Απαισιόδοξοι οι εργαζόμενοι για το μέλλον της εργασίας

Απαισιόδοξοι οι εργαζόμενοι για το μέλλον της εργασίας

14 Ιανουαρίου 2019 0 σχόλια

Μηδενικές προσδοκίες για την εξέλιξη των μισθών τους και έλλειμμα αισιοδοξίας για το μέλλον της εργασίας τους χαρακτηρίζει τους Έλληνες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΓΣΕΕ “Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας”. Η Συνομοσπονδία που πραγματοποίησε για δεύτερη φορά την συγκεκριμένη έρευνα κοινής γνώμης, μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας και την εταιρεία Alco, εντοπίζει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας καθώς από τις απαντήσεις των ερωτώμενων αποτυπώνεται σαφώς, τόσο το μαζικό αίσθημα ανασφάλειας για τη διατήρηση της θέσης δουλειάς, όσο και η παγίωση της ποιοτικής υποβάθμισης των όρων εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η απαισιοδοξία ως προς το μέλλον και την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες, αφορά το 56% του συνόλου των ερωτώμενων – συμμετεχόντων στην έρευνα, όταν το ερώτημα απευθύνεται στους μερικώς απασχολούμενους, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 71%, καταδεικνύοντας πως οι πιο ευάλωτες κατηγορίες της μισθωτής εργασίας καλούνται να διαβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε 1.500 άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, περισσότεροι από 6 στους 10 δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στο μισθό τους. Αυτό, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ δείχνει πως η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με ουσιαστικό και ολοκληρωμένο τρόπο. Παράλληλα, μόλις το 58% των εργαζομένων εκφράζουν βεβαιότητα αναφορικά με τη διατήρηση της δουλειάς τους για το επόμενο εξάμηνο, ενώ περίπου 3 στους 10 υποστηρίζουν ότι ο εργοδότης τους δεν σέβεται εργασιακά δικαιώματα (το σχετικό ποσοστό για τους μερικώς απασχολούμενους ανέρχεται στο 40%) αποτυπώνοντας τον μεγάλο βαθμό παραβατικότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται σαφώς, όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, στον δείκτη «ποιότητα εργασίας».

Συγκεκριμένα, το 43% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται να μην είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα των όρων εργασίας τους. Μάλιστα, ο δείκτης αυτός είναι ο μόνος που επιδεινώθηκε και μάλιστα κατά 13 μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση – έρευνα, που πραγματοποιήθηκε πριν από 3 μήνες, επίσης για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. Να σημειωθεί πως η ποιότητα των όρων εργασίας είναι ένα σύνθετος δείκτης εντός του οποίου εκφράζονται αναντιστοιχίες αμοιβών με το φόρτο δουλειάς και σπουδών, με τη θέση ή το αντικείμενο εργασίας, με την έλλειψη προοπτικής σταδιοδρομίας, αποκλίσεις σε ωράρια, καθήκοντα, υγιεινή και ασφάλεια κ.λπ. Κι όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, η μη ικανοποίηση από την ποιότητα των συνθηκών εργασίας είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες του επώδυνου φαινομένου του brain drain που παραμένει μη αναστρέψιμο αριθμώντας περίπου 450.000 άτομα, στην μεγάλη πλειοψηφία τους ηλικιακά νέοι υψηλών εκπαιδευτικών προσόντων.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<