Συνέντευξη στο Voucher Ergasia: «Το κράτος δεν βοηθάει τους νέους επιχειρηματίες»

Συνέντευξη στο Voucher Ergasia: «Το κράτος δεν βοηθάει τους νέους επιχειρηματίες»

20 Ιανουαρίου 2019

Ο Ζαχαρίας Σηφάκης το τόλμησε. Σε μία περίοδο που δύσκολα κάποιος θα το έκανε, αλλά αυτό ήταν το όνειρό του. Να ξεκινήσει κάτι δικό του, μία δική του επιχείρηση, εν μέσω κρίσης. Και μάλιστα στην ηλικία των 23 ετών.

Δεν το φοβήθηκε και το πάλεψε. Και τώρα, λίγο καιρό μετά, ανοίγει την καρδιά του στο Voucher Ergasia και μιλάει για το εγχείρημα. Πώς είναι να ανοίγεις μία επιχείρηση στο Ηράκλειο; Ποια η βοήθεια από το κράτος; Ερωτήματα που στριφογυρίζουν στο κεφάλι οποιουδήποτε θέλει να «βουτήξει» στα «βαθιά νερά» της επιχειρηματικότητας στην προβληματική Ελλάδα.

«Είναι λυπηρό να μη σε βοηθάει η ίδια σου η χώρα. Το κράτος δεν σου παρέχει καμία βοήθεια, δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για νέους επιχειρηματίες», δηλώνει ο Ζαχαρίας στο Voucher Ergasia και προσθέτει: «Είσαι εντελώς μόνος όταν ξεκινάς. Το μοναδικό θετικό είναι ότι όσον αφορά στο γραφειοκρατικό κομμάτι για την έναρξη της επιχειρήσης δεν υπήρξαν χρονοβόρες διαδικασίες. Ηταν σχετικά καλά και γρήγορα και τουλάχιστον εδώ βλέπουμε να γίνονται βήματα ανάπτυξης».

«Η καταναλωτική δύναμη του Ηρακλείου είναι πολύ καλή»

Ο Ζαχαρίας ήταν από τους ρομαντικούς. Νεαρός στην ηλικία, αλλά δεν φοβήθηκε να κάνει το βήμα, αν και πολλοί τον προειδοποίησαν για τις δυσκολίες του να είσαι επιχειρηματίας στην Ελλάδα: «Ηθελα να ξεκνήσω το μαγαζί γιατί ήθελα να προσφέρω στον κόσμο. Μπορεί να ακούγεται κάπως αυτό, αλλά ήθελα να προσφέρω στον κόσμο του Ηρακλείου τις ιδέες μου. Μακάρι να πετύχει. Μέχρι στιγμής πάντως οι πρώτες εντυπώσεις είναι καλές. Η καταναλωτική δύναμη του Ηρακλείου είναι πολύ καλή αν προσφέρεις αυτό που θέλει ο κόσμος.».

Τι ξεχωριστό έχει η δική του επιχείρηση; Ο ίδιος μάς δίνει την απάντηση: «Καλό φαγητό, φιλικό και ζεστό περιβάλλον. Η περιοχή μου δεν είχε κάτι παρόμοιο οπότε από τη στιγμή που υπήρχε αυτό το κενό, αποφάσισα να προχωρήσω. Ηθελα να δημιουργήσω κάτι που να έχει οικογενειακό κλίμα. Δεν το σκέφτηκα πολύ αν και γνώριζα τις δυσκολίες».

Βέβαια, οι επιχειρήσεις θέλουν λεφτά και οι τράπεζες ποια δεν δίνουν τόσο εύκολα όπως στο παρελθόν. «Σαν το κράτος και οι τράπεζες. Καμία βοήθεια. Γενικά, σε αυτές τις περιπτώσεις είσαι μόνος. Από τη μία οι τράπεζες που αν τις χρειαστείς δεν πρόκειται να βοηθήσουν και από την άλλη το κράτος που αντί να σε σπρώξει σε τραβάει πίσω. Να φανταστείτε ότι δεν βοηθάει ούτε στην πρόσληψη προσωπικού. Ακόμα και εκεί είναι εις βάρος του επιχειρηματία. Μετά λένε για ανεργία. Ε, πώς να μην υπάρχει ανεργία; Εσύ σαν κράτος τι κάνεις για να βοηθήσεις τις επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό; Απολύτως τίποτα!».

Πάντως, παρά τα εμπόδια, ο Ζαχαρίας βλέπει τους κόπους του να ανταμείβονται. Και δεν είναι από τους μεμψίμοιρους που θα σβήσουν τα όνειρα όσων θέλουν να κάνουν ένα επιχειρηματικό βήμα: «Να το προσπαθήσετε, παιδιά. Να μη φοβάται ο κόσμος την επένδυση. Να το τολμά, να προσπαθεί για μία καλύτερη ζωή. Με τη μιζέρια δεν κερδίζεις τίποτα».

* Η επιχείρηση του Ζαχαρία Σηφάκη είναι το καφενείο-μεζεδοπωλείο «ο Ζάχος», στη Λίμνη Κουρνά 20, στο Ν.Κόσμο.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<