Αποκλειστικό: Αλλάζουν όλα για τους διανομείς – Έρχεται ειδική διάταξη από το υπουργείο Εργασίας

Αποκλειστικό: Αλλάζουν όλα για τους διανομείς – Έρχεται ειδική διάταξη από το υπουργείο Εργασίας

12 Απριλίου 2019

Υποχρεώνονται με νόμο οι εργοδότες να παρέχουν εξοπλισμό – Μηνιαία αποζημίωση 97 ευρώ για τους διανομείς με δικό τους μηχανάκι.

Ασπίδα προστασίας στους εργαζόμενους που εργάζονται ως διανομείς δημιουργεί άμεσα η Κυβέρνηση προκειμένου να βάλει τέλος στο όργιο αυθαιρεσίας αρκετών εργοδοτών εις βάρος τους. Χθες εκατοντάδες εργαζόμενοι ως διανομείς πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς όρους εργασίας, αλλά και μέτρα προστασίας, προκειμένου να μπει τέλος στις απώλειες ζωών συναδέλφων τους.

Το υπουργείο Εργασίας αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των διανομέων φαίνεται ότι προχωρά στη νομοθέτηση μέτρων που θα θωρακίσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους σε αυτό τον κλάδο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Voucher Ergasia.gr, στο νομοσχέδιο – σκούπα που αναμένεται να κατατεθεί την Δευτέρα στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας, θα περιλαμβάνεται ειδική διάταξη για την υγεία και ασφάλεια των μεταφορέων και διανομέων.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 51 του σχεδίου νόμου, προβλέπει ότι στα πλαίσια πρόληψης και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων που παρατηρούνται μεταξύ των εργαζομένων στη διανομή προϊόντων και αντικειμένων στον κλάδο του επισιτισμού και της ταχυδρόμησης κρίνεται απαραίτητη η καθιέρωση, με νομοθετική ρύθμιση, του είδους του εξοπλισμού ατομικής προστασίας (κράνος, μπουφάν μηχανής και παπούτσια, γάντια, αδιάβροχα µε ανακλαστήρες) που πρέπει να φέρουν οι διανομείς, οι προδιαγραφές ου οχήματος καθώς και τα μέτρα ορθής συντήρησης που πρέπει να λαμβάνουν οι εργοδότες (πιστοποιητικά αι λοιπά έγγραφα που πρέπει να διαθέτουν και να θέτουν στην διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων στις περιπτώσεις όπου το όχημα ανήκει στη δική τους ιδιοκτησία, νομή ή κατοχή).

Μάλιστα, όπως αναφέρεται ρητά στη διάταξη “προκειμένου να μην υφίσταται αμφιβολία σχετικά με το ποιος θα βαρύνεται οικονομικά με την προμήθεια του οριζόμενου στην προτεινόμενη ρύθμιση και στην εκδοθησόμενη υπουργική απόφαση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ή με την τήρηση των μέτρων ορθής συντήρησης του οχήματος, ορίζεται ρητά ότι οι δαπάνες για τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας σε κάθε περίπτωση επιβαρύνουν οικονομικά τον εργοδότη”

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας με στόχο να εμποδίσει κάθε προσπάθεια μετακύλισης του κόστους συντήρησης του οχήματος του διανομέα από τον εργοδότη στον εργαζόμενο έχει βάλει ακόμα μια δικλείδα ασφαλείας.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση καθιερώνεται η υποχρέωση καταβολής μηνιαίας αποζημίωσης κίνησης, χρήσης και συντήρησης του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσυκλέτας, ποσού ίσου προς το 15% του νομοθετικά καθορισμένου κατώτατου μισθού, όταν το όχημα αυτό ανήκει στην ιδιοκτησία, νομή ή κατοχή των εργαζόμενων ως διανομέων προϊόντων και αντικειμένων στον κλάδο του επισιτισμού και της ταχυδρόμησης αλλά και σε κάθε άλλη δραστηριότητα και οι τελευταίοι τα χρησιμοποιούν κατά την εκτέλεση της εργασίας τους. Με απλά λόγια, σε περίπτωση που το όχημα εργασίας (μοτοσυκλέτα) βρίσκεται στην ιδιοκτησία του εργαζόμενου, ο εργοδότης υποχρεούται να του καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το 15% του κατώτατου μισθού, δηλαδή 97.5 ευρώ!

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της καταβολής αυτής της αποζημίωσης από τα αρμόδια όργανα προτείνει την υποχρεωτική καταβολή της αποζημίωσης αυτής μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση προτείνεται και η επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων σε βάρος του εργοδότη σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων για τις περιπτώσεις παράβασης της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<