Θέμα Voucher Ergasia: Ο φονικός καύσωνας του 1987 και οι μεγαλύτεροι καύσωνες στην Ελλάδα. Η θερμοκρασία-ρεκόρ στην Κρήτη

Θέμα Voucher Ergasia: Ο φονικός καύσωνας του 1987 και οι μεγαλύτεροι καύσωνες στην Ελλάδα. Η θερμοκρασία-ρεκόρ στην Κρήτη

6 Αυγούστου 2017

Το Voucher Ergasia γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται έναν από τους φονικότερους καύσωνες που έπληξαν την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που κάθε καλοκαίρι ταλαιπωρείται από καύσωνες. Εφέτος βαδίζουμε ήδη στον τρίτο με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ πρόσφατες επιστημονικές έρευνες προειδοποιούν πως η Ευρώπη θα ταλαιπωρηθεί τα επόμενα χρόνια από φονικούς καύσωνες που θα σημαδέψουν τον αιώνα μας.

Στη χώρα μας, πάντως, ένας ήταν ο καύσωνας που σημάδεψε τα καλοκαίρια και φέρνει θύμησες ακόμα και σήμερα. Ο περίφημος καύσωνας του 1987, με ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών και θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Ενας καύσωνας που βρήκε απροετοίμαστες τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και φυσικά την Αθήνα. Τότε που δεν είχαν γίνει της… μόδας τα κλιματιστικά και οι Δήμοι δεν φρόντιζαν για κλιματιζόμενες αίθουσες. Τότε που ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν προετοιμασμένος για τόσο ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι μετεωρολόγοι της εποχής προειδοποιούσαν για τον καύσωνα που θα ταλαιπωρήσει την Ελλάδα, αλλά ούτε οι ίδιοι περίμεναν ότι θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια, τόσο υψηλές θερμοκρασίες και τέτοια ένταση ακόμα και τη νύχτα. Είναι χαρακτηριστικό πως για οχτώ συνεχείς ημέρες το θερμόμετρο δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε τη νύχτα!

Iσχυρός καύσωνας σημειώθηκε και το 1973 και συγκεκριμένα από 17 ώς 20 Ιουλίου. Στις 19 Ιουλίου πολύ υψηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν σε: Λαμία 46,5 °C, Ελευσίνα 46,4 °C , Αγχίαλο 46,2 °C, Τανάγρα 46 °C, Λάρισα 45,2 °C. Στη Ν. Φιλαδέλφεια το θερμόμετρο έφτασε τους 42,4 °C και στο Αστεροσκοπείο τους 41,2 βαθμούς. Στην Κρήτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στις 20 Ιουλίου (Σούδα 44,5 °C και Ιεράπετρα 44 °C).

Τις πρώτες μέρες του καύσωνα είχαμε και τις πρώτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, κυρίως στην Αθήνα. Οσο περνούσαν, όμως, τα 24ωρα ο αριθμός αυξανόταν. Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1115 στην Αττική.

Άρχισε στις 22 Ιουλίου και ουσιαστικά κράτησε μέχρι το τέλος του μήνα. Τα νοσοκομεία γέμιζαν, τα νεκροτομεία επίσης, ενώ θύματα των καιρικών συνθηκών της εποχής τοποθετούνταν ακόμα και σε ψυγεία βαγονιών τρένων του ΟΣΕ!

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα είναι οι 48 βαθμοί Κελσίου, που μετρήθηκαν στις 10 Ιουλίου 1977 στην Ελευσίνα και το Τατόι!

Τριάντα χρόνια αργότερα ο κρατικός μηχανικός είναι, πλέον, πιο ενημερωμένος και συνάμα προετοιμασμένος κάθε φορά που έρχεται καύσωνας. Οπως τώρα, αρχές Αυγούστου, που μετράμε ήδη τον τρίτο, ο οποίος φαίνεται πως θα έχει μάκρος, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Για την ιστορία, ο προηγούμενος ισχυρότερος αυγουστιάτικος καύσωνας σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 1958 και κράτησε έξι μέρες. Στη διάρκειά του η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν 47,2 °C και σημειώθηκε στα Τρίκαλα.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<