Πότε θα επιστραφεί το 5% της προκαταβολής φόρου – Δείτε τα σενάρια

Πότε θα επιστραφεί το 5% της προκαταβολής φόρου – Δείτε τα σενάρια

19 Οκτωβρίου 2019

Επιστροφή του 5% της προκαταβολής, στο πλαίσιο του φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πρόκειται για το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα προς τις επιχειρήσεις ύψους 138.000 ευρώ που περιλαμβάνει στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η προκαταβολή φόρου που υπολογίστηκε φέτος με συντελεστή 100% θα επανυπολογιστεί με συντελεστή 95% και θα εκδοθεί νέα εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης. Τον Δεκέμβριο, με τη τελευταία δόση θα διαπιστώσουν ότι το ποσό του φόρου που θα πληρώσουν θα είναι μειωμένο σε ποσοστό 5%.

Τα σενάρια διανομής του μερίσματος που εξετάζονται είναι τα εξής:

1.Επιχειρήσεις που έχουν εξοφλήσει τον φόρο εφάπαξ: Μετά την επανεκκαθάριση από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους το ποσό της έκπτωσης. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα, με τον ΦΠΑ ή τον φόρο εισοδήματος του επόμενου έτους.

2. Επιχειρήσεις που έχουν εντάξει τον φετινό φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 120 δόσεων:Η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου θα μειώσει το ποσό της συνολικής οφειλής τους και κατά συνέπεια θα “κουρευτεί “η μηναία δόση της ρύθμισης.

3. Επιχειρήσεις που εξοφλούν τον φόρο σε μηνιαίες δόσεις: Η τελευταία δόση που θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα είναι μειωμένη. Θα έχει αφαιρεθεί από τον φόρο το 5% της προκαταβολής για το επόμενο έτος.

Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:

– Επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη χρήση 2018 κέρδη ύψους 500.00 ευρώ .Με τη φετινή φορολογική δήλωση της βεβαιώθηκε φόρος ύψους 145.000 ευρώ. Επίσης βεβαιώθηκε και προκαταβολή φόρου 100%. Δηλαδή άλλα 145.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση θα επανυπολογιστεί η προκαταβολή φόρου με συντελεστή 955 κι έτσι θα προκύψει επιστροφή προκαταβολής ύψους 7.250 ευρώ.

– Μικρομεσαία επιχείρηση πραγματοποίησε στη χρήση 2018 κέρδη ύψους 70.000 ευρώ. Με τη φετινή φορολογική δήλωση της βεβαιώθηκε φόρος ύψους 20.300 ευρώ. Επίσης, της βεβαιώθηκε και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 95%κι έτσι θα προκύψει επιστροφή προκαταβολής ύψους 1.015 ευρώ.

Πηγή:  Δημοκρατία

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<