Έχοντας ξεκάθαρο πλάνο για κάθε τομέα των αρμοδιοτήτων μας, είμαστε έτοιμοι για σειρά παρεμβάσεων όπως:

Ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις αγροτικών δρόμων (σύντομα θα συμβασιοποιηθούν δύο μεγάλες εργολαβίες, μια με προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ για τις ασφαλτοστρώσεις και μία με 600.000 ευρώ για την συντήρηση αγροτικών δρόμων), κυκλοφοριακές αλλαγές και κατασκευή νέων κόμβων, ολοκλήρωση αρδευτικών δικτύων (μέσα στο 2017 ολοκληρώθηκαν τα δίκτυα διανομής δεξαμενής Δ3 αρδευτικού έργου ΔΕ Τεμένους) που αφορούν τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην περιφέρεια του Δήμου και στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Στην προσπάθειά μας αυτή, οφείλω να αναγνωρίσω ότι η συμβολή των παρατάξεων της Αντιπολιτεύσεως υπήρξε και παραμένει κατά κανόνα πολύτιμη, έστω κι αν κάθε κανόνας έχει ασφαλώς και τις εξαιρέσεις του.

Το λόγο πήρε η κ. Μ. Ξυλούρη από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι διέπεται από μια φοροεισπρακτική πολιτική.

«Δεν επεκτείνατε τις κοινωνικές δομές που παραλάβετε, αντίθετα τις κλείσατε», είπε χαρακτηριστικά ενώ κατηγόρησε τον δήμαρχο για τη διαχείριση του νερού.

«Ο,τι υπάρχει στο Ηράκλειο είναι έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Το Ηράκλειο με εσάς ανέκοψε την αναπτυξιακή του πορεία», ανέφερε η Ξυλούρη.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Λυγερός επισήμανε ότι το έργο της Δημοτικής αρχή δεν κάλυψε ούτε τα αυτονόητα.

«Γι’ αυτό σκοπίμως δεν κάνατε τον απολογισμό στο τέλος του 2017, όπως έπρεπε. Προεκλογικό αφήγημα ο απολογισμός του Λαμπρινού, που απευθύνεται σε ένα τμήμα της πόλης», σημείωσε.

Ο κ. Λυγερός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός όσον αφορά στην κομματική ανεξαρτησία της δημοτικής αρχής.

«Να χαρακτηριστεί το Ηράκλειο περιοχή έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση», πρότεινε ο κ. Λυγερός

«Το έχω ζητήσει ήδη σε συνεννόηση με τον Αποκεντρωμένη», απάντησε ο δήμαρχος.

Ο κ. Λυγερός ήταν επικριτικός και για το κόψιμο δέντρων στην Ίδης. Ενώ χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο κίνημα» τις φυλές του Πάρκου Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας πως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

Μίλησε για βίαιη κοπή δέντρων στην Ίδης, επισημαίνοντας πως «το έγκλημα συνετελέσθη, ένοχος δεν βρέθηκε».

Για τα έργα στο κέντρο, αναφέρθηκε στις «σοβαρές επιπτώσεις στον εμπορικό κόσμο», «καθόλου τυχαία η σημερινή έφοδος στα τραπεζοκαθίσματα, μετά από τρία χρόνια αδράνειας», είπε με νόημα.

Πηγή: Cretalive.gr

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<