Ανατροπές στις συντάξεις!

Ανατροπές στις συντάξεις!

4 Ιανουαρίου 2019

Τρεις ανατροπές στο κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης έφερε το νέο έτος. Η αυγή του 2019 έφερε νέα δεδομένα στα πλασματικά έτη, καθώς οι συντελεστές βάσει των οποίων υπολογίζεται το αντίτιμο αναγνώρισης για πλασματικά έτη δημοσίων υπαλλήλων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών ανατρέπονται, με αποτέλεσμα κάποιοι να πληρώσουν…ακριβά την προσπάθεια τους να συνταξιοδοτηθούν.

Στην πρώτη γραμμή των αλλαγών βρίσκονται περίπου 50.000 ασφαλισμένοι που μπορούν να κερδίσουν χρόνια και να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη εντός του 2019. Για κάποιους το κόστος αυξάνεται και για άλλους μειώνεται! Το συνολικό ποσό της εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Εναλλακτικά καταβάλλεται εφάπαξ μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

Τσουχτερά είναι τα πλασματικά έτη για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2019 το κόστος εξαγοράς αυξάνεται κατά 3,33 ποσοστιαίες μονάδες δηλαδή κατά 25% στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε από το 2017. Συνεπώς οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι ένα βήμα πριν την σύνταξη και επιθυμούν να κάνουν χρήση πλασματικών χρόνων ασφάλισης δεν έχουν πλέον το περιθώριο να υποβάλλουν αίτηση με το κόστος του 2018. Πλέον, και ειδικότερα από 1/1/2019, συνεχίζεται η μεταβατική περίοδος αύξησης των ασφαλίστρων που πληρώνει το Δημόσιο στον ΕΦΚΑ για τους υπαλλήλους.

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνεται το 2019 στο 10% η “εργοδοτική εισφορά” του Δημοσίου για τους υπαλλήλους του ενώ η εργατική είναι στο 6,67% παγίως. Αυτό σημαίνει πως από 1/1/2019 το συνολικό ασφάλιστρο επί του οποίου υπολογίζεται και η εξαγορά πλασματικών διαμορφώνεται στο 16,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου ανά μήνα εξαγοράς. Το 2018 το κόστος είχε διαμορφωθεί στο 13,34% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου το μήνα υποβολής της εξαγοράς. Προσοχή, η εν λόγω αλλαγή στο κόστος δεν αφορά υπαλλήλους που ήδη έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση εξαγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δημόσιος υπάλληλος με αποδοχές 1.400 € εφόσον υποβάλει αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών μέχρι 31-12-2018 θα κληθεί να καταβάλει για την εξαγορά ποσό που θα αναλογεί σε 186,62 € ανά μήνα. Από την 1-1-2019 το εν λόγω κόστος θα διαμορφωθεί σε 233,24 € ανά μήνα.

Πάντως, θα υπάρξουν και κατηγορίες ασφαλισμένων που θα δουν μειώσεις στο κόστος της εξαγοράς. Μειώνεται έως 33,3% το κόστος των πλασματικών για επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ), αυτοαπασχολούμενους – επιστήμονες (πρ. ΕΤΑΑ) και αγρότες (πρ. ΟΓΑ) λόγω των νέων εισφορών. Η μείωση του βασικού ασφαλίστρου για σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ από το 20% στο 13,33% παρασύρει και το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης που μπορούν να εξαγοράσουν οι επιτηδευματίες προκειμένου να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<