Αλλαγές στη συνταξιοδότηση των οδηγών ταξί

Αλλαγές στη συνταξιοδότηση των οδηγών ταξί

13 Νοεμβρίου 2019

Οδηγίες σχετικά με ερωτήματα οδηγών ταξί για την κατάθεση της άδειας οδήγησης με την συνταξιοδότηση τους και την συνέχιση της εργασίας τους προβλέπει σχετική εγκυκλιος.

Ειδικότερα για να χορηγηθεί ή ανανεωθεί η ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου απαιτείται ο υποψήφιος να μην έχει συνταξιοδοτηθεί ως άμεσα ασφαλισμένος από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο ή από το Δημόσιο.

Με τον νόμο του 2018 ορίζεται ότι για την έναρξη της συνταξιοδότησης οδηγού Ε.Δ.Χ. οχήματος δεν απαιτείται, κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, η κατάθεση της ειδικής άδειας οδήγησης που κατέχει και η συνέχιση της απασχόλησης δηλώνεται στην αίτηση συνταξιοδότησης.

Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι που κατά την έναρξη χορήγησης της σύνταξης συνεχίζουν την απασχόλησή τους, διέπονται από τις διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων, δηλαδή περικοπή της σύνταξης.

Έτσι στο πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνονται οι κάτοχοι ειδικής άδειας Ε.Δ.Χ. οχήματος που ασφαλιστικά εντάσσονται στον ΕΦΚΑ οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του ν.4599/2019 και εντεύθεν. Ως εκ τούτου, παλιότερα αιτήματα ενδιαφερομένων για συνέχιση της απασχόλησης οι οποίοι λάμβαναν σύνταξη με κατάθεση της άδειας οδήγησης δεν μπορούν να υπαχθούν στο νέο καθεστώς που προβλέπει συνταξιοδότηση χωρίς κατάθεση της άδειας κυκλοφορίας και της ειδικής άδειας οδήγησης. Δηλαδή να πάρουν πίσω την άδεια οδήγησης.

Για τους απασχολούμενους οδηγούς Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ που εμπίπτουν στην ρύθμιση και συνεχίζουν την απασχόλησή τους, κατ’ εφαρμογή της ρύθμισης του ν.4599/2019, η ειδική άδεια οδήγησης ανανεώνεται κανονικά σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 95 του ν.4070/2012.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την εγκύκλιο

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<