ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Από ώρα σε ώρα υπογράφεται η εγκύκλιος για τον κατώτατο μισθό

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Από ώρα σε ώρα υπογράφεται η εγκύκλιος για τον κατώτατο μισθό

6 Φεβρουαρίου 2019

Από ώρα σε ώρα αναμένεται η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που θα αποσαφηνίζει το νέο μισθολογικό πλαίσιο για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της υπουργικής απόφασης, από την 1η Φεβρουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται για τους υπαλλήλους στα 650 ευρώ το μήνα, ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται για τους εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ την ημέρα. Επίσης, καταργούνται ο υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο, για τους νέους έως 25 ετών. 

Τι θα προβλέπει για τις τριετίες, πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Στην εγκύκλιο θα υπάρχουν διευκρινιστικές πληροφορίες για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι θα ξεκαθαρίζεται το θέμα των τριετιών, δηλαδή των επιδομάτων προϋπηρεσίας που έχουν παγώσει από τον Φεβρουάριο του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Voucher Ergasia με την εγκύκλιο θα καθίσταται σαφές προς τους εργοδότες ότι οι τριετίες δεν καταργούνται, αλλά διατηρούνται παγωμένες. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν συμπληρώσει μία έως τριετίες έως τις 14.2.2012, δικαιούνται να λάβουν για κάθε μία από αυτές 10% προσαύξηση, υπολογιζόμενη επί του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Σε καμία όμως περίπτωση, οι τριετίες δεν εξελίσσονται.

Για παράδειγμα υπάλληλος με τρία έτη προϋπηρεσία και έγγαμος, με το παλαιό καθεστώς λάμβανε κατώτατο μισθό 586,08 ευρώ, επίδομα τριετίας 10% επί του καταβαλλόμενου μισθού και επίδομα γάμου 10% επί του καταβαλλόμενου μισθού. Το συνολικό ποσό άγγιζε τα 709,16 ευρώ.

Με το νέο αυξημένο μισθό, ο ίδιος υπάλληλος θα λάβει κατώτατο μισθό 650,55 ευρώ. Αν σε αυτό προστεθεί το επίδομα τριετίας 10% επί του καταβαλλόμενου μισθού, αλλά και επίδομα γάμου 10% επί του καταβαλλόμενου μισθού, τότε το συνολικό “πακέτο” για αυτόν θα πλησιάζει τα 787,16 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι 24 επιδόματα και παροχές του ΟΑΕΔ ακολουθούν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το βασικό επίδομα του Οργανισμού, αυτό της τακτικής ανεργίας, αυξάνεται από την ερχόμενη Παρασκευή στα 400 ευρώ από 360 που είναι σήμερα. Αντίστοιχα, και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ. Επίσης, το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων διαμορφώνεται στα 240 από 215,85 ευρώ, ενώ το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας από 187 ευρώ αυξάνεται στα 207 ευρώ.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<