Οι αλλαγές στα εργασιακά ανοίγουν τον «Ασκό του Αιόλου» για τους τραπεζοϋπαλλήλους

Οι αλλαγές στα εργασιακά ανοίγουν τον «Ασκό του Αιόλου» για τους τραπεζοϋπαλλήλους

13 Ιανουαρίου 2016

Την τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις για να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό τους για την αναδιάρθρωση των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης από το 2013 ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου στα τέλη της περυσινής χρονιάς, το βάρος πλέον θα πέσει στη συρρίκνωση των ελληνικών τραπεζών, με κύριους άξονες την πώληση θυγατρικών, το κλείσιμο καταστημάτων και την αποχώρηση προσωπικού.

Οι στόχοι έχουν προσδιοριστεί στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν με γνώμονα τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος.

Σύμφωνα με αυτά, ως και το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την εγχώρια αγορά περίπου 6.000 εργαζόμενοι. Αυτό μπορεί να γίνει με ρευστοποίηση συμμετοχών, μέσω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και με απολύσεις. Τραπεζικές πηγές σύμφωνα με το «Το Βήμα» σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται ως πιθανό το σενάριο να υλοποιηθούν προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του υψηλού τους κόστους.

Εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, ο αριθμός των εργαζομένων θα πέσει κάτω από τις 35.000, στο μισό περίπου από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Τις περισσότερες αποχωρήσεις θα πρέπει να επιτύχουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, καθώς και οι δύο τράπεζες χρειάστηκαν πέρυσι κρατική στήριξη για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς άλλωστε κατέχει το ρεκόρ συγχωνεύσεων τα τελευταία χρόνια, απορροφώντας επτά πιστωτικά ιδρύματα από το 2012 ως σήμερα, και θα πρέπει να προσαρμοστεί περισσότερο στα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Στον αντίποδα, η παρέμβαση σε Eurobank και Alpha Bank θα είναι μικρότερη.

Σε σχέση με τα καταστήματα οι στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη διετία προβλέπουν τη μείωσή τους κατά 10% περίπου, στα 2.250 από 2.500 σήμερα, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank να έχουν δεσμευτεί για το κλείσιμο περίπου 200 μονάδων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<